Ligier: Προ των πυλών ένα επετειακό μοντέλο

17:09 7/8/2018 - Πηγή: NewsAuto

Η θρυλική γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Ligier επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να παρουσιάσει ένα μοντέλο δρόμου, το οποίο θα αποτίνει φόρο τιμής στον ιδρυτή της φίρμας Guy Ligier και στα 50στά γενέθλια λειτουργίας της.

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Ο Guy Ligier, μετά από διάφορες ενασχολήσεις, αποφάσισε το 1968 να ασχοληθεί με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ιδρύοντας την ομώνυμη εταιρεία. Σχεδόν μία δεκαετία μετά, ιδρύεται η ομάδα Equipe Ligier, που έγινε γνωστή από την εμπλοκή της με την Φόρμουλα 1, μέχρι και το 1996, όταν και σταμάτησε την λειτουργία της. Παρά του γεγονότος ότι ποτέ δεν κατόρθωσε να κατακτήσει έναν παγκόσμιο τίτλο, η κληρονομιά της ήταν αρκετά ισχυρή, σημειώνοντας εννέα νίκες σε αγώνες Γκραν Πρι, ανεβαίνοντας συνολικά 50 φορές στο βάθρο.

Μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, η εταιρεία Onroak Automotive βοήθησε την παραπαίουσα Ligier να ορθοποδήσει, κατασκευάζοντας αγωνιστικά πρωτότυπα που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής. Φέτος, η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει ένα μοντέλο παραγωγής, το οποίο με βάση τις πρώτες teaser φωτογραφίες, έχει αρκετά κοινά σημεία με το νέο Ford Mustang, όπως τα χαρακτηριστικά πίσω φωτιστικά σώματα, αλλά και τον κινητήρα.

Πρόκειται για ένα V6 μηχανικό σύνολο 3,7 λίτρων, με απόδοση 335 ίππων, ενώ η πολιτική της Ligier να εφοδιάζει τα μοντέλα της με κινητήρες της αμερικάνικης φίρμας ξεκινάει από το αγωνιστικό πρωτότυπο JS P4 που παρουσιάστηκε το 2017 και διέθετε τον ίδιο κινητήρα με ισχύ 425 ίππων, χάρη στην ύπαρξη ενός μηχανικού υπερσυμπιεστή. Η ιπποδύναμη του νέου μοντέλου θα μεταφέρεται στους πίσω τροχούς, μέσω ενός σειριακού κιβωτίου 6 σχέσεων, ενώ είναι ομολογκαρισμένο βάση των κανονισμών E II SH, της FIA, που ορίζει κινητήρα μέχρι 4,0 λίτρα και μέγιστο βάρος 780 kg.

Keywords
Τυχαία Θέματα