Audi e-tron Sportback: Sport ακόμη και στην φόρτιση

Το e-tron Sportback, είναι ένα κουπέ SUV, που μπαίνει στην οικογένεια των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της Audi. Μπορεί να είναι ένα Sport Utility Vehicle αλλά δεν χάνει τον σπορτίβ χαρακτήρα του και η ηλεκτροκίνηση δεν το περιορίζει.

Εύκολη φόρτιση στο 80% σε μόλις 30 λεπτά για ταξίδια χωρίς περιορισμούς.

Στις

διαδρομές μεγάλων αποστάσεων, το Audi e-tron Sportback 55 quattro μπορεί να φορτίζει με συνεχές ρεύμα (DC) σε σταθμούς γρήγορης φόρτισης έως και 150 kW. Σε λιγότερο από μισή ώρα, η μπαταρία φτάνει το 80% της χωρητικότητάς της – επαρκής για το επόμενο σκέλος της διαδρομής μεγάλων αποστάσεων. Το Audi e-tron Sportback 50 quattro μπορεί να φορτίσει με φορτιστές έως και 120 kW και ταυτόχρονα επιτυγχάνει ταυτόσημη ποσοστιαία φόρτιση.

Η διαδικασία φόρτισης σε σταθμό…

Η φόρτιση σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ένα τυπικό καλώδιο mode-3. Έως και 11 kW ισχύ είναι διαθέσιμη, που μπορεί να αυξηθεί σε 22 kW με μια προαιρετική δεύτερη ενσωματωμένη συσκευή φόρτισης που θα είναι διαθέσιμη αργότερα μέσα στο έτος.

… σε γκαράζ ή στο σπίτι

Η Audi προσφέρει επίσης μια σειρά λύσεων για τη φόρτιση στο γκαράζ, στο σπίτι ή το γραφείο, ανάλογα με την χωρητικότητα του τροφοδοτικού. Το τυπικό compact σύστημα φόρτισης είναι κατάλληλο για μια απλή σύνδεση 230 V και για μια τριφασική έξοδο 400 V με ισχύ έως και 11 kW. Ο προαιρετικός σύνδεσμος φόρτισης θα είναι διαθέσιμος για παραγγελία κατά την κυκλοφορία στην αγορά. Προσφέρει έξυπνες λειτουργίες φόρτισης, για παράδειγμα προτιμώμενη φόρτιση σε χαμηλό κόστος. Ο συνδυασμός με κατάλληλο σύστημα διαχείρισης οικιακής ενέργειας επιτρέπει στο όχημα να φορτίζεται κατά προτίμηση με αυτοπαραχθείσα ηλιακή ενέργεια, με την προϋπόθεση ότι το σπίτι είναι εξοπλισμένο με φωτοβολταϊκό σύστημα.

Το σύστημα μπαταριών του Audi e-tron Sportback 55 quattro αποθηκεύει 95 kWh ενέργειας (86,5 kWh ωφέλιμη) και λειτουργεί με ονομαστική τάση 396 Volt. Είναι τοποθετημένο ως ένα ευρύ επίπεδο μπλοκ κάτω από το θάλαμο επιβατών, βιδωμένο σε 35 σημεία. Το σύστημα συσσωρευτών είναι εξαιρετικά άκαμπτο και ανθεκτικό σε συγκρούσεις, χάρη σε ένα συμπαγές προστατευτικό αλουμινένιο πλαίσιο που συγκρατεί τις 36 κυψέλες. Αυτές είναι διατεταγμένες σε δύο επίπεδα, ένα μακρύ κατώτερο «πάτωμα» με 31 κυψέλες και ένα πιο κοντό επάνω πάτωμα με τις υπόλοιπες πέντε. Κάθε κυψέλη περιέχει δώδεκα στοιχεία. Το σύστημα ψύξης βρίσκεται κάτω από το μπλοκ κυψελών.

Φόρτιση κατά την επιβράδυνση

Κατά τη διάρκεια επιβράδυνσης μέχρι 0,3 g – που ισχύει για πάνω από το 90% των περιπτώσεων στην καθημερινή οδήγηση – η μπαταρία υψηλής τάσης φορτίζεται από τους ηλεκτροκινητήρες, κυρίως από τον οπίσθιο, οι οποίοι δρουν ως γεννήτριες σε αυτές τις περιπτώσεις. Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας παρέχει μεταβλητή ρύθμιση μεταξύ των δύο ηλεκτρικών μονάδων – και οι δύο σε ελεύθερο τροχασμό όταν ο οδηγός απελευθερώνει το δεξιό πεντάλ – καθώς και κατά τη διάρκεια της πέδησης. Ο βαθμός ανάκτησης ενέργειας ρυθμίζεται σε τρία στάδια με paddles στο τιμόνι και είναι ακόμη πιο έντονος από ό, τι στο e-tron.

Όταν φρενάρει από 100 χλμ./ώρα, το Audi e-tron Sportback μπορεί να ανακτήσει το μέγιστο των 300 Nm και 220 kW. Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της ισχύος του και περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο παραγωγής. Συνολικά, το SUV coupé επιτυγχάνει μέχρι και το 30% της αυτονομίας του μέσω της ανάκτησης.

Τα φρένα, βοηθούν την ανάκτηση ενέργειας σε δυνάμεις επιβράδυνσης μεγαλύτερες από 0,3 g. Ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης, το σύστημα ελέγχου αποφασίζει ξεχωριστά για κάθε άξονα αν το coupé SUV φρενάρει χρησιμοποιώντας μόνο τους ηλεκτρικούς κινητήρες, μόνο τα φρένα των τροχών ή ένα συνδυασμό και των δύο. Η μετάβαση μεταξύ ηλεκτρικού και υδραυλικού φρεναρίσματος είναι ομαλή και ομοιογενής, οπότε ο οδηγός δεν το παρατηρεί καν. Οι δυνάμεις πέδησης παραμένουν σταθερές.

Η διαχείριση θερμότητας, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα ξεχωριστά κυκλώματα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία των εξαρτημάτων υψηλής τάσης για μέγιστη απόδοση. Αυτό επιτρέπει γρήγορη φόρτιση συνεχούς ρεύματος, μεγάλο κύκλο ζωής της μπαταρίας και πολύ καλή απόδοση ακόμη και υπό φορτίο. Η τυπική αντλία θερμότητας, η οποία αξιοποιεί την απορριπτόμενη θερμότητα από την μπαταρία υψηλής τάσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 3 kW πραγματικές απώλειες ισχύος για θέρμανση και κλιματισμό του εσωτερικού, κάτι που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, αυτό μπορεί να ενισχύσει την αυτονομία του Audi e-tron Sportback έως και 10% σε τυπική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Audi: Με πληθώρα νέων μοντέλων το 2019

Αναβαθμίσεις για το Audi e-tron

Το Audi e-tron Sportback στον δρόμο (+video)

The post Audi e-tron Sportback: Sport ακόμη και στην φόρτιση appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα