Απόβαση των Κινέζων στην Ευρώπη

Οι Κινέζοι μετά από μια 10ετία φαίνεται ότι επαναφέρουν το σχέδιό τους για δυναμική είσοδο των αυτοκινητοβιομηχανιών τους στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι και τη γενικότερη οικολογική… αναμπουμπούλα που έχουν επιφέρει οι ολοένα και πιο αυστηρές νόρμες της Ε.Ε. για τους κραταιούς παίχτες της Γηραιάς Ηπείρου.
ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ ([email protected])

Η πρώτη προσπάθεια απόβασης των κινέζικων εταιρειών αυτοκινήτου στην Ευρώπη έγινε το 2007. Τότε η Brilliance μέσω του σεντάν BS6 και μιας σειράς άλλων μοντέλων, προσπάθησε να μπει με αξιώσεις στις σημαντικότερες αγορές

της Ηπείρου. Τρία χρόνια όμως αργότερα και μετά από ένα μάλλον καταστροφικό crash test του BS6, η κινέζικη εταιρεία απέσυρε τα μοντέλα της οδηγώντας μάλιστα σε χρεοκοπία τον εισαγωγέα της.

Αυτή ήταν η πρώτη «σοβαρή» προσπάθεια των κινέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ήπειρό μας, η οποία απέτυχε λόγω ενός πολύ μεγάλου –τότε τουλάχιστον– προβλήματος για όλες τις εκ Κίνας προερχόμενες εταιρείες: Τα ευρωπαϊκά στάνταρ ασφαλείας των αυτοκινήτων είναι πολύ πιο αυστηρά από τα αντίστοιχα κινέζικα, όντας πολύ δύσκολο να επιτευχθούν εάν δεν δαπανηθεί πολύ χρόνος και χρήμα ειδικά σε αυτό το κομμάτι κατά την εξέλιξη ενός αυτοκινήτου. Και μέχρι πρότινος, αυτό ήταν ασύμφορο ακόμη και για τους Κινέζους.

Περνώντας τα χρόνια, διάφορες κινέζικες εταιρείες προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη, χωρίς όμως επιτυχία: Η κραταιά στις μπαταρίες BYD, η ιδιαίτερα φιλόδοξη Qoros που αποσύρθηκε το 2017, η Geely και η Chery που έψαξαν, έμαθαν αλλά δεν ήρθαν τελικά, αλλά και εταιρείες όπως η Landwind, η Changan και άλλες, έκαναν με αποτυχία την προσπάθειά τους. Σήμερα ουσιαστική παρουσία στην Ευρώπη διατηρεί μόνο η Great Wall, με πολύ μικρά νούμερα βεβαίως και αφού δημιούργησε πρώτα μια μονάδα συναρμολόγησης αυτοκινήτων στη γειτονική μας Βουλγαρία.

Πλέον όμως, από εδώ και πέρα φαίνεται ότι οι Κινέζοι ετοιμάζονται για το δεύτερο, και πιο πετυχημένο σίγουρα σε σχέση με το παρελθόν, κύμα εισόδου τους στην Ευρώπη, στηριζόμενοι σε τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει από πρώην στελέχη κατασκευαστριών της Γηραιάς Ηπείρου ή της γειτονικής Ιαπωνίας.

Δείτε για παράδειγμα την κινέζικη GAC, η οποία στη φετινή Έκθεση του Παρισιού, την οποία πολλοί Ευρωπαίοι και Ιάπωνες κατασκευαστές απέφυγαν (βλ. VW, Fiat-Alfa Romeo-Jeep, Opel, Ford, Nissan, Volvo και Subaru), κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις έχοντας ένα «περίπτερο» μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό ακόμη και από αυτό της Porsche. Σε αυτό φιλοξενούνταν όλη η γκάμα της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και το νέο SUV GS5, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και το ηλεκτρικό SUV GE3, με 410 χλμ. αυτονομίας (η GAC υπόσχεται το 2019 να υπάρξει και έκδοση με αυτονομία 500 χλμ.). Αυτονόητο είναι φυσικά ότι στόχος της εταιρείας αποτελεί η όσο το δυνατόν πιο άμεση είσοδός της στην Ευρώπη.

Και εκτός της GAC, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα οι Κινέζοι να εισέλθουν με ακόμη περισσότερες εταιρείες στην Ευρώπη: Η πολυτελής Lynk&Co της Geely θα ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό της ταξίδι από την Γερμανία το 2019, η ιστορική Borgward με μοντέλα που κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Κίνα ξεκίνησε τις πωλήσεις της μέσα στη χρονιά που διανύουμε, ενώ και η Chery εξετάζει ξανά και πολύ πιο σοβαρά από το παρελθόν το ενδεχόμενο εισαγωγής της στη Γηραιά Ήπειρο.

Φαίνεται λοιπόν ότι το μέλλον είναι ανθηρό για τις Κινέζικες εταιρείες στην Ευρώπη. Οι οποίες έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα να διαθέτουν υψηλά επίπεδα τεχνογνωσίας και στο κομμάτι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αποτελούν το αδιαμφισβήτητο δρόμο της αυτοκινήσης στην περιοχή μας (π.χ. η BYD είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως στις μπαταρίες, ετοιμάζοντας μάλιστα το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής συστοιχιών παγκοσμίως για το 2019).

Το πως θα αντιδράσουν οι τωρινοί κραταιοί κατασκευαστές θα το δούμε. Ωστόσο είναι δεδομένο πλέον ότι με τους Κινέζους προ των πυλών, αυτοί έχουν έναν ακόμη ανταγωνιστή για να αντιμετωπίσουν που δεν φείδεται χρημάτων στην επέλασή του…

Δείτε το βίντεό μας με την παρουσία της GAC στο Παρίσι:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απόβαση, Κινέζων, Ευρώπη,apovasi, kinezon, evropi