H πρόκληση του GP Ισπανίας για τα ελαστικά

Απ’ όλες τις πίστες της Formula 1, η Βαρκελώνη είναι πιθανότατα η πιο γνωστή σε όλες τις ομάδες, λόγω των δοκιμών εξέλιξης.

Φέτος στην αρχή της χρονιάς διεξήχθησαν εκεί οκτώ μέρες δοκιμών, όμως αυτό δε μειώνει σε τίποτα, την πρόκληση. Η Pirelli επέλεξε τις τρεις πιο σκληρές γόμες της γκάμας της, για δεύτερη φορά φέτος μετά το Μπαχρέιν.

Τη C1, σκληρή γόμα με άσπρο σιρίτι, τη C2 μέση γόμα με κίτρινο σιρίτι και τη C3 μαλακή γόμα με κόκκινο σιρίτι. Οι

τρεις αυτές γόμες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ενεργειακά φορτία και το ζεστό καιρό στην πίστα της Βαρκελώνης, καθώς ξεκινά η ευρωπαϊκή περίοδος του πρωταθλήματος.

Η πίστα στρώθηκε με νέο ασφαλτοτάπητα πέρυσι και αυτό άλλαξε το χαρακτήρα της, όσον αφορά στις αναπηδήσεις και στην τραχύτητα. Από τότε όμως η επιφάνεια του οδοστρώματος, ωρίμασε και τείνει να μοιάζει περισσότερο με το παρελθόν. Μολονότι οι ομάδες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε όλες τις γόμες κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών εξέλιξης, επικέντρωσαν την προσοχή τους στις πιο μαλακές γόμες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνότερα κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Άρα δεν διαθέτουν και πολλά δεδομένα για τη μέση και τη σκληρή γόμα.

Η Βαρκελώνη αποτελεί μια συνολικά καλή δοκιμή για το μονοθέσιο και τα ελαστικά. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται τόσο συχνά για δοκιμές εξέλιξης: Η περίφημη στροφή 3 φορτίζει περισσότερο τα ελαστικά, συνολικά καταπονείται πιο πολύ, το εμπρός αριστερά. Πέρυσι ο νικητής του αγώνα ακολούθησε στρατηγική μιας αλλαγής, όπως και οι άλλοι δυο που ανέβηκαν στο βάθρο. Ο Lewis Hamilton πήρε τη νίκη για λογαριασμό της Mercedes εκκινώντας με τη μαλακή γόμα και βάζοντας τη μέση στη συνέχεια. Είδαμε όμως και στρατηγικές δυο ή τριών αλλαγών.

Η φετινή γόμα C1 είναι λίγο πιο μαλακή από την αντίστοιχη σκληρή του 2018. Η C2 είναι σχεδόν ανάλογη με τη μέση του 2018 και η C3 με τη μαλακή του 2018. Η φετινή επιλογή γομών για το Ισπανικό Grand Prix έγινε με ζητούμενο να μπορούν οι οδηγοί να πιέζουν σκληρά από την αρχή ως το τέλος, κάθε μέρους αγώνα. Ακόμη κι αν έχει ζέστη δε θα χρειαστεί να είναι προσεκτικοί στη διαχείριση του ρυθμού τους.

Ο Mario Isola, επικεφαλής F1 και αγώνων αυτοκινήτου της Pirelli, δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν πολύ λίγα μυστικά για τις ομάδες στη Βαρκελώνη καθώς εκεί διεξάγονται οι δοκιμές εξέλιξης. Ειδικά φέτος είχε ήπιο καιρό τη χειμερινή σεζόν και οι συνθήκες δεν διέφεραν πολύ απ’ αυτές του αγωνιστικής σεζόν. Παραταύτα κάποιες ομάδες σχεδιάζουν αναβαθμίσεις για τα μονοθέσια τους. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το αποτέλεσμα αυτών, στη συμπεριφορά των ελαστικών σε συνδυασμό με την εξέλιξη της υφής του οδοστρώματος που ήδη καταγράψαμε νωρίτερα φέτος. Ακόμη και στις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης τα μονοθέσια ήταν απίστευτα γρήγορα από την αρχή, οπότε μπορεί ο αγώνας να κυλήσει όπως πέρυσι και να δούμε ξανά τα ρεκόρ γύρων να καταρρίπτονται».

Οι τρεις κορυφαίες ομάδες έχουν κάνει διαφορετική επιλογή γομών πράγμα που δεικνύει διαφορετική προσέγγιση στη στρατηγική. Η Ferrari έχει κάνει την πιο επιθετική επιλογή με τις περισσότερες μαλακές γόμες. Τόσο οι οδηγοί της Ferrari μεταξύ των, όσο και αυτοί της Mercedes, έχουν κάνει ελαφρώς διαφοροποιημένες επιλογές.

Την Τρίτη και Τετάρτη μετά το Ισπανικό Grand Prix, θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη, η 2η περίοδος δοκιμών εξέλιξης εντός σεζόν. Η Ferrari και η Racing Point θα διαθέσουν ένα δεύτερο μονοθέσιο στην Pirelli για την εξέλιξη πρωτότυπων ελαστικών για το 2020. Θα είναι ένα «τυφλό» τεστ γι’ αυτό δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι οδηγοί, οι οποίοι δεν θα γνωρίζουν τι ακριβώς δοκιμάζουν.

The post H πρόκληση του GP Ισπανίας για τα ελαστικά appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα