Διαζύγιο Toyota και PSA στην κοινή παραγωγή αυτοκινήτων πόλης από το 2021

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες, η PSA και η Toyota ανακοίνωσαν το τέλος της κοινής παραγωγής αυτοκινήτων πόλης για την Ευρωπαϊκή αγορά από το 2021.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ ([email protected])

Από τον Ιανουάριο του 2021, το εργοστάσιο της Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech

(TPCA) στο Kolin θα γίνει θυγατρική της Toyota Motor Europe, η οποία θα ανήκει στις επτά άλλες εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργεί η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη.

Η Toyota δήλωσε ότι θα διατηρήσει την παραγωγή των σημερινών μοντέλων της κατηγορίας Α για τις δύο εταιρείες, χωρίς να προσδιορίζει για πόσο καιρό. Επί του παρόντος, το εργοστάσιο κατασκευάζει τα Peugeot 108, Citroën C1 και Toyota Aygo. Εκπρόσωπος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσε ότι: “προτίθεται να συνεχίσει στο μέλλον την παραγωγή και την απασχόληση των εργατών για το εργοστάσιο του Kolin”.

Η κοινοπραξία TPCA ιδρύθηκε το 2002 και περιλάμβανε ρήτρα επανεξέτασης που επιτρέπει σε κάθε εταίρο να επανεξετάσει τη συμμετοχή του.

Εκτός από την ανακοίνωση σχετικά με την παραγωγή αυτοκινήτων πόλης, οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα, από το τέλος του 2019 η PSA θα αρχίσει να προμηθεύει στην Toyota ένα φορτηγό της κατηγορίας “C” για την Ευρωπαϊκή αγορά.

Το μοντέλο θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο Vigo της PSA, το οποίο συναρμολογεί επί του παρόντος το Peugeot Partner και το Citroën Berlingo. Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι θα βασιστεί στην τελευταία γενιά τους, που παρουσιάστηκε νωρίτερα το 2018. Η PSA και η Toyota συνεργάζονται στην κατασκευή ελαφρών εμπορικών οχημάτων μεσαίου μεγέθους. Από το 2012, η ​​Γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευάζει το Proace για την Toyota στο εργοστάσιο της Hordain στη Γαλλία.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι ο στόχος της συνέχειας αλλά και της εμβάθυνσης της συνεργασίας είναι να επωφεληθούν από την «ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής», με την Toyota να σημειώνει ότι θα συμμετάσχει στο κόστος ανάπτυξης και βιομηχανικών επενδύσεων για το μελλοντικό ελαφρύ επαγγελματικό όχημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα