Test: Opel Corsa GSi

Οδηγούμε το άρτι αφιχθέν Opel Corsa GSi, το πιο «καυτό» μοντέλο της οικογένειας Corsa που ήρθε να καλύψει (εν μέρει) τους «ανήσυχους» αγοραστές της συγκεκριμένης κατηγορίας, τώρα που λείπει το OPC.

ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instagram.com/SeitanF1)

Και ξεκινάμε ξεκαθαρίζοντας πως δεν φτάνει τόσο ψηλά σε επιδόσεις και διάθεση να «πυροβολεί». Ωστόσο εξοπλίζεται με έναν σπιρτόζο 1400άρη βενζινοκινητήρα που του

χαρίζει ισχύ 150 αλόγων και μαζί το χαρακτηριστιμό του «hot hatch».

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Το GSi βασίζεται στο 3θυρο Corsa, διαθέτοντας πιο σπορ εμφάνιση, πλαίσιο που του επιτρέπει να πατά με περίσσια αυτοπεποίθηση στο δρόμο αλλά και μία σειρά από πινελιές που επιδεικνύουν τον σπορ χαρακτήρα του.

Ας δούμε τι… σπέσιαλ περιλαμβάνει, ξεκινώντας από την εμφάνισή του. Κατ’ αρχήν είναι βαμμένο σε κίτρινο χρώμα που ξεχωρίζει. Τα στοιχεία που το διαφοροποιούν από τις εκδόσεις Enjoy, 120 Edition και Innovation είναι τα καλύμματα των καθρεφτών που είναι σε ανθρακί χρώμα (δίνοντας την ψευδαίσθηση του ανθρακονήματος) αλλά και το χαρακτηριστικό logo bar από το ίδιο υλικό. Οι αεραγωγοί στον προφυλακτήρα, η πίσω αεροτομή και δισκόφρενα με κόκκινες δαγκάνες.

Σε αντίθεση με τις «απλές» εκδόσεις που πατάνε σε 15άρες και 16άρες ζάντες, το GSi πατάει σε ζάντες 17 ιντσών, Titan, 5πλών ακτινών ενώ διαθέτει επιπρόσθετης σκίασης πλαϊνά και πίσω κρύσταλλα αλλά και σπορ απόληξη εξάτμισης. Με λίγα λόγια, ουσιαστικά δανείζεται μεγάλο μέρος του DNA του OPC, προσπαθεί να δείχνει το ίδιο αθλητικό και παρότι δεν παίζει μπάλα στα ίδια επίπεδα απόδοσης, μπορεί και πάλι να χαρίσει χαμόγελα στο δρόμο. Θα πιάσουμε σε λίγο τις οδηγικές εντυπώσεις, αφού ολοκληρώσουμε τα της περιγραφής.

Σε ότι αφορά στο εσωτερικό, όλα είναι πολύ πιο… σπορ. Από το τριάκτινο δερμάτινο flat bottom τιμόνι, τα πεντάλ αλουμινίου, τα διακοσμητικά Japan Black, τα σπορ καθίσματα με υφασμάτινη ταπετσαρία Lace Jet Black και ρύθμιση τεσσάρων κατευθύνσεων. Και υπάρχει και το κατιτίς έξτρα σε εξοπλισμό, που είναι τα φώτα ημέρας LED, οι αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, η κάμερα οπισθοπορείας, το σύστημα Infotainment Navi 4.0 IntelliLink, ο ηλεκτρονικός κλιματισμός αλλά και το πακέτο ορατότητας που περιλαμβάνει αισθητήρα βροχής, σύστημα αυτόματου φωτισμού κ.α.

Παράλληλα, είναι εξοπλισμένο με λύσεις που συναντάμε και στις άλλες εκδόσεις όπως ο φωτισμός χώρου αποσκευών, τα ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, η λειτουργία City Mode με ελάφρυνση του τιμονιού για εύκολο παρκάρισμα, το cruise control, το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα, το ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας, οι αερόσακοι οδηγού/συνοδηγού και οροφής, οι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέφτες και η κάμερα οπισθοπορείας.

Πάμε όμως και στο ζουμί. Κάτω από το καπό λοιπόν κρύβεται ένας υπέρ-τροφοδοτούμενος κινητήρας χωρητικότητας 1.4 lt, που συνδυάζεται με 6άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Προσφέρει 150 άλογα και 220 Nm ροπής από τις 3.000 έως τις 4.500 στροφές ανά λεπτό, αριθμοί που αρκούν για να σε κάνουν να θες να φλερτάρει το δεξί σου πόδι με το πεντάλ του γκαζιού. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 8.9 δευτερόλεπτα ενώ η ελαστικότητά του τονίζεται από το χρόνο που χρειάζεται για τα 80-120 km/h, που είναι κάτω από τα δέκα δευτερόλεπτα. Όσο για την τελική του ταχύτητα, ορίζεται στα 207 km/h.

Σε συνδυασμό με το στιβαρό πλαίσιο που εξασφαλίζει άριστη οδηγική συμπεριφορά και τα αποδοτικά φρένα, το Corsa GSi αποδεικνύεται ένας μικρός διάβολος. Που σε δελεάζει να παίξεις, υποσχόμενος πως με τα αποδοτικά του φρένα και το εξαιρετικό στου στήσιμο, δεν θα σε προδώσει. Σου δίνει την αίσθηση πως έτσι όπως είναι στημένο το αυτοκίνητο, παρότι δεν έχει και τόσο σκληρή ανάρτηση ώστε να δυσκολεύει την καθημερινότητά σου στην πόλη, θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηρίξει ακόμα περισσότερα άλογα.

Το πυκνής κλιμάκωσης κιβώτιο αποτελεί αρωγό στην εύρυθμη μεταφορά των 150 αλόγων στο δρόμο ενώ πρέπει να σημειωθεί πως και η κατανάλωση δεν βαράει κόκκινα – κάθε άλλο. Η εργοστασιακή της τιμή ορίζεται στα 6.4lt/100 km σε μεικτό κύκλο και παρότι δεν κινηθήκαμε με γνώμονα την οικονομία, οι τιμές κατά τη δοκιμή μας ήταν κάτω από τα 8.0 lt/100 km.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα δυναμικό μοντέλο, εξαιρετικά στημένο, με ποιοτικό και καλά εξοπλισμένο εσωτερικό, που έρχεται να καλύψει το νεανικό κοινό που θα ήθελε ένα OPC αλλά δεν είχε ποτέ τα χρήματα να το αποκτήσει. Με τιμή που ξεκινάει από τα 17.450€, το Opel Corsa GSi αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για το συγκεκριμένο «κοινό». Το χαρήκαμε αν και μετά από πολύ καιρό χρειάστηκε να διαπιστώσουμε στην πράξη πως τα 3θυρα οχήματα δεν βολεύουν οικογένειες με μικρό παιδί. Είναι όμως, σε περιπτώσεις όπως το Corsa GSi, φτιαγμένα για το μικρό παιδί μέσα σας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.364 cc
Ισχύς:150 PS/5.000 rpm
Ροπή: 220 Nm/3.000-4.500 rpm
Μετάδοση: Κίνηση στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8.9 sec
Τελική ταχύτητα: 207 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 6.4 l/100 km
Εκπομπές CO2: 143 gr/km
Βάρος: 1.135 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.021/1.736/1.479 mm
Χώρος αποσκευών: 285 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 264.55 €
Τιμή από: 17.450€

Η δοκιμη εγινε με καυσιμα ελιν

Keywords
Τυχαία Θέματα