«Βόμβες» από ΟΟΣΑ: Ζητά κατάργηση της μονιμότητας – δίδακτρα στους φοιτητές

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μερικές από τις προτάσεις που ανάβουν «φωτιές» και περιέχονται στην έκθεση που παρουσιάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) από τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, είναι:

- Να καταργηθεί η μονιμότητα για τους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να εναρμονιστεί το καθεστώς εργασίας τους με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό

τομέα.

- Να αρθεί η απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και να επιβληθούν δίδακτρα «μετρίου επιπέδου» σε προπτυχιακούς φοιτητές, σε συνδυασμό με την παροχή φοιτητικών δανείων.

- Να καταργηθεί κάθε είδους φορολογική αμνηστία και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των φοροφυγάδων ως μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Δυσάρεστες εκπλήξεις επεφύλασσε ο ΟΟΣΑ και για την προβλεπόμενη πορεία της οικονομίας, καθώς υποστηρίζει πως το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται το 2020 στα εφιαλτικά επίπεδα του 157% του ΑΕΠ, υιοθετώντας ένα πολύ πιο δυσοίωνο σενάριο σε σχέση με εκείνο της τρόικας, που κάνει λόγο για 124% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ύφεση 0,4% το 2014, την ώρα που κυβέρνηση και τρόικα μιλούν για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το προσεχές έτος (+0,6%).

Ο Γιάννης Στουρνάρας που παραβρέθηκε στην παρουσίαση της έκθεσης, εξέφρασε άμεσα τις διαφορετικές του απόψεις, παίρνοντας τον λόγο: «Διαφωνώ στα διαγράμματα για την πορεία του χρέους και διαφωνούμε κάπως και στον ρυθμό ανάπτυξης του 2014, αλλά σημασία έχει ότι ταυτιζόμαστε νομίζω στην προοπτική σταδιακής ανάκαμψης μέσα στην επόμενη χρονιά».

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ αναφέρθηκε και στο ελληνικό χρέος λέγοντας πως σημασία έχει η «καθαρή παρούσα αξία» του χρέους και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ελάφρυνσής του μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων, αφού η Eurostat επιβεβαιώσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

Πέρα από τα όσα προέκυψαν κατά την παρουσίαση η έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνει ακόμα:

- Αλλαγή του συστήματος κοινωνικών παροχών με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και την καθιέρωση ενός σχήματος εγγυημένου κατώτατου εισοδήματος.

- Εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, επιτάχυνση της ενοποίησης της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους.

- Αύξηση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας κατά ένα έτος, αναλόγως με τη δημοσιονομική κατάσταση.

- Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Αίσθηση προκαλεί και η διαπίστωση του διεθνούς οργανισμού ότι το ποσοστό φτώχειας εκτοξεύθηκε το 2012 στο 15,5%. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 25,5%, αν συνεκτιμηθεί η επίπτωση του πληθωρισμού, ενώ το ίδιο έτος το 18% των ενηλίκων έως 59 ετών ζούσε σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα