Αποχωρεί η Ford από το WRC!

Μετά από 16 σεζόν εμπλοκής η Ford αποσύρει την εργοστασιακή της συμμετοχή από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι.

Ανακοίνωση που εξέδωσε η Ford Ευρώπης έκανε λόγο για οικονομικούς λόγους που οδήγησαν την εταιρεία σε επανεκτίμηση των δραστηριοτήτων της στον τομέα του marketing.

Αυτή η εξέλιξη

αποτελεί πλήγμα για το WRC αφού έρχεται μερικές ώρες μετά από αντίστοιχη ανακοίνωση της Mini, αν κι εκεί λίγο-πολύ ήταν γνωστή η επιλογή της μάρκας, πολύ πριν την επισημοποίηση της.

Ρόλο στην απόφαση σίγουρα θα έπαιξε και η αδυναμία της Ford, σε συνεργασία με την M-Sport, να γνωρίσουν επιτυχίες ανάλογες της πολυετούς δέσμευσης. Από το 1997, η συνεργασία αυτή έχει αποφέρει 52 νίκες και δύο τίτλους στους κατασκευαστές. Αυτοί ήταν το 2006 και το 2007 αλλά η αλήθεια είναι πως στα χρόνια της αυτοκρατορίας του Σεμπαστιέν Λεμπ, λίγοι πρόσεξαν αυτό το επίτευγμα.

Από το 1997 έως το 1999 ο Τόμι Μάκινεν είχε χαρίσει τέσσερις τίτλους οδηγών στη Mitsubishi, την επόμενη τετραετία πανηγύριζαν εναλλάξ οι Peugeot με τον Μάρκους Γκρένχολμ και η Subaru με τους Ρίτσαρντ Μπερνς και Πέτερ Σόλμπεργκ, ενώ από το 2004 έως σήμερα, ο θρόνος ανήκει στον Λεμπ και τη Citroen.

Είναι λοιπόν εύλογο πως τα μεγάλα κεφάλια της Ford, περίμεναν περισσότερα από την ομάδα του Μάλκολμ Ουίλσον, που διαχειρίζεται το αγωνιστικό πρόγραμμα της εταιρείας στο WRC όλα αυτά τα χρόνια.

Ειδικά η κατά κράτος ήττα τη τελευταία διετία, ίσως ήταν το τελικό πλήγμα. Με νέους κανονισμούς και νέο αυτοκίνητο, η Ford ήλπιζε πως με το Fiesta WRC θα περνούσε στη κορυφή – πράγμα που δεν συνέβη.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση καθώς η Ford έχει μακρά και περήφανη ιστορία στο WRC. Αυτή τη στιγμή όμως, πιστεύουμε πως είναι καλύτερα για την εταιρεία και το όνομα της Ford, να μειώσουμε τη δέσμευση μας στο WRC και να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας σε άλλους τομείς», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Ρολάν ντε Βάαρντ, αντιπρόεδρος marketing, πωλήσεων και service της Ford Ευρώπης.

Βέβαια τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως δεν θα δούμε ξανά τα Fiesta WRC στις ειδικές διαδρομές. Θα δίνουν το παρόν, θα τα δούμε και στο δικό μας Ράλι Ακρόπολις, όχι όμως με εργοστασιακή συμμετοχή.











Η Ford και η M-Sport σκοπεύουν να συνεχίσουν τη συνεργασίας τους, έστω και σε διαφορετική βάση, με το μπλε οβάλ να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη. Από τη πλευρά του, ο Ουίλσον δήλωσε: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Ford Ευρώπης για την ενθουσιώδη υποστήριξη τους αλλά και τη πίστη που έδειξαν σε αυτή την ομάδα τα τελευταία 16 χρόνια. Κατανοούμε πως έπρεπε να παρθούν κάποιες δύσκολες αποφάσεις αλλά ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την ισχυρή τεχνική συνεργασία μας και στο μέλλον».

Και τώρα τι για το WRC; Η Citroen μένει έχοντας υποστήριξη πλέον από το Abu Dhabi, με οδηγούς τον Μίκο Χίρβονεν, τον Σεμπαστιέν Λεμπ σε 4-5 ράλι και ενδεχομένως τον Ντάνι Σόρντο να επιστρέφει. Το 2013 αναμένεται να διατηρηθεί η Citroen J

Keywords
Τυχαία Θέματα