Υπέκλεπταν τις επικοινωνίες των ηγετών της G20 στο Λονδίνο

Το δημοσίευμα έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων για το αμερικανικό PRISM, και μάλιστα την ημέρα που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ηγέτες της G8 για τη νέα σύνοδο. Η διήμερη συνάντηση θα γίνει στο Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας. Η εφημερίδα Guardian, η οποία συνομιλεί με τον Ε. Σνόουντεν (το «βαθύ λαρύγγι» της αμερικανικής NSA) και είχε αποκαλύψει μαζί με την Washington Post το αμερικανικό

πρόγραμμα PRISM, κατηγορεί τώρα την βρετανική υπηρεσία GCHQ πως είχε στήσει «συστηματικό σχέδιο κατασκόπευσης» των ξένων ηγετών που είχαν φτάσει για τη σύνοδο το 2009. Τα απόρρητα έγγραφα που επικαλείται ο Guardian έφτασαν στην εφημερίδα επίσης μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οι βρετανικές υπηρεσίες, αναφέρεται ότι είχαν μπει στα δίκτυα που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα των ξένων αντιπροσωπειών, παρακολουθώντας τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα e-mails τους. Με αυτό τον τρόπο είχαν δημιουργηθεί αρχεία του ιστορικού κλήσεων κατά τη διάρκεια της G20, τα οποία και παραδόθηκαν για επεξεργασία σε ομάδα αναλυτών. Εκτός αυτού, υπήρχαν και πληροφορίες πως η αμερικανική NSA προσπάθησε να υποκλέψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι βρετανικές υπηρεσίες έφτασαν στο σημείο ακόμη και στέλνουν σε συγκεκριμένα ίντερνετ καφέ τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών, τα οποία είχαν νωρίτερα «παγιδευτεί» ώστε να παρακολουθείται η επικοινωνία με e-mail.

Σύμφωνα με τον Guardian, αντικείμενα παρακολούθησης έγιναν και «φιλικές» απέναντι στο Λονδίνο αντιπροσωπείες, όπως η Νότιος Αφρική και η Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα