To Autopilot της Tesla σκοτώνει!

Αφορμή για την παραπάνω ερώτηση αποτελεί η έρευνα σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν τον τραγικό θάνατο του ιδιοκτήτη ενός Tesla Model X, τον Μάρτιο του 2018 στην Καλιφόρνια.

Το Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) μετά από πολύμηνες έρευνες διαπίστωσε ότι ο οδηγός του Model X είχε ενεργοποιήσει το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Autopilot, το οποίο όμως στο παρελθόν είχε συγκεκριμένες δυσλειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, ο 38χρονος

Walter Huang, ιδιοκτήτης του οχήματος είχε, σε προηγούμενες διαδρομές, εμπλακεί σε απαραίτητες διορθώσεις της πορείας του αυτοκινήτου, το οποίο παρέκλινε της πορείας του χωρίς λόγο. Το θύμα είχε παραπονεθεί ότι το αυτοκίνητο έτεινε προς τα τσιμεντένια διαχωριστικά που βρίσκονται στο πλάι των αυτοκινητοδρόμων και άλλες φορές. Όταν όμως απευθύνθηκε στην αντιπροσωπεία της Tesla, οι τεχνικοί δεν μπόρεσαν να αναπαράγουν το φαινόμενο.

Ο άτυχος Huang τη στιγμή του ατυχήματος ταξίδευε με ταχύτητα 113 χλμ./ώρα στον αυτοκινητόδρομο Mountain View, όταν το Model X ξαφνικά άλλαξε λωρίδα κυκλοφορίας και έπεσε επάνω στις μπάρες ασφαλείας, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί στο αυτοκίνητο, τα τελευταία έξι δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση, τα χέρια του Huang δεν ήταν στο τιμόνι, ενώ δεν υπήρχαν σημάδια φρεναρίσματος. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Tesla, όταν είναι ενεργοποιημένο το Autopilot ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να μην χειρίζεται ο ίδιος την πορεία του οχήματος για αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, αλλά προειδοποιοεί τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων της ότι τα συγκεκριμένα υποβοηθητικά συστήματα δεν υποκαθιστούν το ρόλο του οδηγού, ο οποίος παραμένει υπεύθυνος για την κίνηση του οχήματος. Τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι στα τελευταία 18 λεπτά της διαδρομής ο Huang δεν τοποθέτησε τα χέρια του στο τιμόνι, τουλάχιστον για τα 12 λεπτά, ενώ δύο φορές ενεργοποιήθηκε η ανάλογη ένδειξη στην οθόνη πληροφοριών.

Το NTSB δήλωσε ότι «οι περισσότεροι οδηγοί των Tesla έχουν και τα δύο χέρια στο τηλέφωνο για να υποστηρίξουν τη συσκευή και παράλληλα να παίζουν το αγαπημένο του παιχνίδι», αλλά πρόσθεσαν ότι τα δεδομένα του συγκεκριμένου Model X «δεν παρείχαν επαρκείς πληροφορίες για να εξακριβωθεί εάν ο οδηγός κρατούσε τη στιγμή του ατυχήματος  το τηλέφωνο».

The post To Autopilot της Tesla σκοτώνει! appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα