ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ : 7 γυναίκες το "μυστικό όπλο" των Βρετανών

Ποιο είναι το “μυστικό όπλο” των Βρετανών στην επαρχία Helmand του Αφγανιστάν; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail και της Alison Baskerville, είναι 7 γυναίκες αξιωματικοί, που κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ντόπιων γυναικών.

Κάνουν μια δουλειά που μόνο γυναίκες μπορούν να κάνουν, καθώς στο Αφγανιστάν απαγορεύεται στους άνδρες να πλησιάζουν γυναίκες με τις οποίες δεν έχουν συγγενική σχέση.

Ποιο είναι το “μυστικό όπλο” των Βρετανών στην επαρχία Helmand του Αφγανιστάν; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail και της Alison Baskerville, είναι 7 γυναίκες

αξιωματικοί, που κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ντόπιων γυναικών.

Κάνουν μια δουλειά που μόνο γυναίκες μπορούν να κάνουν, καθώς στο Αφγανιστάν απαγορεύεται στους άνδρες να πλησιάζουν γυναίκες με τις οποίες δεν έχουν συγγενική σχέση.

“Υπάρχουν γυναίκες μέσα;”, φωνάζει η λοχαγός Anna Crossley, καθώς πλησιάζει αργά τη μεταλλική πόρτα ενός καταυλισμού.

Στους τριγύρω λόφους, μια διμοιρία του λόχου B Company 3 Rifles την καλύπτει, έχοντας τα μάτια ανοιχτά για τυχόν ύποπτη δραστηριότητα τριγύρω.

Βρισκόμαστε στην κοιλάδα Upper Gereshk, που αποτελεί οχυρό ανταρτών και μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της επαρχίας Helmand στο Αφγανιστάν. Οι Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς καθημερινά ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσουν σε ενέδρα και να δεχθούν επίθεση.

Καθώς η Anna μπαίνει μέσα στον καταυλισμό, βγάζει το κράνος της και ακουμπά κάτω το όπλο της, προκειμένου να δείξει στις γυναίκες και τα 12 ανυπεράσπιστα παιδιά ότι έχει “φιλικές” διαθέσεις.

Οι πιο νέες γυναίκες κουρνιάζουν στην άκρη ενώ η Anna μιλά με την πρεσβύτερη της ομάδας, μια ηλιοκαμένη γυναίκα γύρω στα 60. Της απευθύνεται σε άπταιστα Παστού, αλλά η γυναίκα είναι ανήσυχη. Θέλει να μάθει τον λόγο της επίσκεψης της ένστολης Βρετανίδας.

Στη συνέχεια χαλαρώνει και τις κάνει προσωπικές ερωτήσεις. “Είσαι παντρεμένη; Πόσα παιδιά έχεις;”

 Η Anna Crossley έχει τα μισά της χρόνια, είναι 30 ετών. Δεν είναι παντρεμένη ούτε έχει παιδιά αλλά πάντα επινοεί ιστορίες για τον φανταστικό σύζυγό της προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ντόπιων γυναικών.

Εν ριπή οφθαλμού το κλίμα αλλάζει. Και πριν το καταλάβει η Anna ακούει τις σφαίρες να πέφτουν. Οι Αφγανοί αντάρτες επιτίθενται.

Ακολουθεί συμπλοκή.

Η Άννα θα καταφέρει να επιστρέψει ασφαλής στο στρατόπεδο για να διηγηθεί την  περιπέτειά της στην Daily Mail.

“Ανησυχώ για τις γυναίκες στον καταυλισμό”, εξομολογείται.

“Έχουν βρεθεί κολλημένες στην μέση αυτής της κατάστασης”.

Η Άννα είναι μία από τις 700 γυναίκες από την συνολική δύναμη 9.000 Βρετανών στρατιωτών και αξιωματούχων στο Αφγανιστάν.

Έχει λάβει την εκπαίδευση που λαμβάνουν όλοι οι στρατιώτες που υπηρετούν σε εμπόλεμη ζώνη, είναι ντυμένη με ρούχα παραλλαγής και κουβαλά βαρύ οπλισμό.

Ωστόσο δεν είναι γυναίκα στρατιώτης. Είναι μέλος μια ομάδας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Βρετανικού Στρατού και αποκαλείται “Female Engagement Officer”

Keywords
Τυχαία Θέματα