ΥΠΟΛΟΓΗ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Η HSBC

Ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας θα τοποθετηθούν σήμερα διευθυντικά στελέχη της HSBC, καθώς σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η τράπεζα επί χρόνια εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος.


Η HSBC, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης με έδρα το Λονδίνο, επί χρόνια

διευκόλυνε εμπόρους ναρκωτικών από το Μεξικό να ξεπλένουν τα «ναρκοδολάρια», ή σε άλλες περιπτώσεις σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία συνεργαζόταν με τράπεζες που χρηματοδοτούσαν την Αλ Κάιντα, ενώ πληροφορίες θέλουν να έχει και συνεργασία, κρυφή φυσικά, με το Ιράν, αλλά και πρόσφατα με το καθεστώς Ασάντ στη Συρία.

Σε ανακοίνωσή της η HSBC φαίνεται ότι αποδέχεται όλες τις κατηγορίες που της προσάπτουν λέγοντας το εξής: «Θα απολογηθούμε, θα αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, θα απαντήσουμε για τις δράσεις μας και θα δεσμευθούμε ολοκληρωτικά ότι θα αποκαταστήσουμε ότι λάθος έχει γίνει».

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Υποεπιτροπής Ερευνών της Γερουσίας, Καρλ Λεβίν, ο οποίος και δημοσίευσε την έκθεση έκανε λόγο, αναφερόμενος στην HSBC, για ένα «μολυσμένο» σύστημα που επέτρεψε κεφάλαια προερχόμενα από την «μαύρη αγορά» να περάσουν μέσα από το αμερικανικό σύστημα.

Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται σε μια περίοδο δύσκολη για το βρετανικό τραπεζικό σύστημα,  το οποίο πλήττεται από σκάνδαλα όπως  τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου Libor.

Σύμφωνα με την έκθεση του Κογκρέσου η HSBC την περίοδο από τα μέσα του 2006 έως τα μέσα του 2009, δέχθηκε περισσότερα από 15 δισ. δολάρια από θυγατρικές στο Μεξικό, τη Ρωσία και άλλες χώρες με υψηλό ρίσκο ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες χωρίς να ελέγξει την προέλευση αυτών των χρημάτων

Όσον αφορά με τη θυγατρική της HSBC στο Μεξικό, την ΗΒΜΧ, τα στελέχη της είχαν δεχθεί επανειλημμένα συστάσεις από τις αρχές του Μεξικού ότι πιθανότατα «ξεπλένονται» χρήματα προερχόμενα από εμπόρους ναρκωτικών, μάλιστα είχαν ονομάσει και τον ύποπτο, τον Κινέζο με μεξικανική υπηκοότητα Ζένλι Γιε Γκον.

Τόσο ο Γιε Γκον όσο και οι τρεις φαρμακευτικές εταιρείες του ήταν πελάτες της ΗΒΜΧ.

Το 2007 σε κοινή επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων του Μεξικού με την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών εισέβαλαν στο σπίτι του Γιε Γκον και κατάσχεσαν περισσότερα από 205 εκατ. δολάρια σε μετρητά, επρόκειτο για το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό προερχόμενο από ναρκωτικά που είχε ποτέ κατασχεθεί, 17 εκατομμύρια δολάρια σε πέσος και όπλα.

Σήμερα ο Γκον κρατείται στις αμερικανικές φυλακές και αναμένει την έκδοσή του στο Μεξικό για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της προμήθειας σε καρτέλ ναρκωτικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μεταμφεταμίνης.

Στην έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας οι περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος μέσω της HSBC είναι πολλές, αναφέρονται συναλλαγές που συνδέουν την  HSBC με την Al Rajhi Bank στη Σαουδική Αραβία η οποία έχει διασυνδέσεις με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Για να ολοκληρωθεί η  έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου χρειάστηκε ένα έτος κα

Keywords
Τυχαία Θέματα