Δοκιμή: Honda Civic Type R

08:10 2/2/2018 - Πηγή: NewsAuto

Δοκιμάζουμε σε δρόμο και πίστα το νέο Civic Type R, το ολοκαίνουργιο εκρηκτικό δημιούργημα της Honda, που εντυπωσιάζει με την hardcore αισθητική του, τις πολύ γρήγορες επιδόσεις, αλλά και τα κορυφαία οδικά και οδηγικά του χαρακτηριστικά.
ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ ([email protected]), ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

Από την προηγούμενη, 4η γενιά του, το Honda Civic Type R έχει κάνει μια στροφή. Πιο σκληροπυρηνικό, πιο απόλυτο, πιο πιστάδικο

–πείτε το όπως θέλετε, το κορυφαίο Civic έχει αλλάξει ρώτα, αποποιούμενο πλήρως χαρακτηρισμούς όπως «το πιο σπορ Civic», «το γρηγορότερο Civic» κ.ο.κ. και ίσως ακόμη θέλοντας να αυτονομηθεί στη γκάμα της Honda ως μια ξεχωριστή σπορ κατασκευή. Άλλωστε οι πρόσφατες επιτυχίες της προηγούμενης γενιάς του Civic Type R στο Νίρμπουργκρινγκ και στη συνέχεια, το ρεκόρ για προσθιοκίνητο αυτοκίνητο (χρόνος: 7:43.80) που πέτυχε το νέο 5ης γενιάς μοντέλο στην πιο απαιτητική πίστα στον κόσμο, πιστοποιούν ότι το δημιούργημα της Honda δεν είναι απλά άλλο ένα γρήγορο μικρομεσαίο χάτσμπακ, αλλά μια μηχανή απόλυτης οδηγικής ευχαρίστησης φτιαγμένη για χρήση τόσο στο δρόμο, όσο και στην πίστα.

Hardcore εμφάνιση που συναρπάζει

Η 5η γενιά του Honda Civic Type R λοιπόν είναι ένα αυτοκίνητο που φιλοδοξεί να γράψει τη δική του ιστορία στη μικρομεσαία κατηγορία, αποκτώντας και έναν χαρακτήρα all time classic που για πολλούς λόγους δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκτήσουν τα προηγούμενα Type R. Εξ ου λοιπόν και στη νέα του γενιά το Type R αποκτά ίσως την πιο «σκληροπυρηνική» εμφάνιση της ιστορίας του, σε ένα αμάξωμα γεμάτο «φουσκώματα», πτερύγια, διαχύτες και φυσικά, με την παρουσία της χτυπητής πίσω αεροτομής να ξεχωρίζει. Οι κύριες γραμμές προέρχονται από τις πιο «ταπεινές» εκδόσεις της νεότερης γενιάς του Civic, ωστόσο το Type R θα λέγαμε ότι αποκτά πλέον έναν δικό του, ξεχωριστό αισθητικό χαρακτήρα στην γκάμα, φωνάζοντας από μακριά ότι πρόκειται για μια… πολεμική μηχανή! Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από λόγους αισθητικής, όλες οι παρεμβάσεις του αμαξώματος στο Type R έχουν γίνει με γνώμονα τη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης του αυτοκινήτου (ουσιαστικά, μόνο τα κλειστά κυψελλοειδή πλέγματα στους προφυλακτήρες έχουν προστεθεί για λόγους αισθητικής) και της σταθερότητάς του σε δρόμο και πίστα. Επίσης, πολλές από τις αλλαγές που έχουν γίνει στοχεύουν στη συνολική μείωση του βάρους όπως π.χ. το νέο αλουμινένιο καπό με τον ενσωματωμένο αεραγωγό, που είναι πιο ελαφρύ κατά 5,3 κιλά σε σχέση με αυτό των «απλών» Honda Civic. Το κερασάκι στην τούρτα δίνει η εξάτμιση με τις τρεις κεντρικά τοποθετημένες απολήξεις, η οποία εκτός από τα οφέλη που έχει σε ήχο, ροή καυσαερίων κ.λπ., συμβάλει και αυτή στην αισθητική μοναδικότητα του Type R.

Εσωτερικό: Τα μπάκετ κάνουν τη διαφορά…

Στην καμπίνα των επιβατών του νέου Civic Type R η Honda προσφέρει στο δημιούργημά της μια σαφώς πιο σπορ εικόνα, χωρίς πάντως να διαφοροποιεί τα χαρακτηριστικά τεχνολογίας και πρακτικότητας των υπολοίπων Civic. Με την πρώτη ματιά το βλέμμα πέφτει πάνω στα πανέμορφα –και ελαφρύτερα της ιστορίας– κόκκινα-μαύρα μπάκετ καθίσματα, τα οποία προσφέρουν εξαιρετική στήριξη στο σώμα των μπροστινών επιβατών χωρίς παράλληλα να κουράζουν. Τα πεντάλ έχουν επενδυθεί από αλουμίνιο, αλουμινένια είναι και η σφαιρική λαβή του κοντού σε ύψος επιλογέα ταχυτήτων, ενώ το τιμόνι έχει αποκτήσει νέα κόκκινα ένθετα και αντίστοιχες ραφές, αν και θα το θέλαμε ένα κλικ μικρότερο σε διάμετρο. Οι αλλαγές στο εσωτερικό του Type R σε σχέση με το εσωτερικό των απλών Civic ολοκληρώνονται με τις νέες ανθρακονημάτινες επενδύσεις πάνω στο ταμπλό και τα διάφορα κόκκινα σιρίτια που διατρέχουν την καμπίνα.

Στο ποιοτικό κομμάτι, το εσωτερικό του Honda Civic Type R ακολουθεί τα υψηλά στάνταρ της φίρμας, με τα πλαστικά να ξεχωρίζουν για το φινίρισμα και τη συναρμογή του. Ο hi-tech χαρακτήρας του μοντέλου τονίζεται με τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων, που διαθέτει και ειδικές για το Type R ενδείξεις στο μενού του, ενώ δεν λείπει και η κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής 7 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων πάνω στην κονσόλα. Το χειρόφρενο και κατά τη γνωστή τάση της εποχής είναι ηλεκτρικό. Ολοκληρώνοντας με τους χώρους, το Type R δεν χάνει τα τονισμένα στοιχεία πρακτικότητας των υπολοίπων εκδόσεων του Civic, όντας σε θέση να μεταφέρει με άνεση 4+1 ενήλικες επιβάτες μαζί με τις αποσκευές τους (πορτ-μπαγκάζ 420 λίτρων).

2λιτρος turbo VTEC με καταιγιστικές επιδόσεις

Κάτω από το μπροστινό καπό του νέου Civic Type R αναπαύεται ο 2λιτρος VTEC turbo κινητήρας βενζίνης που υπήρχε και στο προηγούμενο μοντέλο, ο οποίος όμως έρχεται με μια σειρά από αναβαθμίσεις και βελτιώσεις. Οι πιο σημαντικές από αυτές αφορούν στην απόκριση του μοτέρ στις χαμηλότερες στροφές λειτουργίας του, αλλά και στην προσθήκη +10 ίππων ισχύος που αποδίδονται κυρίως στο υψηλότερο φάσμα περιστροφής του κινητήρα. Συνολικά, η μέγιστη ισχύς του μοτέρ αγγίζει πλέον τους 320 ίππους (με βενζίνη 98 οκτανίων και πάνω, περίπου 310 PS με «95άρα») στις 6.500 σ.α.λ., ενώ η ροπή φθάνει τα 40.8 kgm στις 2.500-4.500 σ.α.λ. Το κιβώτιο με το οποίο συνδυάζεται το μοτέρ αυτό είναι 6τάχυτο μηχανικό, με βελτιστοποιημένη τελική σχέση μετάδοσης προς όφελος των επιδόσεων, αλλά και με λειτουργία Rev Match για γρηγορότερη απόκριση.

Στην πράξη, ο 2λιτρος turbo VTEC του νέου Civic Type R εντυπωσιάζει με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του παρέχοντας άπλετη δύναμη σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα περιστροφής του, αφού ουσιαστικά η λειτουργία του VTEC εκμηδενίζει το όποιο turbo lag. Βυθίζοντας λοιπόν βαθιά το πεντάλ του γκαζιού, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του άπλετη δύναμη μέχρι και πολύ υψηλά, την οποία μπορεί να τη διαχειριστεί μέσω του σφιχτής κλιμάκωσης κιβωτίου και να απολαύσει εκρηκτικές επιδόσεις: 5,7 sec. χρειάζεται το Civic Type R για το 0-100 χλμ./ώρα, ένας χρόνος πάρα πολύ γρήγορος για προσθιοκίνητο χάτσμπακ. Η τελική ταχύτητα βρίσκεται στα 272 χλμ./ώρα και είναι πιο χαμηλή σε σχέση με αυτή του προηγούμενου Type R, κάτι που οφείλεται κυρίως στη νέα σχέση μετάδοσης του κιβωτίου. Ηχητικά, ο κινητήρας και η εξάτμιση παράγουν έναν αρκετά σπορ ήχο κυρίως όταν το μοτέρ βρίσκεται κοντά στα «κόκκινα», όμως με βάση τον γενικότερο χαρακτήρα του νέου Type R (αλλά και λόγω της παρουσίας των «πωρωτικών» πίσω τριπλών εξατμίσεων) θα θέλαμε κάτι πιο extreme σε αυτό το πεδίο. Ας όψεται το NVH (Noise, Vibration, Harshness) που επιτάσσει ακόμη και σε ένα αυτοκίνητο σαν το Type R να μην «ενοχλεί» τους επιβάτες του όταν ταξιδεύει χαλαρά στην εθνική. Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση, το Type R των 320 ίππων έχει αναμενόμενα αυξημένες απαιτήσεις (μέση δοκιμής: 11,7 λτ./100 χλμ.), αλλά και περιορισμένη αυτονομία μιας και η Honda για λόγους βάρους επέλεξε να τοποθετήσει ρεζερβουάρ μόνο 46 λίτρων.

Απόλαυση σε δρόμο και πίστα

Το νέο Honda Civic Type R έχει εξελιχθεί πάνω στην νεότερη προσθιοκίνητη μικρομεσαία πλατφόρμα της ιαπωνικής μάρκας, που βασίζεται και το νέο Civic. Το πλαίσιο αυτό είναι κατά 16 κιλά ελαφρύτερο και με 37% βελτίωση στην ακαμψία του σε σχέση με αυτό του προηγούμενου Type-R. Διαθέτει το προηγμένο σύστημα εμπρός ανάρτησης με γόνατα διπλού άξονα Dual-Axis Strut της Honda, ενώ στον πίσω άξονα συναντούμε πλέον πολλαπλούς συνδέσμους, αντί του ημιάκαμπτου πριν. Η γεωμετρία της ανάρτησης είναι νέα, έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά που συμβάλουν στη μείωση του βάρους (π.χ. αλουμίνιο), ενώ υπάρχουν και αναβαθμισμένα ενεργά αμορτισέρ. Τα ενεργά αυτά αμορτισέρ, μαζί με την απόκριση του κινητήρα, την κρεμαγιέρα με μεταβλητό λόγο και ηλεκτρική υποβοήθηση, καθώς και την εμπλοκή του συστήματος ελέγχου της ευστάθειας, ο οδηγός μπορεί να τα παραμετροποιήσει επιλέγοντας από το σχετικό διακόπτη στο τούνελ της κονσόλας μεταξύ του set-up Comfort, του Sport (ενεργοποιείται με το ξεκίνημα του μοτέρ) ή του πιο πιστάδικου +R.

Η οδήγηση με το νέο Honda Civic Type R είναι μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Στην πόλη και σε καθημερινές συνθήκες η επιλογή «Comfort» είναι η πιο ενδεδειγμένη, παρότι οι 20άρες ζάντες με τα χαμηλού προφίλ ελαστικά (245/30) απαιτούν σε κάθε περίπτωση προσοχή κατά το πέρασμα από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Σε μια διαδρομή με διαδοχικές στροφές, το Sport είναι η εκ των ουκ άνευ επιλογή του οδηγού. Εκεί, το Civic Type R βρίσκεται στο στοιχείο του, αφού το νέο πλαίσιο, σε συνδυασμό με τη ανανεωμένη ανάρτηση και κυρίως τους πίσω πολλαπλούς, αλλά και με τη σύμπραξη πάντα του εμπρόσθιου μπλοκέ, εξασφαλίζει κορυφαία πρόσφυση, καθώς και ρυθμισιμότητα που έλειπε από το λίγο πιο απόλυτα στημένο, αλλά σαφώς πιο «νευρικό» προηγούμενο μοντέλο. Το ρόλο τους παίζουν και οι νέες διαστάσεις (μεγαλύτερο και κυρίως πλατύτερο από πριν), που φροντίζουν για την αποτελεσματικότητα του αυτοκινήτου στις πιο απαιτητικές συνθήκες και εξασφαλίζουν σχεδόν απόλυτη σταθερότητα στο στροφιλίκι. Αυτό άλλωστε γίνεται πιο κατανοητό οδηγώντας το νέο Civic Type R στην πίστα, εκεί όπου πλέον το σπορ ιαπωνικό μοντέλο νιώθει σαν στο… σπίτι του, χωρίς να δυσανεσχετεί στη συνεχή σκληρή χρήση (σημαντικοί αρωγοί εδώ οι ενισχυμένοι δίσκοι των φρένων με δαγκάνες της Brembo). Το τιμόνι με τη σειρά του συμβάλει αποτελεσματικά στην ακρίβεια της πληροφόρησης που λαμβάνει ο οδηγός, προσφέροντας και την αίσθηση που αρμόζει σε ένα αυτοκίνητο σαν το Type R (πιο βαρύ στις επιλογές Sport και +R).

All time classic και στην τιμή

Τιμολογιακά, το κόστος για το νέο Honda Civic Type R έχει οριστεί στα 49.740 ευρώ με πλήρη εξοπλισμό. Για την πιο πλούσια εξοπλιστικά έκδοση Type R GT της δοκιμής μας το κόστος είναι 53.650 ευρώ. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις η υψηλή φορολογία της χώρας έχει παίξει το ρόλο της, καθιστώντας το πολύ πιο ακριβό από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ασχέτως τιμής, θα πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι μιλάμε όχι μόνο για το καλύτερο Type R όλων των εποχών, αλλά και για ένα αυτοκίνητο που σίγουρα βρίσκεται μέσα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των top προσθιοκίνητων σπορ μοντέλων παραγωγής στην ιστορία της αυτοκίνησης.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.996 cc
Ισχύς: 320 PS/6.500 rpm
Ροπή: 40.8 kgm/2.500-4.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 5.7 sec
Τελική ταχύτητα: 272 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 7.7 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 176 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 431,2 €
Βάρος: 1.380 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.557/1.877/1.434 mm
Μεταξόνιο: 2.699 mm
Χώρος αποσκευών: 420 lt
Τιμή: 49.740€

Keywords
honda civic, honda, honda, honda civic, γιωργοσ, εμφάνιση, time, classic, νέα, γνώμονα, ηλεκτρικος, turbo, lag, χλμ, οφείλεται, extreme, noise, vibration, sport, top, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, φορολογια 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ας οψεται, αυτοκινητο, εθνικη, ζαντες, πλαισιο, υψος, sport, time, αισθητικη, αξιζει, αλουμινιο, αμορτισερ, απλα, βενζινη, βλεμμα, βρισκεται, γινει, γινεται, γνώμονα, γιωργοσ, δυναμη, δικη, ευρω, εκρηκτικο, ελαστικα, ενεργα, εμφάνιση, εξατμιση, επενδυσεις, ερχεται, ευρωπη, ηχητικα, εικονα, ισχυς, ηχο, εκδοσεις, κιλα, λειτουργια, λειπει, λογο, μακρια, ματια, μειωση, μοτερ, ξεκινημα, παντα, οδηγος, οδηγηση, οθονη, οθονη αφης, οντας, ουσιαστικα, οφελος, οφείλεται, πεδιο, πλαστικα, ροη, ρεζερβουαρ, ρεκορ, ροπη, ρολο, ρωτα, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σωμα, σπιτι, ταση, τουρτα, υψηλη, φυσικα, φορολογια, χλμ, χρονος, ψηφιακο, axis, classic, dual, extreme, γεωμετρια, κομματι, lag, set, tech, turbo, top, θεσεις, υλικα, vibration, χαλαρα
Τυχαία Θέματα