Υβριδικό υδρογόνου από την Toyota

14:09 4/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Από το πρώτο λανσάρισμα έως σήμερα έχουν πουλήσει οι δύο ιαπωνικές μάρκες πάνω από 5,5 εκατ. υβριδικά αυτοκίνητα, ενώ στη γκάμα τους περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή 15 μοντέλα τέτοιας τεχνολογίας. Ως τα τέλη του 2015 θα προστεθούν σε αυτά άλλα 15 εντελώς νέα ή ανανεωμένα.

Η Toyota δεν επαναπαύεται ωστόσο στις δάφνες της και επιδιώκει να παραμείνει στην πρωτοπορία της υβριδικής τεχνολογίας, παρουσιάζοντας μία εντελώς νέα

εκδοχή της. Πρόκειται για ένα υβριδικό μοντέλο με ενεργειακές κυψέλες υδρογόνου, από το οποίο θα κατασκευαστούν συνολικά μερικές χιλιάδες κομμάτια. Η συνταγή του είναι απλή: Στη θέση του συμβατικού κινητήρα εσωτερικής καύσης θα υπάρχει στο μοντέλο Fuel Cell Hybrid Vehicle (FCHV) μία μονάδα ενεργειακής κυψέλης, που θα λειτουργεί με υδρογόνο και θα παράγει την απαιτούμενη ενέργεια για τον ηλεκτροκινητήρα.

Εντελώς νέο θα είναι το ρεζερβουάρ του τετράθυρου μοντέλου της Toyota, όπου θα αποθηκεύεται το υδρογόνο σε πίεση 700 μπαρ και θα κατασκευάζεται από ένα καινοτόμο και ελαφρύ υλικό. Νέα θα είναι και η ενεργειακή κυψέλη, η οποία θα αποδίδει 3 Κιλοβάτ ανά λίτρο χωρητικότητας. Η απόδοσή της είναι δηλαδή υπερδιπλάσια από εκείνη της ενεργειακής κυψέλης στο πρωτότυπο της Toyota, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2008. Στην ενεργειακή κυψέλη πραγματοποιείται αντίδραση μεταξύ υδρογόνου και οξυγόνου, από την οποία προκύπτουν υδρατμοί και ηλεκτρική ενέργεια.

Με τις κατάλληλες τεχνικές αναβαθμίσεις μειώθηκε το κόστος της συγκεκριμένης τεχνολογίας αισθητά, αν και το μοντέλο –περιορισμένης- παραγωγής υπολογίζεται ότι θα κοστίζει μεταξύ 70.000 και 80.000 ευρώ. Η Toyota ανακοίνωσε εξάλλου, ότι η αυτονομία του πράσινου μοντέλου της θα φτάνει τα 500 χιλιόμετρα με ένα φουλαρισμένο ρεζερβουάρ υδρογόνου.

Πηγή: Autoreport.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα