Δοκιμή: Jeep Compass 4xe

Η νέα εποχή για την Jeep ξεκίνησε με τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της. Μετά το Renegade, ήρθε η σειρά του Compass να αποκτήσει plug-in έκδοση, η οποία μάλιστα το κάνει και τετρακίνητο προσθέτοντας ακόμα ένα πλεονέκτημα, αλλά και… απορίες. Παραμένει πρακτικό; Κινείται εκτός δρόμου όπως όλα τα Jeep;

H Plug-in έκδοση του Compass έχει συνδυασμένη ιπποδύναμη 190 ίππων, κάνει το 0-100 σε 7.9” έχει αυτονομία ηλεκτρικής κίνησης 40 χλμ

και η κατανάλωσή του είναι στα 1,9 λτ./100 χλμ.

H εμβληματική αμερικάνικη φίρμα, η οποία είναι συνώνυμη της outdoor μετακίνησης, ανοίγει τον δρόμο (ή αν θέλετε το μονοπάτι) του εξηλεκτρισμού της γκάμας της με τις plug-in εκδόσεις του compact Renegade και του μικρομεσαίου Compass με τα δύο μοντέλα να χρησιμοποιούν τον ίδιο υβριδικό σύστημα κίνησης.

Μπλε είναι το νέο… πράσινο

Γνωρίζουμε το Jeep Compass ως ένα επιτυχημένο SUV, ειδικά στην ανανεωμένη εκδοχή του, που κυκλοφορεί και η  plug-in υβριδική έκδοση ελάχιστα διαφέρει σε εμφάνιση ή καλύτερα δεν διαφέρει καθόλου. Το σχήμα δείχνει να εξελίσσεται, παρά να διαφοροποιείτε αφήνοντας ανέπαφες τις κομψές φόρμες του. Το νέο Compass 4xe (Plug-In Hybrid) διατηρεί τις μυώδεις γραμμές του και το στιβαρό σχήμα του. Τα χρωμιωμένα διακοσμητικά πλαίσια, υπογραμμίζουν το προφίλ του οχήματος, η εμβληματική «μάσκα» με τις επτά γρίλιες είναι η αναγνωρίσιμη ταυτότητα του και τέλος το σημείο διαφοροποίησης είναι το νέο διακριτικό «4xe» πίσω αριστερά αλλά και το μπλε φόντο στο όνομα της μάρκας και του μοντέλου.

Ποιοτικό high-tech εσωτερικό με χώρους

Όπως στο παρελθόν στο Compass… ανεβαίνετε μάλιστα το «4xe» είναι περίπου 20 χιλιοστά ψηλότερο από αυτό με το θερμικό μοτέρ. H εικόνα στο εσωτερικό του plug-in υβριδικού Compass παραμένει ουσιαστικά ίδια με εκείνη των συμβατικών εκδόσεων. Στα δεξιά του πίνακα οργάνων ελέγχου θα δείτε τις ενδείξεις παρεχόμενης ισχύος (για τον ηλεκτροκινητήρα), στη βάση της κονσόλας τα κουμπιά επιλογής κίνησης (Hybrid, Electric και E-Save) ενώ αριστερά τους τα αντίστοιχα προεπιλεγμένα προγράμματα τετρακίνησης: Auto, Sport, Snow, Mud/Sand, 4wd Low και 4wd Lock.

Ο διάκοσμος στο ταμπλό είναι σκοτεινός, αλλά η ποιότητα, το φινίρισμα και τα υλικά συνεχίζουν να αφήνουν μια premium αίσθηση. Στα πλεονεκτήματα του συνόλου το σύστημα infotainment Uconnect με οθόνη αφής 8,4 ιντσών. Ωραία όλα τα παραπάνω αλλά κάνουν το ταμπλό πολύ busy, με όλα αυτά τα κουμπιά. Μόλις όμως τα συνηθίσετε μπορείτε να βρείτε ακριβώς τι να ενεργοποιήσετε άμεσα. Το καλύτερο στην 4xe έκδοση του Compass είναι οι χώροι που παραμένουν επαρκείς για 4 ή και 5 επιβάτες. Ο χώρος για τα πόδια των πίσω είναι µεγάλος, όπως και αυτός για τους ώµους και τα κεφάλια των επιβατών. Η έξυπνη τοποθέτηση της μπαταρίας (κάτω από το πίσω κάθισμα) σε συνδυασμό με το μικρότερο ρεζερβουάρ (καυσίμου) βοήθησε ώστε ο χώρος αποσκευών να χάσει μόλις 18 λτ. και να έχει διαθέσιμα 420 λίτρα που είναι ικανοποιητικά για την κατηγορία.

Πως δουλεύει το Yβριδικό σύστημα;

Στην περίπτωση του Compass 4xe ένας turbo βενζινοκινητήρας 1,33 λτ. (130 ίππων) συνδυάζεται με 2 ηλεκτροκινητήρες. O ένας είναι συνδεδεμένος με το θερμικό μοτέρ λειτουργώντας και ως γεννήτρια και ο δεύτερος βρίσκεται στον πίσω άξονα με ενσωματωμένο διαφορικό («e-axle») αποδίδει 60 ίππους και παίρνει ενέργεια από μια μπαταρία μπαταρία λιθίου 400 Volt χωρητικότητας 11,4 kWh. Η συνδυαστική ισχύς στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας είναι 190 ίπποι, ενώ για τη μετάδοση φροντίζει ένα αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων. Η μπαταρία φορτίζει σε λιγότερο από 2 ώρες μέσω Wallbox 7,4 kW., ενώ σε απλή πρίζα πλησιάζει τις 5 ώρες για μια πλήρη φόρτιση.

Στον δρόμο και έξω από αυτόν

Το Compass PHEV ξεκινά ηλεκτρικά και επιταχύνει αθόρυβα μέχρι και τα 130 χλμ./ώρα. Η αυτονομία για την κίνηση μόνο με ηλεκτρισμό δεν ξεπέρασε τα 40 χλμ. με τις καθημερινές μετακινήσεις να γίνονται μόνο με την ενέργεια της μπαταρίας. Το Jeep είναι εύχρηστο, στην πόλη, με πανοραμική θέση οδήγησης και καλή περιφερειακή ορατότητα. Μόλις πατήσει τέρμα το γκάζι ο οδηγός (ή με την επιλογή Sport) ο θερμικός κινητήρας, λειτουργεί και αυτός διακριτικά (το μοτέρ ακούγεται λίγο). Πάντως η ανάκτηση ενέργειας δεν είναι τόσο αποτελεσματική, ακόμα και αν επιλέξετε την πιο έντονη λειτουργία της πατώντας το ειδικό κουμπί.

Την αίσθηση της άνεσης, που χαρακτηρίζει τις εκδόσεις του Compass με συμβατικό κινητήρα, την έχετε και εδώ. Οι αναρτήσεις απορροφούν ή καλύτερα εξαφανίζουν τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, παρά την πιο σφιχτή ανάρτηση της έκδοσης 4xe (για αντιμετωπίσει το επιπλέον βάρος της). Όταν λειτουργεί, ο θερμικός κινητήρας ακούγεται ελάχιστα μέσα στην καμπίνα. Αν υπάρχει μία παραφωνία στην ποιότητά κύλισης αυτή έχει τον ήχο της αεροδυναμικής (από το σχεδόν τετράγωνο σχήμα) και το χαμηλό προφίλ των τροχών 19 ιντσών με τα χαμηλού προφίλ ελαστικά. Η αίσθηση από το τιμόνι είναι περισσότερο SUV και όχι οχήματος hatchback, αλλά δεν εμπνέει ανασφάλεια ακόμη και αν κινείστε γρήγορα σε επαρχιακό δρόμο. Ωστόσο το μεγάλο βάρος και σε συνδυασμό με το ύψος του αμαξώματος θα κάνει τους επιβάτες σας να υποφέρουν, χωρίς εσείς να διασκεδάζετε. Χάρη και στην άμεση ηλεκτρική τετρακίνηση, η πρόσφυση έχει μεγάλα περιθώρια και σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ασφάλεια, το Compass 4xe προσφέρει υψηλό αίσθημα ασφάλειας.

Το… κρυφό ταλέντο του plug-in Compass θα το ανακαλύψετε εκεί που τελειώνει ο δρόμος. Τιμώντας το όνομα Jeep το 4xe εκμεταλλεύεται την μεγάλη απόσταση από το έδαφος και την τετρακίνηση που κλειδώνει (έως 15 χλμ./ώρα), το 4wd Low, το Jeep Selec-Terrain (χιόνι, άμμο/λάσπη) και σας μεταφέρει σε σημεία που δεν θα πηγαίνατε με άλλο Sport Utility Vehicle. Προσοχή στα ελαστικά, με ασφάλτινες προδιαγραφές που φορά είναι εύκολο να πάθουν ζημιά από τα εκτός δρόμου εμπόδια και δεν ανταποκρίνονται σε περάματα με λάσπη (μπουκώνουν γρήγορα και δεν τη αποβάλλουν).

Πόσο καταναλώνει;

Ξεχάστε ότι ξέρατε για τα SUV και την μεγάλη κατανάλωση καυσίμου. Τα υβριδικά συστήματα μειώνουν την κατανάλωση αλλά και τους ρύπους ενώ βοηθούν και την κίνηση. Με φορτισμένη την μπαταρία η κατανάλωσή του δεν ξεπερνά τα 2,5 με 3 λτ./100 χλμ.. ενώ με μπαταρία στο 2% είδαμε την μέση κατανάλωση στον πίνακα ελέγχου να είναι στα 5,5 λτ./100.

Πόσο κοστίζει;

Όπως όλα τα plug-in υβριδικά, έτσι και το Jeep Compass δεν είναι φτηνό. Η τιμή αγοράς των 45.900 ευρώ για τη έκδοση Limited των 190 ίππων, κατεβαίνει στα 44.500 ευρώ μετά από 1.400 ευρώ έκπτωσης (από το πρόγραμμα Eco Bonus). Αυτό συνοδεύεται σύμφωνα με την FCA Greece από δωρεάν μεταλλικό χρώμα, δωρεάν easyWallbox, 4 χρόνια ή 160.000 χλμ. εργοστασιακή εγγύηση (8 χρόνια για τη μπαταρία) και 4 χρόνια οδική βοήθεια.

Η έκδοση Limited προσφέρει ένα πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) που περιλαμβάνει εκτός των άλλων σύστημα αυτόνομης πέδησης και ενεργό σύστημα διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας. Παράλληλα στο εσωτερικό εκτός από τις συνήθεις ηλεκτρικές ευκολίες, η έκδοση Limited προσφέρει πλήρες πακέτο αυτοματισμών (φώτα, καθαριστήρες, μεγάλη σκάλα φώτων), αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, αλλά και το προηγμένο σύστημα πολυμέσων με την οθόνη αφής των 8,4 ιντσών που διαθέτει δυνατότητα mirroring μέσω των εφαρμογών Apple Car Play και Android Auto. Όλες οι εκδόσεις του Jeep Compass 4xe έχουν εκπομπές CO2 κάτω από 50 γρ./χλμ., καθώς και Λιανική Τιμή Προ Φόρων κάτω από τις 40.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι εταιρικοί χρήστες να απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου χρήσης.

Συμπέρασμα

Το Jeep Compass PHEV συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα των SUV με την τετρακίνηση (που λείπει από άλλα) με την οικονομία στην κατανάλωση βενζίνης και ρύπων. Η αίσθηση του βάρους και η χαλαρή αίσθηση στο τιμόνι (αναγκαίο κακό από το υβριδικό σύστημα και για την άνεση στην οδήγηση αντίστοιχα) ήταν τα παράπονά μας, αλλά ας μην ξεχνάμε πως κερδίζουμε πολλά περισσότερα από όσα χάνουμε.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Jeep Compass 4xe

Κινητήρας: 1332 cc
Ισχύς: 190 PS/-rpm (συνδυασμένη δύναμη ηλεκτροκινητήρας και βενζινοκινητήρας)
Μετάδοση: Στους εμπρός και πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 6 σχέσεων & υβριδικό σύστημα 4xe
Επιτάχυνση 0-100km/h: 7,9 sec
Τελική ταχύτητα: 193 km/h
Μέση κατανάλωση (/100 km): 1,9 (WLTP)
Εκπομπές CO2: 44 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4394×1874 x1649 mm
Μεταξόνιο: 2570mm
Βάρος: 1860 kg
Χώρος αποσκευών: 420 lt
Τιμή: Από 43.500 ευρώ

The post Δοκιμή: Jeep Compass 4xe appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
jeep compass, jeep, jeep, jeep compass, νέα, χλμ, outdoor, μπλε, suv, εμφάνιση, hybrid, auto, sport, snow, low, busy, turbo, volt, kwh, vehicle, bonus, apple, car, play, android, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, kwh, αυτοκινητο, γκαζι, δωρεαν, οικονομια, προγραμμα, υβριδικο, υψος, apple, car, sport, βοηθεια, βοηθηματα, βρειτε, βρισκεται, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δειτε, δειχνει, δρομος, εγγυηση, εδαφος, ευκολο, ευρω, υπαρχει, ελαστικα, ενεργεια, εμφάνιση, εποχη, επτα, ζημια, ιδια, ιδιο, εικονα, ισχυς, ηχο, εκδοσεις, κινηση, λειτουργια, λειπει, μπλε, μοντελα, μοτερ, μπορειτε, οδηγος, οδηγηση, οδικη βοηθεια, οθονη, οθονη αφης, ονομα, ουσιαστικα, ποιοτητα, προγραμματα, ρεζερβουαρ, σειρα, ταυτοτητα, τετραγωνο, τιμη, φιρμα, φοντο, φορα, χλμ, χρωμα, ωρες, auto, ασφαλεια, busy, εκπομπες, ηλεκτρονικα, υβριδικα, low, volt, outdoor, πακετο, play, ποδια, snow, suv, tech, turbo, υλικα, vehicle, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα