Δοκιμή: Jaguar E-Pace D150 AWD

Η μικρότερη diesel έκδοση της Jaguar E-Pace δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις μεγαλύτερες επιλογές της, έχοντας επιπλέον ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για την αγορά της χώρας μας.

Με την E-Pace η Jaguar εισήλθε πριν λίγα χρόνια δυναμικά στην κατηγορία των compact SUV, παρουσιάζοντας ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο του είδους που χαρακτηρίζεται από όλα τα στοιχεία

υψηλής πολυτέλειας, άνεσης και ασφάλειας που συνοδεύουν πλέον κάθε νέα Jaguar της εποχής.

Οι βρετανοί συνόδεψαν την E-Pace με μια μεγάλη γκάμα κινητήρων βενζίνης και diesel, που ξεκινούν από τους 150 ίππους και φθάνουν στους 300. Εμείς, επανερχόμαστε στο αυτοκίνητο δοκιμάζοντας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις για την αγορά της χώρας μας, αυτή με τη diesel επιλογή των 150 ίππων (υπάρχει στην ίδια ισχύ και βενζινοκίνητη έκδοση), η οποία συνδυάζεται προαιρετικά και με σύστημα τετρακίνησης.

Κομψή σιλουέτα, πολυτελές εσωτερικό

Η Jaguar E-Pace αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πιο κομψά SUV των διαστάσεών της. Βασίζεται πάνω στην πρόσφατη σχεδιαστική φιλοσοφία των μοντέλων της βρετανικής μάρκας σε ένα αμάξωμα με αρκετές καμπύλες, δυναμικές νευρώσεις και κουπέ στυλ οροφή στο πίσω μέρος. Στις διαστάσεις της, το μήκος της E-Pace φθάνει τα 4,395 μέτρα και βρίσκεται ακριβώς μέσα στα πλαίσια των διαστάσεων των compact premium SUV, με το πλάτος της να είναι αυξημένο και να αγγίζει τα 1,984 μέτρα. Στο εσωτερικό, η E-Pace ακολουθεί τα δεδομένα παρουσίας μια ευδιάκριτης «σπορτίφ πολυτέλειας», όπως αυτή ορίζεται από το υπερυψωμένο τούνελ της κονσόλας μεταξύ των εμπρός καθισμάτων και τη γενικότερη σχεδίαση της κονσόλας που τη στρέφει προς τον οδηγό, αλλά και από την άλλη, από τη χρήση άκρως ποιοτικών δερμάτινων επενδύσεων με χαρακτηριστικές ραφές σε ένα μεγάλο τμήμα του ταμπλό, το εσωτερικό των θυρών, τα καθίσματα κ.ο.κ. Φυσικά, πάνω στην κονσόλα ξεχωρίζει η παρουσία της οθόνης αφής των 10 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ψηφιακός είναι και ο πλήρους ενδείξεων πίνακας οργάνων.

Στο πεδίο των χώρων, η E-Pace θα φιλοξενήσει χωρίς μεγάλες παραχωρήσεις 4 ενήλικες επιβάτες. Το πορτ-μπαγκάζ  διαθέτει μεγάλη χωρητικότητα για την κατηγορία, αφού αγγίζει τα 577 λίτρα (1.234 λίτρα με την αναδίπλωση κατά 60:40 της πλάτης του πίσω καθίσματος). Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές θήκες για μικροαντικείμενα, 2 USB θύρες για σύνδεση εξωτερικών πηγών μέσα στο ντουλαπάκι-υποβραχιόνιο εμπρός, αλλά και 3 ακόμη (προαιρετικά) στο πίσω μέρος.

Diesel με πολλά πλεονεκτήματα

Ο αρχικός diesel κινητήρας των 150 ίππων είναι μέλος της νεότερης οικογένειας Ingenium μοτέρ της εταιρείας. Η απόδοση της ροπής του είναι 380 Nm στις 1.750 στροφές και στην περίπτωση του μοντέλου της δοκιμής μας συνδυάζεται με το προαιρετικό 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων της ZF καθώς και με τετρακίνηση. Από πλευράς λειτουργίας το μοτέρ ικανοποιεί απόλυτα, αφού δεν έχει κραδασμούς και ο θόρυβος είναι περιορισμένος, ταιριάζοντας στον premium χαρακτήρα της E-Pace. Η διαθέσιμη ροπή και ισχύς κινούν χωρίς πολλά προβλήματα το αυτοκίνητο, με τη βοήθεια και του πολύ καλού σε απόκριση αυτόματου κιβωτίου, όμως κατά τις επιταχύνσεις το αυξημένο βάρος της E-Pace απαιτεί από τον οδηγό να κρατήσει ψηλά τις στροφές επιβαρύνοντας την κατανάλωση. Βέβαια, στο ταξίδι στην εθνική και σε σταθερή ταχύτητα το μοτέρ δεν έχει κανένα πρόβλημα να διατηρήσει ψηλά το… φρόνημα της E-Pace. Ειδικά τώρα στο πεδίο της κατανάλωσης, με τη χρήση του «Eco» στα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης (Comfort, Dynamic και Rain-Ice-Snow τα υπόλοιπα 3) ο οδηγός μπορεί να μειώσει τις απαιτήσεις του συνδυασμού μοτέρ-κιβώτιο-τετρακίνηση. Μια μέση τιμή σε μεικτή χρήση μπορεί να βρεθεί στα 8.5 lt./100 km και κρίνεται αρκετά καλή.

Υψηλή ασφάλεια και οδηγικός δυναμισμός

Η Jaguar E-Pace κτίζεται πάνω σε πλατφόρμα που προέρχεται από τη Land Rover (ανήκουν στον ίδιο Όμιλο) και αυτό αν μη τι άλλο της επιτρέπει να εκμεταλλευτεί στο ακέραιο την τεχνογνωσία της «αδερφής» μάρκας στην κατασκευή 4Χ4 οχημάτων. Η τετρακίνηση στο μοντέλο της δοκιμής μας είναι αυτόματη και χρησιμοποιεί έναν υδραυλικό πολύδισκο συμπλέκτη για να μοιράσει τη δύναμη μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα (όταν διαγνωστεί απώλεια πρόσφυσης εμπρός, τότε στέλνει ροπή και πίσω για να αυξήσει την πρόσφυση). Στο δρόμο, η E-Pace αποδεικνύεται ευχάριστη, συνολικά ραφιναρισμένη και με πολύ καλή άνεση από την ανάρτηση (ανεξάρτητη σε όλους τους τροχούς, με Γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω). H πρόσφυση λόγω της άμεσης λειτουργίας της τετρακίνησης είναι αυξημένη, ενώ και το όλο set-up του αυτοκινήτου μαζί με την υψηλή απόσταση από το έδαφος των 204 χλστ., του επιτρέπει να κινηθεί με σχετική άνεση και εκτός δρόμου. Πολύ καλή αίσθηση και βάρος παρέχει το τιμόνι (ιδίως στην επιλογή Dynamic), που είναι επιπλέον αρκετά γρήγορο. Τα φρένα ικανοποιούν σε κάθε περίπτωση με την αποτελεσματικότητά τους.

Συμπέρασμα

Η Jaguar E-Pace D150 είναι ένα στιλάτο, πολυτελές και άνετο compact SUV, ιδανικό για την κάλυψη αρκετών χιλιομέτρων στην εθνική, λόγω της «diesel» υπόστασής της. Ο κινητήρας της την κινεί χωρίς πολλές απαιτήσεις αλλά και χωρίς πολλά προβλήματα, βοηθούμενος και από το πολύ καλό αυτόματο κιβώτιο, ενώ η άμεση λειτουργία της τετρακίνησης τονίζει την ασφάλειά της στο δρόμο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA

Κινητήρας: 1.999 cc
Ισχύς: 150 PS/3.500 rpm
Ροπή: 380 Nm/1.750 rpm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10.5 sec
Τελική ταχύτητα: 193 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 6.0 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 158 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 292,3 €
Βάρος: 1.843 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.395/1.984/1.649 mm
Μεταξόνιο: 2.681 mm
Χώρος αποσκευών: 577 lt
Τιμή: 54.500€

Διαβάστε επίσης:

Έτοιμα τα ηλεκτρικά Range Rover και Jaguar XJ

Φορτίζοντας τη Jaguar I-Pace (video)

H Jaguar I-Pace στα χέρια ενός οδηγού αγώνων (video)

The post Δοκιμή: Jaguar E-Pace D150 AWD appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα