Ξεκίνησε ο «διάλογος των Νοτίων»

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Ομάδας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών για την Άμυνα και την Ασφάλεια, Μαριλένα Κοππά και από το ηλεκτρονικό περιοδικό «Μεταρρύθμιση». Το «παρών» μεταξύ των ομιλητών έδωσε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο, Χάνες Σβόμποντα, ενώ μίλησαν επίσης ο ισπανός ευρωβουλευτής, Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεθ, ο ιταλός ευρωβουλευτής και πρώην δήμαρχος Φλωρεντίας, Λεονάρντο Ντομένιτσι, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Σοσιαλιστικού

Κόμματος Πορτογαλίας, Ζοάο Ριμπέιρο και ο, επίσης πορτογάλος, συντονιστής της Ομάδας Νεολαίας της πόλης Μπράγκα, η οποία ήταν ευρωπαϊκή πρωτεύουσα Νέων για το 2012, Κάρλος ντε Σόουζα Σάντος.

«Η Δεξιά δίχασε την Ε.Ε.»

Την εκδήλωση άνοιξε, με εισήγησή της η Μαριλένα Κοππά. Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας έχασαν την ιδεολογική ηγεμονία στην Ευρώπη «παρόλο που στις δυνάμεις αυτές οφείλεται το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», όπως είπε. «Η Δεξιά δίχασε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε καλούς και κακούς», συνέχισε η κ. Κοππά, που εντόπισε ως κοινά γνωρίσματα των χωρών του Νότου την απίστευτη ανεργία των νέων, τη μετανάστευση, τον ιδιότυπο ρατσισμό με τον χαρακτηρισμό των χωρών αυτών ως «PIGS», ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι «στην Ευρώπη δυστυχώς επικρατεί τώρα το θατσερικό ΤΙΝΑ -δεν υπάρχει άλλη λύση».
Κατά τα λοιπά, η Μαριλένα Κοππά αναφέρθηκε στις προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (φόρος Τόμπιν) και στις προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγων, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικά εργαλεία, αλλά δεν συνιστούν από μόνα τους μια εναλλακτική πολιτική αφήγηση». «Η αναδιανομή είναι λέξη-κλειδί για την Αριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη», συνέχισε η Μαριλένα Κοππά, συμπεραίνοντας πως «λύση μπορεί να αναζητηθεί μόνο μέσα στην Ε.Ε.». Επίσης, κλείνοντας, η κ. Κοππά υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας πολιτικός χώρος «με κοινή αναζήτηση εναλλακτικών πολιτικών» στον ευρωπαϊκό Νότο.

Σβόμποντα: «Θα είναι ένας κακός προϋπολογισμός»

Την άμεση ανάγκη επενδύσεων και κονδυλίων για την ανάπτυξη υπογράμμισε, στη δική του παρέμβαση, ο Χάνες Σβόμποντα. Ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις «χρειάζονται έναν συντονισμό πολιτικών» και υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες οφείλουν να καταλάβουν πως «Με τη βοήθεια στο Νότο, βοηθιέται και ο Βορράς». «Το δόγμα “όσο μικρότερες δημόσιες δαπάνες, τόσο καλύτερα” δεν είναι καλό για τους πολίτες», συνέχισε ο Χάνες Σβόμποντα, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «καταστροφή» τη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη. Επίσης, υπεραμύνθηκε της εκτίμησης ότι δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της ανάπτυξης. «Μπορούμε σε 15-20 χρόνια να φτάσουμε στην ίδια μείωση χρέους που θα φτάναμε με τη λιτότητα και με μια αναπτυξιακή πολιτική», είπε, παραδεχόμενος, πάντως, πως «δεν είμαστε οικονομικές μηχανές, αλλά πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τις οικονομίες μας». Με βάση την άποψή του πως χρειάζονται περισσότερα κονδύλια για την ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών παραδέχθηκε ότι ο συζητούμενος κοινοτικός προϋπολογισμός «θα είναι ένας κακός προϋπολογισμός». Επίσης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την ανάμειξη των τραπεζών στη δημοσιονομική κρίση της Κύπρου, ο Χάνες Σβόμποντα τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της τραπεζικής ένωσης: «Είναι καιρός να πείσουμε τη Γερμανία για την τραπεζική εποπτεία», τόνισε.

Παρέμβαση για εργασιακά-ΕΥΔΑΠ

Αναφερόμενος ειδικά στα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων (σ.σ. μόλις προ ημερών οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είχαν αξιώσει από την Κομισιόν να διευκρινίσει αν στις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεων-συλλογικών συμβάσεων…), ο Χάνες Σβόμποντα υπογράμμισε πως «μόνο αν οι κοινωνικοί εταίροι αναλάβουν την ευθύνη, μαζί με την κυβέρνηση, μπορεί να βοηθηθεί η χώρα». Υπεραμύνθηκε, μάλιστα του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι «χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων», ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου πλέον ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται δια νόμου, είπε: «Αυτό είναι λάθος της τρόικας. Δεν μεταρρυθμίζεις μια χώρα από τα πάνω, πρέπει να αναμειγνύονται ενεργά οι πολίτες και τα συνδικάτα στις διαδικασίες».

«Κοινή πλατφόρμα αλληλεγγύης»

Την ανάγκη «κοινής πλατφόρμας αλληλεγγύης και ανταλλαγής απόψεων» μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του Νότου υπογράμμισε ο Λεονάρντο Ντομένιτσι. Ο ιταλός ευρωβουλευτής επισήμανε ότι υπάρχει «πρόβλημα δημοσιονομικής ανισορροπίας στην Ε.Ε.», ξεκαθαρίζοντας, πάντως, πως «όταν υπάρχει πρόβλημα σε μία χώρα-μέλος, πρέπει όλα τα μέλη να λαμβάνουν δράση για την επίλυση αυτού του προβλήματος». Τάχθηκε κατά της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας ως… υπέρτατου σκοπού, σημειώνοντας πως «η προοπτική και το μέλλον των επόμενων γενεών δεν πρέπει να υπονομευθούν για να συγκροτηθεί ένας ισορροπημένος προϋπολογισμός» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη». «Η μάχη μας για κονδύλια προς την ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική, τα δημοσιονομικά μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν», κατέληξε.

Παράδοξα και αποτυχίες

Ο ισπανός Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεθ αναφέρθηκε αναλυτικά στα παράδοξα που ισχύουν στη χώρα του, αλλά και σε ορισμένες αποτυχίες των δυνάμεων της Αριστεράς. Σε ό,τι αφορά στα παράδοξα, σημείωσε: «Η κυβέρνηση είναι δεξιά, αλλά τής έδωσαν τη νίκη όσοι υποφέρουν από τη λιτότητα. Η κυβέρνηση διαλύει ό,τι έφτιαξε η Αριστερά, δηλαδή το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα, την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά οι πολίτες βάζουν στο ίδιο καλάθι τη Δεξιά με τους Σοσιαλιστές. Η Ισπανία κατέκτησε την ελευθερία του Τύπου, κι όμως τώρα επικρατεί ένα ολιγοπώλιο ΜΜΕ που ελέγχει την κοινή γνώμη. Η πρωτοπορία στην Παιδεία ήταν κεκτημένο, αλλά η νέα γενιά, αν και είναι καλύτερα εκπαιδευμένη, δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις ευθύνες της Δεξιάς από τα κεκτημένα που απολαμβάνει λόγω της Αριστεράς». Αναφερόμενος στις αποτυχίες των ισπανικών προοδευτικών δυνάμεων, ο ισπανός ευρωβουλευτής τόνισε πως «δεν τολμήσαμε να πάρουμε τα χρήματα από εκεί που υπάρχουν: από την Εκκλησία, από τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες». Τέλος, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αλληλεγγύη όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και «μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του Νότου». «Δεν υπάρχει λύση έξω από το ευρώ. Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία έχουν κοινά οράματα και κοινό μέλλον», κατέληξε.

«Η διαίρεση εξυπηρετεί μόνο τη Δεξιά»

Στους «μύθους» και τα στερεότυπα για τις χώρες του Νότου αναφέρθηκε ο Ζοάο Ριμπέιρο, ο οποίος, με στατιστικά στοιχεία της Κομισιόν, κατέρριψε μύθους όπως ότι ο Νότος έχει υπερβολικό πρόβλημα χρέους σε σχέση με το Βορρά, ότι είναι υπερβολικές οι δημόσιες δαπάνες, ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες είναι εθνική ευθύνη των χωρών του Νότου και ότι ο Νότος είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κρίση. Μάλιστα, ο κ. Ριμπέιρο ανέφερε πόσο ωφελημένη βγήκε η Γερμανία πουλώντας αμυντικούς εξοπλισμούς και υποβρύχια στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ κατονόμασε τις γερμανικές εταιρείες Ferrostaal και Siemens ως εμπλεκόμενες σε υποθέσεις δωροδοκιών για αμυντικούς -και όχι μόνο- εξοπλισμούς.

Ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων των Πορτογάλων Σοσιαλιστών υπογράμμισε ότι πρέπει η Ευρώπη να υπερβεί τη διαίρεση μεταξύ Βορρά και Νότου, αποφαινόμενος, μάλιστα, πως «αυτή η διαίρεση εξυπηρετεί μόνο τη Δεξιά και τις δυνάμεις της συντήρησης». Επίσης, ζήτησε μία νέα ατζέντα ριζοσπαστικών αλλαγών στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, εξέφρασε την απαίτηση για εκδημοκρατισμό των ΜΜΕ και έθεσε ως «στόχο ζωής» την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Η τραγωδία του να είσαι νέος στο Νότο

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τι βιώνουν οι νέοι των χωρών του Νότου ο Κάρλος ντε Σόουζα Σάντος. Υπογράμμισε ότι οι νέοι είναι τα θύματα της κρίσης και σημείωσε πως σε όλες τις χώρες του Νότου, «η ανεργία των νέων ξεπερνά το 40% κατά μέσον όρο». Εξήγησε ότι, δεδομένης της κατάστασης, «οι χώρες του Νότου ουσιαστικά προετοιμάζουν τους νέους για να δουλέψουν σε άλλες οικονομίες» και αναφέρθηκε αναλυτικά στο φαινόμενο του «brain drain», δηλαδή, τη μαζική μετανάστευση των πλέων σπουδαγμένων και εξειδικευμένων νέων σε άλλες χώρες. «Κακή ψυχολογία, ανασφάλεια, κατάθλιψη, οργή», είναι τα συναισθήματα που αισθάνονται οι νέοι του Νότου σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Σάντος.

Παρουσίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστησαν πολιτικοί από όλους τους χώρους. Στην Τεχνόπολη στο Γκάζι βρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Παπουτσής, Φίλιππος Σαχινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νίκος Μπίστης και ο Γεράσιμος Γεωργάτος από τη ΔΗΜΑΡ, οι ευρωβουλευτές Άννυ Ποδηματά και Θόδωρος Σκυλακάκης. Επίσης, το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Γρηγόρης Βαλιανάτος και πλήθος κόσμου.

Μεγάλη ήταν και η επισκεψιμότητα στο thesouthintalk.blogspot.gr, καθώς πολίτες από πολλές χώρες του κόσμου παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Keywords
ξεκινησε, φίλιππος πετσάλνικος, ΠΑΣΟΚ, οφείλεται, pigs, λύση, προυπολογισμος, τραπεζες, κυπρος, καιρος, ελλαδα, δραση, μμε, νέα, siemens, βουλη, πετσαλνικος, υπουργοι, καρχιμάκης, φλωριδης, δημαρ, blogspot, εθνικη τραπεζα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, κοινωνια, χωρες, γερμανια, γκαζι, γνωμη, εθνικη, εργαλεια, ισπανια, ιταλια, καταθλιψη, κυπρου, μμε, χρωματα, ψυχολογια, blogspot, siemens, αλληλεγγυη, αμυνα, ανεργια, αννα διαμαντοπουλου, αννα, ατζεντα, βοηθεια, γεγονος, γρηγορης, δυστυχως, δικη, δογμα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, ελευθερια, ενεργα, εννοια, ευθυνη, ευρωπη, ζοαο, ηγεμονια, ιδια, ιδιο, ισχυει, μηχανες, καρχιμάκης, κυβερνηση, λαθος, λύση, μισθος, μειωση, μονα, νεα γενια, νικη, οραματα, ουσιαστικα, οφείλεται, πορτογαλια, πρωτοπορια, σαχινιδης, σοουζα, σοσιαλδημοκρατια, χρηστος, ασφαλεια, δικαιωματα, ενωση, χωρα, κακος
Τυχαία Θέματα