«Βόμβες» ρευστότητας στην αγορά

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ήδη τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης δίνουν δικαίωμα για δεύτερη παράταση της προθεσμίας εξόφλησης δανείων του ΕΤΕΑΝ και του ΤΕΜΠΜΕ. Ο λόγος για 4.000 δάνεια των οποίων - μετά από προηγούμενη παράταση - η προθεσμία εξόφλησης έληγε το Μάιο, αλλά και ακόμη 1.450 εταιρείες που αν και δεν έχουν υπαχθεί σε παράταση μπορούν πλέον να το πράξουν, ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα το οποίο κατ’ επανάληψη είχε εκφράσει ο επιχειρηματικός κόσμος.

Σύμφωνα

με σχετική ανακοίνωση, θα τα δύο υπουργεία προχωρήσουν σε κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα ανανεωθεί το ομόλογο ονομαστικής αξίας 640 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, και λήγει τον Αύγουστο του 2014. Με την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης και με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στη συνέχεια, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για παράταση της προθεσμίας εξόφλησης των δανείων που είχαν ενταχθεί στα εγγυοδοτικά προγράμματα της πρώην ΤΕΜΠΜΕ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, στις ως άνω προϋποθέσεις παράτασης υπάγονται όχι μόνο οφειλές από τα προγράμματα εγγυήσεως δανείων κεφαλαίου κινήσεως (α’ και β φάση) που είχαν χορηγηθεί από την πρώην ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και οφειλές καθώς και εγγυήσεις από το σύνολο των προγραμμάτων της πρώην ΤΕΜΠΜΕ και της νυν ΕΤΕΑΝ.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο μέσω της ΕΤΕΑΝ ΑΕ έχουν πραγματοποιηθεί παρατάσεις αποπληρωμής μέχρι το τέλος Μαϊου 2014 για περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις με εγγυημένες οφειλές δανείων κεφαλαίου κινήσεως (α’ και β΄φάση), ενώ έχουν χορηγηθεί ισάριθμες περίπου εγκρίσεις για συγχρηματοδότηση και εγγύηση επιχειρηματικών δανείων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ).

Εκτός από τις 4.000 ήδη εγκριθείσες αναδιαρθρώσεις που δεν έχουν επιστρέψει στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ, χρήση της ευεργετικής διάταξης της εν λόγω παρατάσεως μπορούν να κάνουν επίσης 1.450 επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε λοιπά προγράμματα της ΕΤΕΑΝ ΑΕ καθώς και της πρώην ΤΕΜΠΜΕ (76 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, «φρέσκο χρήμα» αναμένεται να πέσει στην αγορά από τον Σεπτέμβριο με αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων ΜμΕ. αλλά και την παροχή κεφαλαίων κίνησης των δανείων για νέες επενδύσεις που θα διαθέσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Τα δάνεια θα δίδονται μέσω εμπορικών τραπεζών και θα προβλέπεται δικαίωμα καταβολής μόνο των τόκων έως τη λήξη του δανείου (από 1 έως 7 έτη).

Το αρχικό κεφάλαιο που θα διατεθεί είναι 200 εκατ. ευρώ αλλά αναμένεται να εμπλουτιστεί και από άλλους χρηματοδότες, ενώ αναμένεται να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις το αργότερο έως το τέλος του 2015.

Η χρηματοδότηση αφορά ΜμΕ που απασχολούν το πολύ έως 250 άτομα και τα δάνεια δεν θα έχουν ελάχιστο όριο, αλλά θα μπορούν να φτάνουν το πολύ έως το 1 εκατ. ευρώ. Το ίδιο το Ταμείο δεν θα ζητά διασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες, αλλά η τελική απόφαση θα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μικρομεσαίοι κάθε μεγέθους, κάθε κλάδου και ανεξαρτήτως περιφέρειας στην οποία εδρεύουν. Θα υπάρχει πάντως αξιολόγηση βιωσιμότητας από τις τράπεζες.

Τα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων το μειωμένο επιτόκιο θα περάσουν αυτούσια από τις ελληνικές τράπεζες στις ΜμΕ. Εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα είναι 1-3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου.

Να σημειωθεί ότι με τα δάνεια που θα δίνονται μέσω του Ταμείου, θα επιτρέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων κεφαλαίου κίνησης (πράγμα που δεν επιτρέπεται στα μέχρι τώρα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία). Τυπικά οι τράπεζες θα χορηγούν νέα δάνεια, τα οποία όμως δεν θα απαγορεύεται να διατεθούν για την εξόφληση υφιστάμενων υποχρεώσεων. Στην πράξη δηλαδή θα μπορεί να γίνεται αναχρηματοδότηση και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα