Test: Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi

08:04 9/5/2018 - Πηγή: NewsAuto

To Citroen C4 Cactus ήταν εξ αρχής ένα ιδιαίτερο όχημα, έξω από νόρμες. Τώρα ανανεώθηκε και παρότι δεν έχασε τη μοναδικότητά του, έγινε πιο μοντέρνο και παράλληλα οικείο στο μάτι του μέσου αγοραστή. Μετά τη δοκιμή μας στην έκδοση με τον 1200άρη κινητήρα βενζίνης απόδοσης 110 αλόγων την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ, ήρθε η ώρα να… «βάλουμε χέρι» και στη diesel επιλογή.

ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (twitter.com/PanosSeitanidis)

O λόγος για τον γνωστό BlueHDi

χωρητικότητας 1.6 lt και απόδοσης 100 αλόγων, τον οποίο αναμέναμε με ενδιαφέρον να δούμε αν κουμπώνει με το βάρους 1155 κιλών σε αυτή την έκδοση γαλλικό όχημα. Και δεν εκπλαγήκαμε από το αποτέλεσμα. Δεν είναι μονάδα… επιδόσεων, δεν θα βάλει φωτιά στο δρόμο αλλά ταιριάζει γάντι στο πιο οικογενειακά προσανατολισμένο πλέον C4 Cactus.

Ο TurboDiesel της Citroen χαρίζει 254 Nm ροπής από τις 1750 στροφές, πράγμα που συνεπάγεται σβελτάδα που υπερακαλύπτει τις ανάγκες του μέσου οδηγού. Ειδικά μέσω της αρμονικής συνεργασίας με το μακριών σχέσεων 5άρι μηχανικό κιβώτιο, δίνει όλο του το είναι απλόχερα και χωρίς ενοχλητικό ηχητικό αποτύπωμα εντός της καμπίνας.

Όμως η ουσία είναι πως αν αποφύγετε τις υπερβολές, θα αποφεύγετε συστηματικά και τον βενζινοπώλη της γειτονιάς σας. Με ήπια οδήγηση τα επίπεδα κατανάλωσης ήταν στο πλαίσιο των 5+ lt/100 km, ανεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι αν αρχίσεις να πιέζεις, κατεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι αν κινείσαι με προσοχή.

Και φυσικά, δώσε του δρόμο και ταξίδι. Τα καθίσματα είναι αναπαυτικά, με τη θέση οδήγησης αρκετά ψηλά, με καλό οπτικό πεδίο και όσο κινείσαι στο δρόμο, αντιλαμβάνεσαι πως ο τομέας στον οποίο οι Γάλλοι δίνουν ρέστα, είναι αυτός της άνεσης. Αρωγός στην εξαιρετική ποιότητα κύλισης είναι το εξελιγμένο σύστημα ανάρτησης PHC (Progressive Hydraulic Cushions), που περιλαμβάνει δύο προοδευτικά υδραυλικά στοπ στα αμορτισέρ ως bump stops. Ενώ τα παραδοσιακά συστήματα αναρτήσεων διαθέτουν αμορτισέρ, ελατήριο και μηχανικό στοπ/τέρμα, η νέα ανάρτηση που εξελίχθηκε από τη Citroën, διαθέτει επιπλέον δύο ακόμα υδραυλικά στοπ, ένα για τη συμπίεση και ένα για την επαναφορά. Έτσι το C4 Cactus φιλτράρει και απορροφά σε μεγάλο βαθμό τις όχι και λίγες ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων.

Αν αυτές αναζητάς, θες δηλαδή και προσθέσεις και λίγη περιπέτεια στο μενού, το Grip Control που περιλαμβάνεται στον προαιρετικό εξοπλισμό θα αυξήσει τις δυνατότητες του γαλλικού μοντέλου – φυσικά χωρίς να μπορεί να το μεταμορφώσει σε ένα crossover για δύσκολες αποστολές. Όσο κι αν δείχνει την προδιάθεση και έχει και την εμφάνιση που προδιαθέτει κι εσένα για το κάτι παραπάνω, κάτω από αυτό το μοντέρνο περιτύλιγμα κρύβεται ένα οικογενειακό αυτοκίνητο.

Όχι βαρετό σε εμφάνιση όπως τα περισσότερα, ούτε ανιαρό όπως πολλά αλλά. Καλαίσθητο, σύγχρονο, ικανό και με χώρους που δύσκολα θα σε αφήσουν ανικανοποίητο. Από τα 358 λίτρα του τετράγωνου σχήματος χώρου αποσκευών, μέχρι την ευρυχωρία για τα πόδια και τα κεφάλια των πίσω επιβατών.

Στα ατού συγκαταλέγεται φυσικά και ο πλούσιος εξοπλισμός, που από το πρώτο επίπεδο, το LIVE περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάρτηση με Progressive Hydraulic Cushions, 6 αερόσακους (Οδηγού, Συνοδηγού, Πλαϊνούς και Οροφής), ABS με EBD και Brake Assist, ESP με σύστημα αντιολίσθησης των τροχών, Hill Assist: Σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε δρόμο με κλίση, προγραμματιζόμενο περιοριστή και ρυθμιστή ταχύτητας, LED φώτα ημέρας τεχνολογίας, ED LED πίσω φώτα, Air Condition, Ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέπτες και τα διακριτικά πλέον Airbumps που συναντώνται στο κάτω μέρος των θυρών.

Το μοντέλο δοκιμής μας, στην έκδοση Shine, είχε επιπλέον προβολείς ομίχλης με λειτουργία Cornering Light, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέφτες, φιμέ τζάμια και ζάντες αλουμινίου 17” Cross Black, το Citroen Connect NAVμε έγχρωμη οθόνη αφής 7″, Σύστημα Navigation NAC 3D, Λειτουργία Mirror Screen, Bluetooth, θύρα USB, πρίζα Jack και χειριστήρια στο τιμόνι, το πακέτο Pack City Camera Plus με κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες παρκαρίσματος μπροστά και πίσω κ.α.

Όλα αυτά σε ένα αντικειμενικά πια σαγηνευτικό περιτύλιγμα, με βασικά του χαρακτηριστικά τη λεπτή μάσκα που συνδέεται με τα LED φώτα ημέρας, τα τριών επιπέδων και ιδιαίτερου χαρακτήρα φωτιστικά σώματα αλλά και το εξίσου one of kind εσωτερικό με τις δύο οθόνες (η μία αντί του παραδοσιακού πίνακα οργάνων και η άλλη, η 7άρα στο κέντρο να φιλοξενεί το αναβαθμισμένο σύστημα Infotainment).

Δώσαμε και την προηγούμενη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο Citroen C4 Cactus, θα το κάνουμε ξανά. Προσθέτοντας πόντους καθώς ο 1.6 BlueHDi των 100 ίππων δένει ακόμα καλύτερα με το γαλλικό σύνολο, προσφέροντας σβέλτες αλλά όχι κοστοβόρες μετακινήσεις, με πληθώρα ηλεκτρικών «αγγέλων» να σας φυλούν και άνεση Made in France!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA CITROEN C4 CACTUS 1.6 BLUEHDI
Κινητήρας (cc): 1.560 cc
Ισχύς (PS/rpm): 100/3.750
Ροπή (nm/rpm): 254/1.750
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 11.8 sec
Τελική ταχύτητα: 184 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 3.6 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 94 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 84.6 ευρώ
Βάρος: 1155 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.170/1.714/1.480 mm
Χώρος αποσκευών: 358 lt
Τιμή: από 16.800€
Τιμή μοντέλου δοκιμής (έκδοση Shine): 20.390€

Keywords
Τυχαία Θέματα