Βενιζέλος: Πασοκογενής ο κορμός της κεντροαριστεράς

Ο ίδιος περιέγραψε το κόμμα του ως άξονα, πυλώνα και καταλύτη στην όλη προσπάθεια, παρατηρώντας ότι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα έχει πασοκογενή κορμό με μία διακριτή πάντως δύναμη της ανανεωτικής Αριστεράς.

Απαντώντας σε όσους στο εσωτερικό του κόμματός του, επαναλαμβάνουν την ανάγκη διατήρησης του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «προχωράμε στο συνέδριο (σ.σ. της Δημοκρατικής Παράταξης) με το ΠΑΣΟΚ

ζωντανό, συντεταγμένο και ισχυρό». Επιχειρώντας να κλείσει την συζήτηση, είπε ότι «κανέναν δεν ενδιαφέρει περισσότερο από εμένα που είμαι πρόεδρός του, η υπόσταση του ΠΑΣΟΚ», αναφερόμενος στην Ιστορία, τα εμβλήματα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την εκπροσώπηση του κόμματος στην κυβέρνηση, αλλά και την έκφρασή του στον συνδικαλιστικό χώρο, ακόμα και τα χρέη του. «Έχει μεγάλη σημασία ο αυτοσεβασμός του κόμματος και η αυτοπροστασία μας. Έχει σημασία να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε στην ΚΟ και την κυβέρνηση», είπε, παραπέμποντας στη συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτέμβρη για να ειπωθούν όλα αυτά αναλυτικά.

Ο κ.Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Matrix24.gr απέδωσε τεράστια σημασία στην πρόσκληση που θα απευθύνει για αυτοοργάνωση, καθώς όπως είπε, δίνει κίνητρο στους πολίτες, είτε ανήκουν στην παράταξη, είτε είναι εταίροι του ΠΑΣΟΚ στην Ελιά, που αποτέλεσε όπως είπε πρώτο βήμα και στέφθηκε από σχετική επιτυχία. «Τιμήθηκε σε σχέση με άλλες επιλογές που καταβαραθρώθηκαν», είπε, κάνοντας λόγο για μάθημα που δόθηκε σε όσους λένε ότι έρχονται αλλά δεν συνεργάζονται με το παλιό και το φθαρμένο, και φωτογραφίζοντας έτσι το Ποτάμι. «Η αλαζονεία απέναντι στον χώρο αυτόν δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα. Γιατί εμείς έχουμε αντοχή. Δεν είμαστε προϊόν της συγκυρίας και ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις», είπε με νόημα.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε κάθε συζήτηση για συνέδριο του κόμματος. Τέθηκε ένα ερώτημα και από εκείνον, είπε. «Μήπως και συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;». Για να απαντήσει μόνος του ότι θα ήταν εξαιρετικά αποπροσανατολιστικό να πουν πως και συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει και ταυτόχρονα καλούν σε αυτοοργάνωση. Αναφέρθηκε δε στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος και απευθύνθηκε σε όσους θέλουν να συστρατευθούν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, ζητώντας σεβασμό στην ιστορία της. Έκανε άλλωστε λόγο για «θεσμικό, κοινωνικό, προγραμματικό, συγκεκριμένο διάλογο», προειδοποιώντας ότι δεν αποδέχεται καμία εκδήλωση έλλειψης σεβασμού στον χώρο που διαμόρφωσε , όπως είπε, την σημερινή Ελλάδα. Ξεκαθάρισε άλλωστε πως η ομόφωνη πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι μονομερής πρωτοβουλία και δεν έχει σκοπό να προκαταλάβει κανέναν.

«Αν στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στις πρακτικές του ΠΑΣΟΚ πριν από την κρίση, ματαιοπονούμε. Αν στόχος μας είναι η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων που τοποθετούνται στη Δημοκρατική Παράταξη μετά την εμπειρία της κρίσης, τότε ναι, ανταποκρινόμαστε στο θεμελιώδες κριτήριο της ειλικρίνειας και της σύγκρουσης με τον λαϊκισμό και τον νεοφιλελεύθερο συρμό», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, δίνοντας το στίγμα του κόμματός του υπέρ της συσπείρωσης, της συμπαράταξης, της ενότητας, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς και με αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των συμμετεχόντων. «Αν κάποιος νομίζει ότι ξεπεράσαμε οριστικά τη κρίση και μπορούμε να λέμε ό,τι να’ναι, όπως να’ναι, τότε δεν τιμά και τις θυσίες μας», είπε, τονίζοντας δύο φορές στην ομιλία του ότι η αλαζονεία τιμωρείται…

Ο κ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Φώτη Κουβέλη και του ίδιου, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν επιχαίρουμε για τη ΔΗΜΑΡ» και ανταποκρινόμενος στην ανάγκη παραπομπής στη βάση «για να δούμε και την επιρροή του καθενός», όπως είπε, κάνοντας λόγο για μία συνάντηση και κορυφής και βάσης. «Χωρίς τη βάση δεν γίνεται τίποτα», είπε, ξορκίζοντας έναν προγραμματικό διάλογο στερεοτύπων και υπεκφυγών.

Στον δρόμο προς το συνέδριο του φθινοπώρου, ο κ.Βενιζέλος απέδωσε μεγάλη σημασία στην συγκρότηση μίας Επιτροπής όπου το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπείται και δεν θα την αποτελεί εξ ολοκλήρου. Προανήγγειλε άλλωστε προσκλήσεις ακόμα και σε εμβληματικά πρόσωπα προκειμένου να ενεργοποιηθούν ή να …επανενεργοποιηθούν.

Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι «η Κεντροαριστερά δεν ετεροκαθορίζεται, ούτε σε σχέση με τη ΝΔ ούτε σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ ως τον ιστορικό αντίπαλο του κόμματός του , αλλά και χαρακτηρίζοντας λάθος τυχόν ετεροπροσδιορισμό της προσπάθειας σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλουμε τον τρίτο πόλο, την τρίτη λύση, με πρωτοβουλία κινήσεων. Θέλουμε και μία εντολή. Όχι αναγκαστικά την τρίτη. Δεν αρκούμαστε στην τρίτη θέση», είπε, καλώντας ουσιαστικά σε τέτοια εκλογική δύναμη της Κεντροαριστεράς που θα διεκδικήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και όχι απαραίτητα την τρίτη εξ αυτών.

Νωρίτερα, στην αρχή της ομιλίας του, ο κ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς που «ξεκλείδωσε πόρτες, ερμητικά κλειστές», ανοίγοντας τον δρόμο για διάλογο για την Κεντροαριστερά, ενώ κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο θέμα του δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ» και την συναρίθμηση ψήφων με υποδίκους και προφυλακισμένους βουλευτές της ΧΑ. «Ο σκοπός φαίνεται ότι αγιάζει τα μέσα», είπε, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κυνισμό. Έστειλε παράλληλα μηνύματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικεντρώνοντας στις προοδευτικές αλλαγές σειράς πραγμάτων μετά από σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε πως «είναι άλλο να λες ‘όχι’ στο νέο μνημόνιο και άλλο ‘όχι’ στην κοινοτική στήριξη. Εμείς λέμε ‘ναι’ στην κοινοτική στήριξη», είπε, αποδίδοντας πάντως σημασία και στη διατήρηση πλεονασμάτων που επιτρέπει την στήριξη κοινωνικών τάξεων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Παρέπεμψε τέλος στο Φόρουμ Διαλόγου με τις κοινωνικές δυνάμεις που έχει ήδη προαναγγείλει για τον Σεπτέμβριο με αφορμή τη ΔΕΘ, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα