ΒΕΣΤΕΡΒΕΛΕ: Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

16:00 5/9/2012 - Πηγή: Matrix24

«Η βοήθεια στην Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος, αλλά προϋποθέτει υλοποίηση των συμφωνηθέντων» δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη περισσότερης Ευρώπης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στη Βιέννη, δύο ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη εργασίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη τύπου που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του, Μίχαελ Σπίντελεγκερ,έστειλε

το μήνυμα στην Ελλάδα, αλλά και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους ότι για την όποια βοήθεια πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί.

«Θα  πρέπει να ειπωθεί στους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ότι η βοήθεια δεν είναι μονόδρομος, αλλά προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις» είπε και επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές.

Έκανε λόγο για «περισσότερη Ευρώπη, καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη που αποφασίζει κανόνες, τους οποίους κατόπιν τηρεί», και υπογράμμισε πως εκεί όπου οι κανόνες δεν τηρούνται και μάλιστα συστηματικά, θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, τις οποίες όμως δεν προσδιόρισε.

Τόνισε δε πως σε διαφορετική περίπτωση θα δίνεται, κάθε φορά, ένα κακό παράδειγμα σε εκείνες τις χώρες της Ευρώπης που εργάζονται σκληρά και εφαρμόζουν τη μεταρρυθμιστική πολιτική τους.

Συνεχίζοντες τις αναφορές του για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημείωσε ότι αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί αν όλες οι χώρες τηρήσουν τρία σημεία: δημοσιονομική πειθαρχία, αλληλεγγύη μεταξύ τους και ανάπτυξη, που θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Χαρακτήρισε λάθος δρόμο τα νέα χρέη και την επιστροφή σε εθνικές πολιτικές, λέγοντας πως συγκαταλέγει στα «ιστορικά λάθη» στην Ευρώπη, τη χαλάρωση, το 2004 και 2005 από τη Γερμανία και τη Γαλλία, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που υπήρξε η βάση για το ευρώ και προέβλεπε σαφείς ρυθμίσεις και στενά περιθώρια.

Τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να μην παραμείνει στάσιμη και προειδοποίησε ότι, μακροπρόθεσμα, και οι ισχυρές χώρες θα έχουν προβλήματα εφόσον διαρκούν τα προβλήματα των αδύνατων χωρών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί μόνον μια πολιτισμική κοινότητα» αλλά και μια κοινότητα με κοινή μοίρα και θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να παραμείνει η Ευρώπη μια ήπειρος με μεγάλη ιστορία, μεγάλο πολιτισμό και μεγάλο μέλλον» κατέληξε ο Βεστερβέλε.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα