ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ : Ο αρχαιότερος αναλογικός υπολογιστής

12:10 3/7/2012 - Πηγή: Radar.gr

Ποιος σας είπε ότι οι υπολογιστές είναι σημερινή εφεύρεση;

Κι όμως, οι πρόγονοί μας ήταν οι πρώτοι και καλύτεροι μηχανικοί που εφήυραν τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή στην παγκόσμια ιστορία.

Ποιος σας είπε ότι οι υπολογιστές είναι σημερινή εφεύρεση;

Κι όμως, οι πρόγονοί μας ήταν οι πρώτοι και καλύτεροι μηχανικοί που εφήυραν τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή στην παγκόσμια ιστορία.

Το 1901 δύτες ανέσυραν από το ναυάγιο των Αντικυθήρων ένα παράξενο αντικείμενο, που ονομάστηκε "Μηχανισμός των Αντικυθήρων".

Τον Μάιο του 1902, ο νομισματολόγος Ι. Σβορώνος εξετάζοντας

τα θραύσματα διέκρινε ένα είδος μετεωρολογικού οργάνου-αστρολάβου, ενώ αργότερα το παράξενο αυτό εύρημα εξετάστηκε με τα πιο σύγχρονα μέσα κάθε εποχής.

Πολλοί επιστήμονες επεχείρησαν την αναπαράστασή του προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητό.

Οι αποκαλύψεις άφησαν τους πάντες άφωνους.

Ο Ξενοφών Μουσάς, διαστημικός φυσικός, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας που μελέτησε τον Μηχανισμό, δήλωσε, σύμφωνα με τη Lifo ότι "ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο αρχαιότερος αναλογικός υπολογιστής που χρησιμοποιεί την τεχνική των οδοντωτών τροχών για να κάνει μια σειρά πολύπλοκους υπολογισμούς που τελικά μας δίνουν τη θέση των ουράνιων σωμάτων".

Υπολόγιζε δηλαδή τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης και συγχρόνως έδίνε την ημερομηνία, ενώ δεν αποκλείεται να έδειχνε και την ώρα.

Παρουσιάζε επιπλέον και τις φάσεις της Σελήνης προβλέποντας όλες τις εκλείψεις.

Τέλος, υπολογίζε διάφορα ημερολόγια, όπως το τροπικό έτος.

"Είναι ένα θαύμα της Αστρονομίας και της Μηχανικής.

Η μετεξέλιξη του Πλανητάριου του Αρχιμήδη, πρόγονος των σημερινών υπολογιστών και με βεβαιότητα πολύ πιο προηγμένος από τα αστρονομικά ωρολόγια που εμφανίστηκαν στη Δυτική Ευρώπη μετά τον 14ο αιώνα" είπε καταλήγοντας ο κ. Μουσάς. 

Στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου "Το ναυάγιο των Αντικυθήρων" παρουσιάζονται τα θραύσματα του Μηχανισμού, καθώς και οι μελέτες, μέσω βίντεο, προκειμένου να έρθουν σε επαφή οι επισκέπτες με την αρχαία υψηλή τεχνολογία. 

Ελλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα