Δοκιμάζουμε: VW Golf 1,4 TGI BlueMotion 110 PS
Η έκδοση του VW Golf με φυσικό αέριο έρχεται να «αμφισβητήσει» ευθέως την οικονομία που προσφέρουν τα ντίζελ μοντέλα. Δοκιμάζουμε το γερμανικό μοντέλο και διαπιστώνουμε πόσο συμφέρον είναι στην πράξη.
ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΖΑΣ ([email protected])
To δημοφιλές μικρομεσαίο γερμανικό μοντέλο διαθέτει μια μεγάλη γκάμα εκδόσεων αυτή τη στιγμή: βενζίνη, πετρέλαιο, plug-in υβριδικό (GTE), ηλεκτρικό
Καίει 4,32 ευρώ/ 100 χλμ.
Για την κίνηση του Golf TGI φροντίζει ο γνωστός 1,4 ΤSI του VW Group που για την περίσταση, η ισχύς του έχει μειωθεί στα 110 άλογα & τα 200 Nm ροπής (συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο). Το εν λόγω μοτέρ μπορεί να λειτουργεί με φυσικό αέριο και με βενζίνη όταν το πρώτο καύσιμο τελειώσει. Για τον σκοπό αυτό στο δάπεδο του αμαξώματος έχει τοποθετηθεί έξτρα αποθηκευτικός χώρος για το φυσικό αέριο με χωρητικότητα στα 15 κιλά.
Σύμφωνα με τις τιμές της VW, η εργοστασιακή κατανάλωση βενζίνης ανέρχεται στα 5,6 λτ./100 χλμ. & φυσικού αερίου στα 3,6 κιλά/ χιλιόμετρο. Έτσι η θεωρητική αυτονομία του αυτοκινήτου μπορεί να ξεπεράσει τα 1.300 χιλιόμετρα.
Σε πρακτικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας η μέση κατανάλωση φυσικού αερίου που καταγράψαμε ανήλθε στα 4,8 kg./ Km. Mε δεδομένο ότι η τιμή του αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 0,90 ευρώ το κιλό, το Golf TGI μπορεί να διανύει 100 χιλιόμετρα με κόστος στα 4,32 ευρώ «νικώντας» κατά κράτος ακόμη και την ντίζελ εκδοχή του μοντέλου.
H μείωση της ισχύς του κινητήρα στους 110 ίππους και η αύξηση του βάρους κατά 70 κιλά περίπου-λόγω των απαραίτητων εξαρτημάτων που απαιτεί το φυσικό αέριο-επηρεάζει ελάχιστα τις επιδόσεις του αυτοκινήτου (τελική 195 Km/h, 0-100 se 10.6 sec). Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το χώρο αποσκευών του οποίου η χωρητικότητα μειώνεται στα 291 λίτρα από 380, λόγω των εξαρτημάτων για το φυσικό αέριο.
Από κει και πέρα, στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς το Golf ΤGI δεν παρουσιάζει διαφορές συγκριτικά με τις άλλες εκδόσεις, κάτι που ισχύει για την ποιότητα του εσωτερικού διακόσμου.
Με 22.000 ευρώ και full εξοπλισμό
Το 5θυρο Golf TGI προσφέρεται στην έκδοση Comfortline με κόστος απόκτησης στα 22.000 ευρώ. Στην τιμή αυτή ο εξοπλισμός είναι πλήρης και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Adaptive Cruise Control, Σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού Fatigue Detection, Σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων Multicollision Brake, 7 αερόσακους, XDS (Ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό), αυτόματο κλιματισμό, Σύστημα Infotainment Composition Color με έγχρωμη οθόνη 6,5 ιντσών, Bluetooth, ζάντες αλουμινίου και άλλα.
Συνολικά θα λέγαμε πως η συγκεκριμένη version του Golf είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα από όλες τις απόψεις. Μοναδικός αρνητικός παράγοντας για τη χρήση του μοντέλου είναι η απραξία της ΔΕΠΑ να αναπτύξει τα πρατήρια φυσικού αερίου και έτσι το δίκτυο ανεφοδιασμού είναι ακόμη περιορισμένο.
Tεχνικά χαρακτηριστικά: VW Golf 1,4 TGI 5D Comfortline
Κινητήρας: 1.395 cc
Ισχύς: 110 PS/4.800-6.000 rpm
Ροπή: 200 Nm/1.500-3.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10.6 sec
Τελική ταχύτητα: 195 km/h
Μεικτή κατανάλωση CNG δοκιμής: 4,8 Kgr/100 km
Εκπομπές CO2 (gr/km): 98 γρ./χλμ.
Tέλη κυκλοφορίας: 88,2 ευρώ
Βάρος: 1.317 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.257/1.790/1.4.92 mm
Μεταξόνιο: 2.620 mm
Χώρος αποσκευών: 291 lt
Τιμή: 22.000 €
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto
- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Δοκιμάζουμε: VW Golf 1,4 TGI BlueMotion 110 PS
- Βρέθηκε η χαμένη Aston Martin DB5 του 007;
- Ένα Triumph TR6 με V8 από Mustang
- Εντυπωσιακό VW Golf R με κινητήρα 600 ίππων από το Audi RS 3 (Video)
- TMC Dumont: Custom μοτοσυκλέτα με κινητήρα από αεροπλάνο!
- Η πιο προηγμένη αερόψυκτη Porsche 911 στην ιστορία από την Singer
- To αυτοκίνητο του 007 σε lego (vid)
- Αγοράζει τη Force India o Lawrence Stroll
- Audi Quattro: Δικό σας το εικονικό rally car των ‘80s
- Πέθανε σε ηλικία 53 ετών ο σχεδιαστής του νέου Ford GT
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- To Nissan LEAF στην κορυφή των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη
- Ford Focus: Μπορεί να μειώσει την κίνηση στους δρόμους (video)
- Θετικός ο di Resta να παραμείνει στο DTM χωρίς τη Mercedes
- Επίσημο: Νέο Audi Q3
- H Porsche teasάρει τη Macan facelift
- Audi: Ξεκίνησε τη κατασκευή ηλεκτροκινητήρων, προσφέρει 3D configuration
- Η Lamborghini αναπαλαίωσε μια Islero και μια Espada για τα 50στα της γενέθλια
- Αποχώρησε από την FCA ο Alfredo Altavilla
- PSA: Κέρδη ρεκόρ για το α’ εξάμηνο, κέρδη και η Opel
- Νέο ρεκόρ από το Type R στην πίστα του Estoril



