Υπ. Δικαιοσύνης: Ρατσισμός και ξενοφοβία στο επίκεντρο

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Υφυπουργός κ. Κώστας Καραγκούνης, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργος Σούρλας και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Μαρίνος Σκανδάμης.

Ο κ. Muiznieks ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόοδο του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνεται η απόφαση-πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και σε ποια φάση βρίσκεται η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που αφορά στη μη μετατροπή και μη αναστολή των ποινών για εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο.

Επιπλέον, ο

κ. Muiznieks ζήτησε να ενημερωθεί, εάν ευσταθούν οι καταγγελίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ότι τα εγκλήματα μίσους κατά αλλοδαπών δεν αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη με την επιβαρυντική περίσταση που ήδη προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα και αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί η καταβολή παραβόλου (100 ευρώ) για εγκλήματα ρατσιστικής βίας, προκειμένου τα θύματα να διευκολύνονται στην καταγγελία περιστατικών.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης ενημέρωσε τον κ. Muiznieks για την επανακατάθεση του νομοσχεδίου «καταπολέμησης εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», τη λήψη σειράς άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών και ενεργειών, μεταξύ των οποίων η επικοινωνία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιπτώσεων ρατσιστικής βίας και την προστασία των θυμάτων αυτής με σταθερή αναφορά στο Σύνταγμα, τους ισχύοντες νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα