Αποκλειστικό: Μπήκαμε στη μονάδα παραγωγής της McLaren

Η νέα έδρα της McLaren άρχισε να λειτουργεί το 2004 και από τότε την έχουν επισκεφτεί ελάχιστοι άνθρωποι. Φτάνοντας στις εγκαταστάσεις θυμηθήκαμε το παλιό κλασικό: «Πραγματικά πλούσιος είναι αυτός που δεν φαίνεται το σπίτι του από την είσοδο». Η έδρα της McLaren βρίσκεται σε μια έκταση 50 εκταρίων στο Γουόκινγκ, την πιο ακριβή…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Ο τίτλος

Paragon χρησιμοποιείται για διαμάντια άνω των 100 καρατίων που έχουν επτά πλευρές και τέλεια κοπή. Χρησιμοποιώντας λίγο τη φαντασία σας, εάν ενώσετε με εφαπτομένες την περίμετρο της ομώνυμης έδρας, της McLaren, φτιάχνετε ένα επτάπλευρο. Η νέα έδρα της McLaren άρχισε να λειτουργεί το 2004 και από τότε την έχουν επισκεφτεί ελάχιστοι άνθρωποι. Φτάνοντας στις εγκαταστάσεις θυμηθήκαμε το παλιό κλασικό: «Πραγματικά πλούσιος είναι αυτός που δεν φαίνεται το σπίτι του από την είσοδο». Η έδρα της McLaren βρίσκεται σε μια έκταση 50 εκταρίων στο Γουόκινγκ, την πιο ακριβή περιοχή στα περίχωρα του Λονδίνου.

Το κτίριο έχει ύψος μόλις 11 μέτρα, παρότι είναι τεράστιο – με συνολική επιφάνεια 57.000 τετραγωνικά μέτρα. Στον περιβάλλοντα χώρο έχουν φυτευτεί 100.000 δέντρα, φουντουκιές, σφένδαμοι, σημύδες και πεύκα με τέτοιο τρόπο ώστε σε συνδυασμό με την κλίση του εδάφους το κτίριο να μη φαίνεται παρά μόνο όταν φτάσεις δίπλα του.

Βλέποντας για πρώτη φορά την κεντρική λίμνη που βρίσκεται μπροστά του, εντυπωσιάζεσαι αλλά εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να συλλάβεις το ιδιοφυές του σχεδιασμού. Στον χώρο υπάρχουν συνολικά πέντε λίμνες. Η παρουσία τους δεν είναι μόνο για αισθητικούς λόγους: το νερό που ανακυκλώνεται κάθε 48 ώρες μέσω ειδικών σωληνώσεων, πύργων και αντλιοστασίων χρησιμοποιείται για την ψύξη της εγκατάστασης αλλά και της αεροδυναμικής σήραγγας. Μ’ αυτόν τον τρόπο το κτίριο των 57.000 τ.μ. αφήνει «περιβαλλοντικό ίχνος» 20.000 τ.μ.

Παρατηρώντας προσεκτικά τις αεροφωτογραφίες συνειδητοποιείς το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής. Η κεντρική λίμνη με το κτίριο σχηματίζουν έναν τέλειο κύκλο. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται αριστερά όπως κοιτάμε το κτίριο από την πλευρά της λίμνης. Παρατηρώντας την κάτοψη του κτιρίου θα δείτε μια οπή στην αριστερή γωνία. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μία και μοναδική κολόνα που στηρίζει το στέγαστρο της εισόδου.











Το φουαγιέ σε μήκος ξεπερνά τα 200 μέτρα, όπου εκεί βρίσκονται παρατεταγμένα όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της McLaren που έγραψαν ιστορία στις πίστες του κόσμου: από το πρώτο αυτοκίνητο που οδήγησε σε μια ανάβαση ο ιδρυτής Μπρους Μακλάρεν και το μονοθέσιο με το οποίο πήρε την πρώτη νίκη ο ίδιος, το 1968 στο βελγικό GP. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται όλα τα μονοθέσια πρωταθλητές της F1 – συνολικά η ομάδα έχει πάρει οχτώ πρωταθλήματα κατασκευαστών, τα έτη 1974, ’84 ’85, ’88, ’89, ’90, ’91, ’98. Οδηγώντας τα μονοθέσιά της πήραν πρωτάθλημα οι Φιτιπάλντι (1974), Χαντ (1976), Λάουντα (1984), Προστ (1985, ’86, ’89), Σένα (1988, ’90, ’91), Χάκι

Keywords
Τυχαία Θέματα