H Pirelli για την Ευρωπαϊκή Ετικέτα ελαστικού

Από τη πρώτη Νοεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ η οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης που αφορά στην ευρωπαϊκή ετικέτα ελαστικών. Αυτή απεικονίζει πληροφορίες σχετικά με την αντίσταση κύλισης, τη πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα και τον εξωτερικό θόρυβο των ελαστικών.

Στόχος είναι η βελτιστοποίηση στον τομέα της ασφάλειας και της απόδοσης αφού χάρη στην ετικέτα αυτή ο πελάτης έχει μεγαλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τα προϊόντα που καλείται να

αξιολογήσει ώστε να επιλέξει τα ελαστικά που θέλει αν τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του.

Η Pirelli εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλωσορίζει και υποστηρίζει τα παραπάνω, τονίζοντας ότι στο δικό της πεδίο δοκιμών, οι παράμετροι αξιολόγησης ενός ελαστικού είναι ακόμα περισσότεροι, συμπεριλαμβάνοντας την ευστάθεια σε υψηλές ταχύτητες, την υδρολίσθηση, τη συμπεριφορά σε στεγνό και βρεγμένο, τη χιλιομετρική κάλυψη κ.α.

Ειδικά όμως για τις τρεις παραμέτρους που συμπεριλαμβάνονται στο αυτοκόλλητο της ευρωπαϊκής ετικέτας, η ιταλική μάρκα δίνει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τους καταναλωτές, ώστε να κατανοήσουν ευκολότερα το νόημα κάθε βαθμολογίας.

Ξεκινώντας από τη μείωση κατανάλωσης καυσίμου. Αυτή προφανώς σχετίζεται άμεσα με την αντίσταση κύλισης των ελαστικών. Τι είναι αυτό; Μία δύναμη που δρα αντίθετα με την κατεύθυνση περιστροφής του ελαστικού. Με το δεδομένο ότι τα ελαστικά ευθύνονται έως και κατά 20% για τη συνολική κατανάλωση ενός αυτοκινήτου και μέχρι 35% για την κατανάλωση ενός φορτηγού, μία χαμηλή αντίσταση κύλισης είναι σημαντική.

Πως όμως λειτουργεί αυτό; Λόγω φορτίου του οχήματος, το ελαστικό παραμορφώνεται στην επιφάνεια επαφής με το δρόμο με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας με τη μορφή θερμότητας. Όσο υψηλότερη η παραμόρφωση τόσο μεγαλύτερη η αντίσταση κύλισης και κατά συνέπεια η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές CO2. Στην ετικέτα ελαστικού της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η αντίσταση κύλισης εκφράζεται σε κατηγορίες, από την A (η καλύτερη) έως την F για βιομηχανικά οχήματα και G για αυτοκίνητα και (η χειρότερη). Η διαφορά μεταξύ ενός ελαστικού C και ενός ελαστικού B μεταφράζεται σε μείωση ή αύξηση της κατανάλωσης μεταξύ 2,5% – 4,5% για αυτοκίνητα και 5%-8% για τα φορτηγά.

Συνέχεια με τη πρόσφυση των ελαστικών σε βρεγμένο οδόστρωμα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας ενός ελαστικού. Άριστη πρόσφυση στο βρεγμένο σημαίνει μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος στη βροχή. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές παράμετροι ασφάλειας, αλλά η πρόσφυση στο βρεγμένο επιλέχθηκε ως η πλέον κατάλληλη για τη σύγκριση διαφορετικών ελαστικών. Στα ελαστικά αυτοκινήτων η διαφορά μεταξύ κατηγοριών σημαίνει αύξηση ή μείωση της απόστασης ακινητοποίησης κατά περίπου 2,6 m όταν φρενάρουμε σε βρεγμένο δρόμο με 80 km/h.



Τελευταίο πεδίο αξιολόγησης στην ευρωπαϊκή ετικέτα, είναι η μείωση εκπομπών θορύβου. Δεν αφορά το τι ακούει ο οδηγός στη καμπίνα αλλά τον εξωτερικό θόρυβο που συμβάλλει στην ακουστική ρύπανση. Επομένως, για τον περιορισμό της ηχορρύπ

Keywords
Τυχαία Θέματα