Συντονισμό της ΚΟ για τον προϋπολογισμό ζήτησε ο Βενιζέλος

«Τιμώ και σέβομαι την ευαισθησία καθενός ξεχωριστά, και τη μεγάλη σημασία που έχει να οριοθετεί κανείς τις απόψεις του επωνύμως και να τις διατυπώνει με θάρρος, αλλά ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει να παίρνουμε κοινές αποφάσεις και να κάνουμε δηλώσεις στο όνομα της παράταξης», ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε στους βουλευτές του.

Παρατηρώντας διαδικαστική ιδιορρυθμία στη φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο ίδιος ενέταξε τον προϋπολογισμό στο ευρύτερο πλαίσιο της

προσπάθειας για διασφάλιση των προϋποθέσεων για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, στέλνοντας αυτή τη φορά μήνυμα στους δανειστές μας ότι η ανακύκλωση της συζήτησης για το αν μπορεί και θέλει η Ελλάδα, μετά από τόσες θυσίες, είναι άδικη και βλαπτική για την χώρα. «Η χώρα έχει τρέξει μαραθώνιο και τώρα που φτάνει στο τέλος, θέλει να ακούει και ένα μπράβο», είπε.

Απέδωσε, άλλωστε, ευθύνες και στην τρόικα, την οποία χαρακτήρισε ως υβρίδιο που προέκυψε λόγω κρίσης, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ένα ζήτημα θεσμικό, ευρωπαϊκό και διεθνές να ξεσπά στην Ελλάδα. «Εμείς δεν θέλουμε πολιτικές χάρες. Ο λαός μας έχει φτύσει αίμα, έχει χύσει ιδρώτα, έχει υποστεί θυσίες. Θέλουμε συνομιλητές σοβαρούς και έγκυρους και όχι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις που δεν βοηθούν κανένα», είπε. «Έχει σημασία να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαπραγμάτευση», συνέχισε, «όχι όμως όπως-όπως».

Αναφερόμενος σε έναν παλιό δημοσιογράφο που υποστήριξε πως ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών πήγε να το παίξει σκληρά με την τρόικα και κατέστρεψε την χώρα, τον χαρακτήρισε άσχετο, αφού όπως είπε «δεν θυμάται», επαναλαμβάνοντας την ιστορία με την εκδίωξη της τρόικα από το γραφείο του και τη μείωση του χρέους που ακολούθησε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μορατόριουμ, μείωση του χρέους και ρήτρα ύφεσης, σχολίασε «τι λέτε ρε παιδιά; Αυτό θέλετε; Μήπως έχετε ξεχάσει ότι αυτά τα έχει πετύχει ήδη η χώρα;». Κάλεσε δε, τους βουλευτές του να λένε με ισχυρή φωνή στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού όσα υποστηρίζει ως δικαιούται να κάνει το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για “όχι” σε νέα μέτρα και “ναι” σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ.Βενιζέλος χαρακτήρισε μεγάλο ατού το πρωτογενές πλεόνασμα , αφού τα δύο τρία όσου είναι πάνω από τον στόχο, δηλαδή όλου φέτος που ο στόχος ήταν μηδενικός, θα κατευθυνθεί στην αποκατάσταση των αδικιών. Μίλησε για ανάσχεση της ανεργίας με νέο πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας για άλλα 50.000 άτομα και ζήτησε την χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους λόγω αναπηρίας άσχετα από την ηλικία τους, καθώς και ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη όλων των μακροχρόνια ανέργων.

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, είπε πως η Ελλάδα γνωρίζει τις υποχρεώσεις της, απορρίπτοντας το σκεπτικό ότι πρέπει να συντηρηθεί η γνώση της υποχρέωσης αποπληρωμής δανείων. «Αν όμως είναι άνεργοι όλοι σε μία οικογένεια, αν ο άλλος δεν έχει, (…) πρέπει να υπάρξει ρύθμιση», είπε, αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού. Υποστήριξε μάλιστα πως όσα λέει είναι σε συνεννόηση με τις 4 συστημικές τράπεζες που δεν νοιάζονται για αυτά, αλλά για τα επιχειρηματικά δάνεια. Αντιστοίχως, αναφερόμενος στις ομαδικές απολύσεις, υποστήριξε ότι έχουν γίνει ριζοσπαστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, εξαιτίας πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ.

Απέρριψε δε τις ερμηνείες γύρω από την στάση του ΠΑΣΟΚ, που την αποδίδουν στις δημοσκοπήσεις. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τις δημοσκοπήσεις, αλλά ξέρετε κανέναν κόμμα που να είναι;», ρώτησε, σημειώνοντας πως «αν λογαριάζαμε τις δημοσκοπήσεις, τώρα δεν θα υπήρχε η χώρα» και πως ο ίδιος δεν θα είχε γίνει υπουργός Οικονομικών το 2011, διασφαλίζοντας την προσωπική του δημοφιλία.

Άφησε αιχμές δε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης (χωρίς να την κατονομάσει), κάνοντας λόγο για κάποιους που χορεύουν τον “χορό του καλικάντζαρου” με το ΚΚΕ, τον κ. Καμμένο αλλά και τον κ. Μιχαλολιάκο, χαρακτηρίζοντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ ως «όχημα διαμαρτυρίας» και καταλογίζοντάς του νεοπλουτισμό.

Απέρριψε και πως η στάση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στα προβλήματα συνοχής της ΚΟ. «Θα ρίξει το ΠΑΣΟΚ τη κυβέρνηση;», ρώτησε, «και πού θα βρεθεί η χώρα; Σε ποια πολιτική;», χαρακτηρίζοντας αυτό το σκεπτικό ως “προσβολή” για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Η στάση του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται με κριτήριο το εθνικό συμφέρον», είπε, παραθέτοντας κωδικοποιημένα τη συνεισφορά του τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, απαρίθμησε πρώτον την ύπαρξη κυβερνητικής σταθερότητας, δεύτερον το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο, τρίτον την κινητοποίηση κατά της Χρυσής Αυγής και τέταρτον τη δραστική βελτίωση στη φορολογία ακινήτων, επί της οποίας διερωτηθηκε και γιατί υπάρχει τόση δυστοκία.

Μίλησε για τις προτεραιότητες σε πρωτοβάθμια Υγεία και Παιδεία, ενώ σήκωσε για άλλη μια φορά το γάντι που του πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια, δηλώνοντας πως …τον περιμένει στη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει η σχετική συζήτηση.

Σχολίασε ειρωνικά το γεγονός ότι «ο κ.Τσίπρας ανήκει πλέον στους 100 μεγαλύτερους διανοητές του κόσμου», και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ βαθιά αντιευρωπαϊκό κόμμα, θυμίζοντας τη “διορθωμένη” φράση του από το Ωστιν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τάσσεται υπέρ της εθελούσιας εξόδου από το ευρώ», τονίζοντας τη λέξη “εθελούσια”.

Κλείνοντας, ο κ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόκληση της Κεντροαριστεράς, που συζήτησε και με τους κ.κ. Σουλτς και Σβόμποντα, ενώ χαρακτήρισε “κρίσιμο κρίκο” την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Το “εγώ” δεν υπάρχει. Εξανεμίστηκε», είπε, δίνοντας τώρα βάση στο “εμείς”.

Keywords
Τυχαία Θέματα