Test: Citroen C4 Cactus 1.2 PureTech

Χωρίς να παρεκκλίνει πολύ από τη χαρακτηριστική του όψη με την οποία προκάλεσε αίσθηση κατά το λανσάρισμά του, το Citroen C4 Cactus ανανεώθηκε, εκσυγχρονίστηκε και αποτελεί μία πολύ σοβαρή πρόταση στην κατηγορία.

ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (twitter.com/PanosSeitanidis)

Το ανανεωμένο Cactus έχει γίνει πιο «αποδεκτό» σχεδιαστικά, με βασικά του χαρακτηριστικά τη λεπτή μάσκα που ενώνεται με τα LED φώτα ημέρας και γενικότερα τα ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα που εμπρός χωρίζονται σε

τρία επίπεδα ενώ πίσω δίνουν τη ψευδαίσθηση 3D αφήνοντας πολύ όμορφο οπτικό αποτύπωμα. Στο πλάι τα air bumps δεν έχουν εγκαταλειφθεί, έχουν όμως περιοριστεί σε έκταση και βρίσκονται μόνο στο κάτω μέρος των θυρών.

Στον εσωτερικό κόσμο έχει διατηρηθεί η ίδια φιλοσοφία… διαφορετικότητας. Όμως οι Γάλλοι έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα των πλαστικών αλλά και την αίσθηση των καθισμάτων, που στο πλαίσιο του προγράμματος Advanced Comfort μαλάκωσαν περισσότερο. Έχουμε και πάλι δύο οθόνες, τη μία TFT στη θέση του παραδοσιακού πίνακα οργάνων, εκεί όπου λάμπει ξανά διά της απουσίας του το στροφόμετρο. Η άλλη είναι κεντρικά, 7άρα και φιλοξενεί το σύστημα πολυμέσων που έχει επίσης αναβαθμιστεί και από εκεί ρυθμίζονται λίγο-πολύ όλες οι λειτουργίες του οχήματος.

Οι χώροι είναι επαρκέστατοι, με αρωγό το μεγάλο μεταξόνιο που ορίζεται στα 2.6 μέτρα αλλά και την επιτυχημένη προσπάθεια των Γάλλων να πάρουν τα μέγιστα από τη διάταξη που υπάρχει στη καμπίνα του C4 Cactus. Αντίστοιχα και τα 358 λίτρα στον τετράγωνου σχήματος χώρου αποσκευών καλύπτουν τις οικογενειακές ανάγκες, καθιστώντας το εν λόγω μοντέλο σε μία πολύ καλή επιλογή για νέους οικογενειάρχες που δεν θέλουν να συμβιβαστούν με «βαρετής» όψης μοντέλα.

Αυτός είναι ο προσανατολισμός και σε ότι αφορά στη συμπεριφορά στο δρόμο, με την ανάρτηση με το PHC (Progressive Hydraulic Cushion), το εξελιγμένο σύστημα ανάρτησης που περιλαμβάνει δύο ηλεκτρικά στοπ στα αμορτισέρ ως bump stops να κάνει τη διαφορά, προσφέροντας άνετες μετακινήσεις, ακόμα και στα χάλια των ελληνικών δρόμων.

Στα χέρια μας είχαμε την έκδοση με τον 1200άρη PureTech κινητήρα απόδοσης 110 ίππων, που συνεργαζόταν με 5άρι μηχανικό κιβώτιο. Ένας συνδυασμός που επέτρεπε τις σβέλτες μετακινήσεις, με το C4 Cactus να συμπεριφέρεται σαν ένα καλοστημένο hatch, χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις, παρά την απόσταση των 15.5cm από το έδαφος. Αν και όπως είπαμε η Citroen δίνει έμφαση στην άνεση, το συγκεκριμένο σύνολο βγάζει ασπροπρόσωπο όποιον δεν θέλει απλά να κάνει βόλτες. Η κατανάλωση μπορεί να μην είναι στις εργοστασιακές τιμές αλλά το ελαφρύ δεξί πόδι μπορεί να πετύχει τιμές γύρω στα 6 lt/100km. Θα θέλαμε καλύτερη ηχομόνωση, όπως και κιβώτιο 5 σχέσεων που ίσως «κάλμαρε» λίγο ηχητικά το κινητήριο σύνολο.

Εκεί που δεν κάλμαραν καθόλου οι Γάλλοι, ήταν όταν έπρεπε να εξοπλίσουν το νέο C4 Cactus που από τη βασική του έκδοση (LIVE) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάρτηση με Progressive Hydraulic Cushions, ABS με EBD και Brake Assist, ESP με σύστημα αντιολίσθησης των τροχών, Hill Assist: Σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε δρόμο με κλίση, προγραμματιζόμενο περιοριστή και ρυθμιστή ταχύτητας,
6 αερόσακους (Οδηγού, Συνοδηγού, Πλαϊνούς και Οροφής), κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, φώτα ημέρας τεχνολογίας LED, πίσω φώτα τεχνολογίας 3D LED, Air Condition, Ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέπτες και Airbumps.

Ανεβαίνοντας επίπεδο, στην έκδοση Feel, συναντάμε προβολείς ομίχλης με λειτουργία Cornering Light, χειρολαβές θυρών στο χρώμα του αμαξώματος ενώ ανεβαίνοντας σκαλοπάτια επιλέγονται και διαφορετικά «πακέτα» από καλούδια. Στην κορυφαία έκδοση Shine, εκτός από τους ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέφτες, φιμέ τζάμια και τις ζάντες αλουμινίου 17” Cross Black, προσφέρονται το Citroen Connect NAVμε έγχρωμη οθόνη αφής 7″, Σύστημα Navigation NAC 3D, Λειτουργία Mirror Screen, Bluetooth, θύρα USB, πρίζα Jack και χειριστήρια στο τιμόνι, το πακέτο Pack City Camera Plus με κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες παρκαρίσματος μπροστά και πίσω, το πακέτο Pack Glossy Black που αφορά Airbumb με διακοσμητική ένθεση σε χρώμα μαύρο γυαλιστερό και διακοσμητικό περίβλημα στους προβολείς ομίχλης σε χρώμα μαύρο γυαλιστερό και τέλος το πακέτο Ambiance Wild Grey. Αυτό αφορά τα Advanced Comfort καθίσματα που αναφέραμε νωρίτερα, με υφασμάτινη επένδυση Silica Grey και Tαμπλό με διακοσμητικά πολυτελείας σε χρώμα Gris Delice, κάθισμα συνοδηγού με ρύθμιση ύψους/μέσης και πατάκια εμπρός και πίσω.

Μπορεί να μην είναι το πιο προσιτό οικονομικά μοντέλο της κατηγορίας αλλά δύσκολα θα βρεις κάποιο με περισσότερη προσωπικότητα. Προσφέρεται με πολύ καλά πακέτα εξοπλισμών και παρέχει όλα όσα θέλει ο σύγχρονος οικογενειάρχης.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA CITROEN C4 CACTUS 1.2 PURE TECH
Κινητήρας (cc): 1.199 cc
Ισχύς (PS/rpm): 110/5500
Ροπή (nm/rpm): 205/1.500-4.000
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10.9 sec
Τελική ταχύτητα: 188 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 4.5 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 104 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 101.92 ευρώ
Βάρος: 1105 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.170/1.714/1.480 mm
Χώρος αποσκευών: 358 lt
Τιμή: από 16.490€
Τιμή μοντέλου δοκιμής (έκδοση Shine): 19.840€

Keywords
Τυχαία Θέματα
Test,Citroen C4 Cactus 1 2 PureTech