Δεδομένο το Brexit! Στόχος η μη επιβολή επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένουν από το Boris Johnson να διατηρήσει ελεύθερο το εμπόριο.

Η νίκη του Συντηρητικού Κόμματος στις γενικές εκλογές της Βρετανίας σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Boris Johnson μπορεί πλέον να προχωρήσει το Brexit, επηρεάζοντας την αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν και πωλούν αυτοκίνητα.

Λίγες

ώρες πριν τις βρετανικές εκλογές οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία με την ΕΕ για να διαφυλάξει το μέλλον μιας βιομηχανίας, καθώς αρκετές ξένες μάρκες έχουν επενδύσει στη Βρετανία.

Η εμφατική νίκη του Johnson σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτοκινήτων μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα το μέλλον και θέτουν τις ελπίδες τους ότι μπορεί να υπάρξει ένα «ήπιο» Brexit που διατηρεί στενούς δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

«Αυτό φέρνει σιγουριά και ότι με οποιοδήποτε μέτρο είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πρόσφατα η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Βρετανίας (SMMT) ανέφερε ότι προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης πρέπει τώρα να είναι η αποκατάσταση της επιχειρηματικής και οικονομικής εμπιστοσύνης και η αποκατάσταση της φήμης του Ηνωμένου Βασιλείου ως ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις.

«Όταν η αυτοκινητοβιομηχανία πετυχαίνει το ίδιο συμβαίνει και με την Βρετανία. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στην διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητά μας και να επιτύχει μια συμφωνία με την ΕΕ που θα είναι φιλόδοξη και θα διατηρεί ελεύθερο και χωρίς τριβές το εμπόριο ενώ παράλληλα θα διατηρεί την επίτευξη των στόχων στην ανάπτυξη στην καινοτομία αλλά και στους περιβαλλοντικούς στόχους» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της SMMT, Mike Hawes.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πάντως προειδοποιήσει ότι αν η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ οδηγήσει σε επιπλέον δασμούς τότε τα οχήματα που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν μη ανταγωνιστικά όταν πωλούνται στην Γηραιά Ήπειρο.

Τα Βρετανικά εργοστάσια θα πληγούν επίσης εάν οι εισαγωγές ανταλλακτικών και εξαρτημάτων από προμηθευτές της ΕΕ καθυστερούν στα σύνορα καθώς θα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα όλη η γραμμή παραγωγής η οποία βασίζεται σε στενά και αυστηρά χρονικά όρια.

Η νίκη του Johnson του δίνει τη δυνατότητα να πάρει τον δικό του δρόμο για το Brexit, ειδικά εάν χρειαστεί επιπλέον χρόνο για να διαπραγματευτεί με την ΕΕ. Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου.

Φόβοι…

Ο πρόεδρος της Nissan Europe, Gianluca de Ficchy, δήλωσε ότι εάν η επιτευχθεί ένα «σκληρό» Brexit το οποίο θα οδηγεί στην επιβολή επιπλέον δασμών κατά 10% μεταξύ Βρετανία και ΕΕ τότε το μέλλον του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Sunderland στη βορειοανατολική Αγγλία θα είναι αμφίβολο.

«Εάν επιβληθούν επιπλέον δασμοί 10% η συνολική επιχειρηματική εξίσωση δεν είναι βιώσιμη για εμάς επειδή το 70% των οχημάτων μας εξάγονται στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά το κορυφαίο στέλεχος της Nissan Europe.

Ωστόσο ένας εκπρόσωπος της Nissan δήλωσε την Παρασκευή ότι η εταιρεία αναμένει να συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ότι το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Sunderland θα συνεχίσει ως ένας επιτυχημένος διεθνής αυτοκινητοβιομηχανικός κόμβος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Jaguar Land Rover, Ralf Speth, δήλωσε ότι η «λανθασμένη» συμφωνία Brexit θα κοστίσει στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η JLR διαθέτει τρία εργοστάσια αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα οποία εξάγει αυτοκίνητα παγκοσμίως.

Η Toyota προειδοποίησε ότι ενδέχεται να τερματίσει τη συναρμολόγηση οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν η χώρα φύγει από την ΕΕ υπό δυσμενείς συνθήκες. Η Toyota δημιούργησε μόλις το 8% των 1.52 εκατομμυρίων αυτοκινήτων της Βρετανίας πέρυσι στο εργοστάσιό της στο Burnaston της κεντρικής Αγγλίας.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη! «Λιωμένα» αυτοκίνητα πωλούνται για… κυκλοφορία

Έρχονται κίνητρα & αντικίνητρα για την ανανέωση του στόλου

ΣΟΚ: Επικίνδυνα μη πιστοποιημένα στηθαία ακόμα και στους ακριβούς-νέους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας

The post Δεδομένο το Brexit! Στόχος η μη επιβολή επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα