BMW: Γιατί δεν μπήκε ο V16 στην παραγωγή;

Οι νέες αυξημένες απαιτήσεις για οικονομία καυσίμου όπως και τα αυστηρά πρότυπα εκπομπών απειλούν τον κινητήρα V12, αλλά όχι πολύ καιρό πριν, η BMW ξεκίνησε την εξέλιξη ενός V16.

Ενώ οι 16κύλινδροι κινητήρες είναι σπάνιοι και συνδέονται συνήθως με Cadillac και Bugatti, αυτό δεν εμπόδισε τη BMW να εξερευνήσει την ιδέα. Η ιστορία

ξεκινάει το 1987, όταν η BMW αποφάσισε να αναπτύξει έναν κινητήρα V16 με κωδικό όνομα “Goldfisch”. Ο κινητήρας βασίστηκε στην υπάρχουσα V12 μονάδα της εταιρείας και είχε χωρητικότητα 6,6 λίτρων. Αυτή είναι ίδια με τον κινητήρα V12 που βρίσκεται στις τρέχουσες BMW M760i και Rolls-Royce Ghost. Ωστόσο, ο παλιός κινητήρας δεν είχε δίδυμους υπερσυμπιεστές και παρήγαγε μόνο 408 ίππους. Αυτό δεν ακούγεται τόσο ηχηρά αυτές τις μέρες, αλλά ο V16 ήταν μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον 5λιτρο V12 M70B50 που κατοικούσε στη σειρά 7 και απέδιδε 299 ίππους.

Μετά την εξέλιξη το συγκεκριμένο σύνολο εγκαταστάθηκε σε μια E32 750iL, η οποία ονομαζόταν εσωτερικά 767iL Goldfisch και “Secret Seven”. Η μονάδα ήταν τόσο μεγάλη ώστε οι μηχανικοί αναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν ένα εκτεταμένο σύστημα ψύξης στον κορμό του μοτέρ. Αυτό οδήγησε σε ένα περίεργο πρωτότυπο που έδειχνε να υιοθετεί μεγάλες εισαγωγές αέρα πάνω από τους πίσω τροχούς. Μετά από εκτεταμένη εξέλιξη, το πρωτότυπο παρουσιάστηκε στους “εσωτερικούς κύκλους” της εταιρείας. Δυστυχώς, αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους την ιδέα και έτσι ο V16 δεν μπήκε ποτέ στη μαζική παραγωγή. Όσον αφορά τον τρέχοντα κινητήρα V12 της εταιρείας, φαίνεται ότι ζει την τελευταία φάση του βίου του. Τον Ιούνιο, το αφεντικό της BMW M Markus Flasch είπε: “Δεν πιστεύω ότι θα δούμε ένα νέο μοντέλο δώδεκα κυλίνδρων στο προσεχές μέλλον”.

The post BMW: Γιατί δεν μπήκε ο V16 στην παραγωγή; appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα