Ξεκίνησαν οι ελαφρύνσεις από το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα μπει και το θέμα της αλλαγής της φορολογίας στα πετρελαιοειδή και συγκεκριμένα η επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος με τους χαμηλούς συντελεστές στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν

ότι κατά την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης 2012-2013 η κατανάλωση μειώθηκε κατά 71% και τα έσοδα από ειδικό φόρο κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 12,94%, ενώ στη διάρκεια της περσινής περιόδου (2013-2014) τα έσοδα από ΕΦΚ αυξήθηκαν 12,84% και η κατανάλωση σε σχέση με πρόπερσι αυξήθηκε κατά 59,2%.

Αν και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μπορεί να εμφανίζονται αυξημένα ωστόσο οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ είναι τόσο μεγάλη γεγονός που οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην επανεξέταση του θέματος.

Συγκεκριμένα μεταξύ 2012 και 2013 το Δημόσιο είχε απώλειες από τα έσοδα ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Η αντίστοιχη σύγκριση σε σχέση με φέτος δεν είναι ακόμα διαθέσιμη αλλά όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες βρισκόμαστε και πάλι χαμηλότερα σε σχέση με τους στόχους.

«Είναι ένα θέμα το οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αξιολογήσει στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τους φορολογικούς συντελεστές», τόνισε σήμερα υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου.

Αντίθετα θετικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από ΦΠΑ στην εστίαση (ο συντελεστής είναι μειωμένος) . Χωρίς να υπάρχουν απόλυτα μεγέθη διαθέσιμα, προκύπτει ότι μετά την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν χάθηκαν έσοδα και η τάση είναι αυξητική.

Keywords
Τυχαία Θέματα