ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

12:40 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Τον ναυτιλιακό κόσμο επιχειρεί να πάρει με το μέρος του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επισκέφθηκε το πρωί τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και είπε ότι πρώτο μέλημα είναι η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

«Πρέπει να επενδύσουμε στο λιμάνι του Πειραιά και σε όλα τα ελληνικά λιμάνια, στην αρχή λιμένος, στην οργανωμένη λιμενική πολιτική που θα επιτρέψει να γίνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις, χωρίς να δημιουργηθούν νέα

ιδιωτικά μονοπώλια, αλλά με την έντονη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, γιατί μόνο έτσι μπορεί η ελληνική λιμενική βιομηχανία να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στη Μεσόγειο»,δήλωσε. Αναφέρθηκε και στον κλάδο κρουαζιέρας, σημειώνοντας πως εκεί «μπορούμε να κάνουμε μικρά θαύματα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ανάγκη οριοθέτησης μεταξύ των λιμενικών αρχών (authority), της διαχείρισης των λιμένων και της παροχής λιμενικών υπηρεσιών, χαρακτήρισε «κοίτασμα ευκαιριών» τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, που γειτνιάζουν με τον Πειραιά και μίλησε για χώρους υποδοχής και επαναπατρισμού των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, καθώς και για τη δημιουργία υποδομών, όπως οδικός άξονας «Ανδρέας Παπανδρέου» και η επέκταση μέχρι τον Πειραιά των μέσων σταθερής τροχιάς.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενιαίου φορέα ναυπηγικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι πρέπει να πειστεί η Κομισιόν να δώσει μια ευκαιρία στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, χωρίς καταναγκασμούς νομικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα.

Συζήτηση για το πρόγραμμα

Συζήτηση επί της ουσίας- όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του – καλεί ο Τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Πειραιά, προκειμένου να μπει σε διαβούλευση το νέο πρόγραμμα του για τη ναυτιλία και να γίνει απολογισμός της κυβερνητικής διετίεας.

Στο πλαίσιο αναφοράς της συζήτησης, επισημαίνει η υπεύθυνη του Τομέα κυρία Μαρία Λεκάκου,  αποτελούν οι βασικές αρχές του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ:

• Η διατήρηση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ποντοπόρου Ναυτιλίας, και του κεκτημένου πρωταγωνιστικού ρόλου της σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν προτεραιότητα.

• Ο Πειραιάς, σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί σε επίπεδο άυλων και υλικών υποδομών ώστε να προωθηθούν οι συνέργειες με σκοπό τη δημιουργία του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, δηλαδή συνεργατικών δικτυώσεων.

• Η διαμόρφωση αλλά και η αποτελεσματική λειτουργία ενός σύγχρονου οργανισμού άσκησης ναυτιλιακής πολιτικής, υπουργικού επιπέδου, ανάλογου με τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και των απαιτήσεων του συνόλου των πολιτών της χώρας είναι επιτακτική ανάγκη, με σύγχρονη οργάνωση, επαρκή στελέχωση και αναπτυξιακό προσανατολισμό.

• Η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών στα πλαίσια μιας συνεχούς διαβούλευσης με τη ναυτιλιακή κοινότητα, με έμφαση στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ειδικά δε για τα θέματα κλιματικής αλλαγής (εκπομπή αερίων θερμοκηπίου)  στήριξη  παγκόσμιων μέτρων δίκαιων και τεκμηριωμένων Η διαμόρφωση μίας ποι

Keywords
Τυχαία Θέματα