Βολική δημοσκόπηση ή ιδανική αλχημεία

Εκτός από ώμους εκβιασμούς , υπάρχουν επωφελείς μύθοι και ενοχλητικές αλήθειες για τις ευρωεκλογές. Μετά από πολύωρες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους και αδιάφορους, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι στη πλειονότητα τους τα κόμματα θέλουν να βγουν από τη κάλπη βολεμένα και όχι πονεμένα. Συμβιβάζονται , κατά τα φαινόμενα, με ένα νέο δικομματισμό, αρκεί στο σύνολο του να μην ξεπερνάει το 60% - ανεξάρτητα ποιος θα είναι μπροστά.

Ευχαριστημένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με

τη πρωτιά. “Έστω και με μία ψήφο θα είναι νίκη” λένε τα στελέχη του. Πώς αυτό τώρα συντονίζεται με το σύνθημα «25 Μαΐου ψηφίζουμε και φεύγουν», είναι μάλλον θέμα συμβιβασμού της αβάσταχτης πεσιμιστικής ελαφρότητας με τον ριζοσπαστικό βολονταρισμό που αμφότερα διαπερνούν την Αριστερά. Ενδεχομένως να έχουν πρυτανεύσει και συνετότερες σκέψεις στο επιτελείο της Κουμουνδούρου που αντιλαμβάνεται ότι η δεδηλωμένη δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Ευχαριστημένη θα πρέπει να είναι και η Νέα Δημοκρατία αν δεν κατατροπωθεί. Μέχρι 4% διαφορά πίσω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα το αντέξει. Έστω και με βαριά καρδιά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπεράσει το 30%. Ήδη στη Συγγρού γνωρίζουν ότι με τα επικοινωνιακά τερτίπια αλά σαξές στόρι, τα μερεμέτια των επιδομάτων και τα κούφια προτάγματα περί πολιτικής σταθερότητας δεν πείθουν ούτε τις φάτσες τους στο καθρέφτη. Πόσο μάλλον διατηρούν μάταιες ελπίδες ότι θα επαναληφθεί το θαύμα του 2012; Δεν υπάρχουν πλέον κεντρογενείς ψηφοφόροι που θα σπεύσουν να αβαντάρουν τους εναπομείναντες Μπαλτάκους.

Ικανοποιημένη, αν όχι ενθουσιασμένη, θα είναι και η Ελιά αν ξεκολλήσει στις κάλπες από τα δημοσκοπικά τάρταρα. Ο εκβιασμός του Βαγγέλη Βενιζέλου “όσοι παλιοί πιστοί προσέλθετε αλλιώς θα πάψω να είμαι τσόντα συντηρητικών πολιτικών πρακτικών” μπορεί να ενεργοποιήσει τα αποσυναρμολογημένα ανακλαστικά του κυβερνητισμού και της πελατειακότητας που θέριευαν άλλοτε επί “καθεστωτικού” ΠΑΣΟΚ. Και στη Χαρ. Τρικούπη γνωρίζουν όσο κανείς από παλαιοκομματικά ανταλλάγματα.

Από ευαρέσκεια έως αγαλλίαση θα νοιώσει και η ΔΗΜΑΡ εφόσον εκλέξει ευρωβουλευτή συμπληρώνοντας το ποσοστό που θα της το επιτρέψει. Στη Αγ. Κωνσταντίνου, πάντως, δεν “κόβονται”, επειδή από κεκτημένη ταχύτητα οι παλαίμαχοι Ευρωκομουνιστές πάντα συσπειρώνονται. Φτάνει να θυμηθούν να πάνε στις κάπες τη κατάλληλη στιγμή. Αλλά κι αν στραβώσει η υπόθεση δεν θα πέσουν σε κατάθλιψη. Όλο και κάποια ρεζερβέ συνδιάσκεψη θα βάλουν μπρος για να διασκεδάσουν φιλονικώντας για την οικειοθελή απομόνωση της ανανεωτικής Αριστεράς.

Για το ΚΚΕ, πάλι, δεν υπάρχει ποτέ εκλογική ήττα. Μόνο εγρήγορση. Μισό τοις εκατό πάνω ή κάτω, οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Στο κόμμα, άλλωστε κάθε ποσοστό εκτιμάται αενάως ως ανταμοιβή των αγώνων τους. Και μέχρι ο Περισσός να αναλύσει αυτάρεσκα το αποτέλεσμα θα έχουν προκύψει τα καθήκοντα για τις επόμενες εκλογές – όποιες και να ΄ναι αυτές.

Όσο για τους ΑΝΕΛ , το μοναδικό κόμμα που μπορεί να ανάψει φωτιά τρίβοντας δυο παγάκια, μεταδοτική δικαίωση είναι η αλύγιστη αισιοδοξία του αρχηγού τους. Με έναν εκλεγμένο ευρωβουλευτή η χαρά τους θα γίνει πυρίκαυστος αφού αυτός θα προστατεύει το κύρος του Πούτιν και τους ορθόδοξους αδελφούς της Κριμαίας.

Το Ποτάμι, επίσης, θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας αν εκλέξει ένα ευρωβουλευτή. Με δυο μάλλον θα πάθουν ναυτία από το μεθύσι της νίκης. Με τρεις θα μπαζώσουν μες στη τρελή χαρά το Ποτάμι αφού δεν είναι απίθανο άλλος για Σοσιαλδημοκράτες , άλλος για Φιλελεύθερους και άλλος για Αριστερούς και Πράσινους, από τις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, να τραβήξει.

Τέλος και η ΧΑ θα πανηγυρίσει θρασύδειλα με τη ψήφο ντροπής και μισαλλοδοξίας που θα εισπράξει. Δεν αποκλείεται να βάλουν τα κλάματα τα τσιράκια της συμμορίας αν προσεγγίσουν το ποσοστό του 2012. Αν μάλιστα ξεπεράσουν το ποσοστό του Καρατζαφέρη στις Ευρωεκλογές του 2009 μέχρι και συσσίτια θα διοργανώσουν έξω από το Νταχάου.

Υπό αυτές τις κομματικές επιθυμίες και σύμφωνα με τον “Αλχημιστή” του Πάουλο Κοέλιο που έγραφε πως “όταν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις”, η ιδανική για όλους δημοσκόπηση που άπαντες θα εύχονταν να επιβεβαιωθεί στη κάλπες θα ήταν:

29,5 ΣΥΡΙΖΑ

26,0 ΝΔ

8,5 ΕΛΙΑ

7,5 Χ.Α

6,0 ΠΟΤΑΜΙ

5,5 ΚΚΕ

4,5 ΑΝΕΛ

4,0 ΔΗΜΑΡ

1,5 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

1,5 ΓΕΦΥΡΕΣ

1,5 ΑΠΑΝΤΕΣ ΛΟΙΠΟΙ

1,0 ΛΑΟΣ

1,0 ΑΝΤΑΡΣΥΑ

2,0 ΑΚΥΡΑ / ΛΕΥΚΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα