«Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για μείωση του χρέους»

Ο Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt – που αναμεταδίδει και το Reuters – υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα δοκιμάσει τα νερά στις αγορές χρέους στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Προϋπόθεση να έχει επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του έτους και να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.

«Θα

ήταν μια μεγάλη επιτυχία που θα μας επέτρεπε να δοκιμάσουμε την αγορά με νέα έκδοση ομολόγων το β’ εξάμηνο του 2014. Αρχικά με ένα μικρό ποσό, για να δοκιμάσουμε την αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε ερώτηση εάν η έκδοση θα ήταν της τάξης των 3 με 5 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «μπορεί να είναι και μικρότερη».

Ο Έλληνας υπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα έχει ένα χρηματοδοτικό κενό γύρω στα 10 δισ. ευρώ στη διετία 2014-2015 αλλά υπογράμμισε ότι νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δε θα είναι αναγκαίο. Υποστήριξε ότι μπορεί να επιτευχθεί μείωση του χρέους, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού και χρονική επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων, ενώ πρόσθεσε και το ενδεχόμενο τα 50 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να μη λογιστούν ως δημόσιο χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα