Δοκιμή: Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 110 Origins

Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων της Citroen, η γαλλική φίρμα λανσάρει την ειδική έκδοση Origins, την οποία δοκιμάζουμε στο στιλάτο C3 Aircross με τον 1.2 PureTech κινητήρα βενζίνης.

Η Citroen έκανε κίνηση “ματ” παρουσιάζοντας πριν από περίπου τρία χρόνια το C3 Aircross, μιας και το γαλλικό μοντέλο συνδύασε την πρακτικότητα, την άνεση και τη στιλάτη εμφάνιση, αφήνοντας στην άκρη τη

συντηρητική σχεδίαση των MPV.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της εταιρείας, κάτι που μόνο κέρδος της επέφερε, ενώ παράλληλα διείσδυσε σε μια από τις δημοφιλέστερες κατηγορίες, αυτή των B-SUV. Αυτό όμως το Citroen C3 Aircross έχει κάτι το διαφορετικό και φυσικά θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Το Citroen C3 Aircross Origins αποτίνει φόρο τιμής στην παράδοση και την καινοτομία των 100 χρόνων ίδρυσης της γαλλικής φίρμας και ξεχωρίζει από μικρές, αλλά ουσιαστικές αισθητικές πινελιές. Ξεκινώντας από το εμπρός τμήμα, οι μπρονζέ λεπτομέρειες είναι το χαρακτηριστικό της επετειακής έκδοσης, τις οποίες συναντάμε περιμετρικά από τα μεγάλα φώτα, ενώ η ασημένια ποδιά ενισχύει τον περιπετειώδη χαρακτήρα του μοντέλου.

Η λευκή απόχρωση του αμαξώματος προσφέρει μια εξαιρετική αντίθεση με τη μαύρη οροφή. Τον ίδιο χρωματισμό ακολουθούν και οι ράγες, καθώς και οι 15 ιντσών τροχοί. Ακόμα, η έκδοση Origins φέρει ειδικό αυτοκόλλητο κάτω από τους εξωτερικούς καθρέφτες και μια διακριτική μπρονζέ γραμμή στην 5η πόρτα. Τα πίσω πλαϊνά παράθυρα διαθέτουν αυτοκόλλητες γραμμές στο χρώμα του αμαξώματος, χαρίζοντας μοντέρνο και παράλληλα ρετρό ύφος χωρίς όμως να χαθεί η ορατότητα μέσα από την καμπίνα.

Μιλώντας για το εσωτερικό, συναντάμε ξανά τις “μπρούτζινες” πινελιές κυρίως στους αεραγωγούς, καθώς και κάτω από την οθόνη του infotainment. Επιπλέον, το κομψό πακέτο περιλαμβάνει γκρίζες υφασμάτινες ταπετσαρίες με χρυσή απόχρωση στις εμφανείς ραφές και ταμπέλα “Origins” για να μας θυμίζει τα 100 χρόνια της Citroen. Η ευρυχωρία είναι αναμφίβολα είναι ένα από τα ατού του μοντέλου και δεν θα πει όχι στο να φιλοξενήσει στη δεύτερη σειρά καθισμάτων 3 ενήλικες. Πόντους για την πρακτικότητα παίρνει και το πίσω διαιρούμενο κάθισμα (60:40), το οποίο σύρεται έως και 15 εκατοστά και η πλάτη ρυθμίζεται σε 3 προκαθορισμένες θέσεις. Όλα αυτά μας θυμίζουν τα πλεονεκτήματα των πολυμορφικών μοντέλων, κάτι που μεταφέρθηκαν με όμορφο τρόπο στο γαλλικό compact SUV. Ο χώρος αποσκευών ξεκινάει από τα 410 λίτρα, ενώ εάν τα πίσω καθίσματα βρίσκονται σε κάθετη διάταξη, τότε η τιμή ανεβαίνει στα 520 λίτρα ή στα 1.289 λίτρα εφόσον αναδιπλωθούν.

Ο οδηγός και ο συνοδηγός κάθονται στα σύγχρονης σχεδίασης καθίσματα, που φέρουν μαλακά υλικά και καλή πλαϊνή στήριξη, ενώ σίγουρα θα βρουν χώρο για τα μικροαντικείμενα. Τα σκληρά πλαστικά του ταμπλό είναι καλής ποιότητας και η καλή συναρμογή αναβαθμίζει την αίσθηση που σου αφήνει η καμπίνα. Εργονομικά προβλήματα δεν υπάρχουν, ωστόσο θα επιθυμούσαμε οι ποτηροθήκες να ήταν πιο βαθιές για μεγαλύτερη ασφάλεια των… ροφημάτων μας. Η οθόνη αφής 7 ιντσών εναρμονίζεται πλήρως με την κεντρική κονσόλα και αναλαμβάνει το 90% των ηλεκτρονικών συστημάτων του αυτοκινήτου. Μια ρετρό πινελιά δίνουν τα σκιάδια των πίσω επιβατών, τα οποία αναδύονται χειροκίνητα μέσα από τη βάση των παραθύρων, προσφέροντας σημαντική προστασία.

Κάτω από το καπό υπάρχει ο γνώριμος 1.2 PureTech 110 turbo κινητήρας, ο οποίος έχει διακριθεί για την αποδοτικότητα και την οικονομία του. Η γαλλική φίρμα τοποθετεί τον τελευταίας τεχνολογίας βενζινοκινητήρα στην επετειακή έκδοση του C3 Aircross και χαρίζει στο μικρό SUV την σπιρτάδα που χρειάζεται. Οι 110 ίπποι και τα 205 Nm ροπής από τις 1.750 rpm είναι ικανά για να σημειώσει το μικρό SUV την επιτάχυνση 0-100 km/h σε 10,2 sec. Στο αυτοκίνητο δοκιμής, ο 3κύλινδρος 1.200άρης turbo κινητήρας συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ προαιρετικά διατίθεται και το αυτόματο κιβώτιο EAT6. Σύμφωνα με το εργοστάσιο, η μέση κατανάλωση είναι 4,7 λτ./100 χλμ., αλλά μια ρεαλιστική τιμή με συνετή οδήγηση είναι περίπου 7,5 λτ./100 χλμ. Οι εκπεμπόμενοι ρύποι είναι 109 γρ./χλμ. CO2, κάτι που σημαίνει ότι βάσει τα σημερινά δεδομένα, τα τέλη κυκλοφορίας είναι μόνο 106,82 ευρώ.

Ό,τι είχαν στο μυαλό τους οι Γάλλοι, το πέτυχαν. Σκοπός τους ήταν να κατασκευάσουν ένα άνετο και πρακτικό μοντέλο, ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να έχει καλή απόσταση από το έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, από τα πρώτα μόλις χιλιόμετρα είναι αντιληπτό πόσο σωστή είναι η ρύθμιση της ανάρτησης (McPherson εμπρός, ημιάκαμπτος πίσω) ώστε οι επιβάτες να νιώθουν τόσο ασφαλείς όσο και άνετοι. Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι αναπόφευκτες, εφόσον το αυτοκίνητο πιεστεί σε μια σβέλτη φιδίσια διαδρομή, χωρίς όμως να τρομάξει καθόλου τον οδηγό. Αν ο τελευταίος το… παρακάνει, το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας επεμβαίνει διακριτικά, επαναφέροντας την τάξη. Χαρακτηριστική είναι η θέση οδήγησης, που είναι ψηλή, αλλά χάρη στον μεγάλο αέρα που υπάρχει για τα κεφάλια, τόσο ο οδηγός όσο και οι υπόλοιποι επιβάτες δεν νιώθουν ασφυκτικά. Συνεπώς, η πανοραμική ορατότητα είναι δεδομένη και είναι ένα από τα στοιχεία που ξεαγχώνουν τον χειριστή όταν κινείται εντός πόλης. Σε αυτό βοηθάνε και οι μαζεμένες διαστάσεις του μοντέλου, χαρίζοντας την ευελιξία που όλοι αναζητάμε. Αναφορικά με την ηχομόνωση, οι μηχανικοί έκαναν καλή δουλειά στην απομόνωση της 3κύλινδρης “καρδιάς” από την καμπίνα, ωστόσο ακόμα και αν η ένταση του κλιματιστικού βρίσκεται στη μέση, ο θόρυβος των ανεμιστήρων είναι αισθητός.

Μπορεί όμως να “πατήσει” εκτός δρόμου; Για αυτή την περίπτωση, η Citroen παρέχει το Grip Control, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από 5 προγράμματα οδήγησης μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη στην κεντρική κονσόλα, βελτιστοποιώντας την πρόσφυση των εμπρός τροχών, ανάλογα με το τερέν στο οποίο κινείται. Ωστόσο, το αυτοκίνητο δοκιμής δεν διέθετε το παραπάνω σύστημα, γι’αυτό και αποφύγαμε να προκαλέσουμε την τύχη μας. Από την άλλη, η ικανοποιητική απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος (178 mm), μας έδωσε την ανάλογη αυτοπεποίθηση να κινηθούμε σε πατημένο χώμα με μια έγνοια λιγότερη (τραυματισμός αυτοκινήτου).

Η επετειακή έκδοση, όπως και το απλό Citroen C3 Aircross, εξοπλίζεται με στιλάτη αισθητική και διαθέτει επιπλέον νότες πρακτικότητας στην κατηγορία των μικρών SUV. Το Origins προσφέρει την ξεχωριστή πινελιά που αναζητάτε συνδυάζοντας τον πλούσιο εξοπλισμό και την προσιτή τιμή κτήσης. Σύμφωνα με τη ελληνική αντιπροσωπεία, το C3 Aircross Origins με τον 1.2 PureTech 110 διατίθεται στα 20.220 ευρώ και ισχύει για περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.199 cc
Ισχύς: 110 PS/5.500 rpm
Ροπή: 20.9 kgm/1.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10.2 sec
Τελική ταχύτητα: 185 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 4.7 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 109 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 106,82 €
Βάρος: 1.234 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.154/1.824/1.597 mm
Μεταξόνιο: 2.600 mm
Χώρος αποσκευών: 410 lt
Τιμή: 20.220€

The post Δοκιμή: Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 110 Origins appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δοκιμή, Citroen C3 Aircross 1 2 PureTech 110 Origins,dokimi, Citroen C3 Aircross 1 2 PureTech 110 Origins