Stellantis: Οι μπαταρίες δεν πετάγονται!

Η πολυεθνική εταιρεία δίνει νέα πνοή στις μπαταρίες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους, καθώς αξιοποιούνται στο Avathor One της Italdesign.

Η δεύτερη ζωή των μπαταριών αποτελεί πια κεντρικό ζήτημα για την αυτοκινητοβιομηχανία και η Stellantis αποφάσισε να τη συνδέσει με μία ανθρωποκεντρική εφαρμογή.

Οι μπαταρίες που αποσύρονται από τα ηλεκτρικά της μοντέλα συλλέγονται, αποσυναρμολογούνται και επανασυσκευάζονται σε νέα

διαμόρφωση μέσω του κλάδου κυκλικής οικονομίας SUSTAINera.

Την τεχνική επεξεργασία αναλαμβάνει η τοπική εταιρεία Intent S.r.l., η οποία μετατρέπει τις παλιές μπαταρίες των 15 kWh σε μονάδες 1,4 ή 2,8 kWh.

Αυτές οι μπαταρίες παρέχουν τώρα ενέργεια στο μοτέρ του Avathor One, ένα ηλεκτρικό όχημα μικρών διαστάσεων που παρουσιάστηκε φέτος και έχει αναπτυχθεί ειδικά για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και μικροκινητικότητα.

Η ιδέα ξεκίνησε από το πρωτότυπο WheeM-i του 2019 της Italdesign και κατέληξε σε ένα όχημα με μήκος μόλις 1,486 μέτρα, με αυτονομία έως 50 χλμ. και τελική ταχύτητα 10 χλμ./ ώρα.

Διαθέτει πίσω ράμπα, πτυσσόμενο κάθισμα, χειρισμό με joystick, καθώς και σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας και εξοπλισμού, όπως αισθητήρες αποφυγής συγκρούσεων, κάμερα οπισθοπορείας και LED φωτιστικά σώματα.

Μπορεί να διαχειριστεί κλίσεις 20% και να υπερπηδήσει εμπόδια έως 8 εκατοστά, εξασφαλίζοντας ανεξαρτησία και καθημερινή πρακτικότητα στους χρήστες.

Το γεγονός ότι το Avathor One φέρει την υπογραφή της Italdesign, θυγατρικής του Ομίλου Volkswagen, δημιουργεί μια ασυνήθιστη αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα «έμμεση συνεργασία» με τη Stellantis.

Και οι δύο εταιρείες, μαζί με τη νεοφυή Avathor, έχουν έδρα στο Τορίνο, πόλη που παραμένει στρατηγικός κόμβος για τη Stellantis λόγω του εργοστασίου στο Μιραφιόρι. Η κυκλοφορία του οχήματος στην Ιταλία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, με την Ισπανία να ακολουθεί το 2026 και άλλες αγορές από το 2027.

Η Stellantis δεν είναι μόνη σε αυτή την κατεύθυνση βιωσιμότητας. Κατασκευαστές όπως οι Nissan, Renault, BMW, Kia, Geely, Jaguar, Toyota, Honda, Skoda και Audi έχουν ήδη επενδύσει σε αντίστοιχα προγράμματα αξιοποίησης μπαταριών.

Το παράδειγμα όμως του Avathor One αποδεικνύει πως η κυκλική οικονομία δεν είναι μόνο μια στρατηγική βιωσιμότητας, αλλά και ένας τρόπος να φέρει η τεχνολογία την αυτονομία και την ελευθερία εκεί που μετρά περισσότερο: στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το Citroen C3 Van στην ελληνική αγορά (+τιμές)

Πόσο μας κοστίζει η πλεονάζουσα αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Προλάβετε! Η Audi θα καταργήσει τον εμβληματικό πεντακύλινδρό της

Keywords
Τυχαία Θέματα