ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ …ΠΑΚΕΤΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 480 ΕΥΡΩ

Σε παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι απαιτήσεις των πιστωτών για μέτρα «άμεσου αποτελέσματος» προσθέτει στο «καλάθι» της λίστας Στουρνάρα ακόμη πιο σκληρές παρεμβάσεις, όπως η οριζόντια μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και το «ψαλίδι» στις κατώτατες συντάξεις.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Τρόικα θέλει να κοπούν από

μισθούς και συντάξεις 9,5 δισ. ευρώ αντί των 7 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Έτσι, ζητάει οριζόντιες περικοπές 5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, ενώ ρίχνει πολύ τον πήχη των περικοπών στις κύριες συντάξεις.

Από τις έως τώρα περικοπές που έχουν συμφωνηθεί, το πακέτο μέτρων που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή το «μαχαίρι» σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, φτάνει σχεδόν τα 7 δισ. ευρώ.

Αν σε αυτό προστεθεί άλλο 1 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα είναι το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, τότε ήδη είναι 8 δισ. ευρώ οι περικοπές που πρόκειται να επιβληθούν.

Οι πιστωτές μας όμως επιδιώκουν να βρεθεί 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον, ξανά από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς θεωρούν πως τα μέτρα πρέπει να είναι «άμεσης αποδοτικότητας».

Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται μεγαλύτερο «ψαλίδι» στους μισθούς των ΔΕΚΟ, αλλά και πιθανές νέες μειώσεις (της τάξης του 5%) στους μισθούς του στενού δημόσιου τομέα. Επίσης είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν μειώσεις στις συντάξεις όχι από τα 1000 ευρώ, αλλά από πολύ χαμηλότερα, ίσως και από τα 600 ευρώ.

Επίσης, τίθεται θέμα περικοπής της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο περικοπής της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ.

Στα μέτρα που «εγκρίνει» η τρόικα συμπεριλαμβάνονται και η κατάργηση του υπόλοιπου από τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα, αλλά και η διακοπή της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους. Στο πλαίσιο αυτό όλα δείχνουν να είναι ανοιχτά. Ειδικότερα, τα εναλλακτικά σενάρια περικοπών που είχε εκπονήσει το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνουν:

Αφετηρία περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις πολύ πιο κάτω από τα 1.000 ευρώ, ίσως και από τα 600 ευρώ μικτά. Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο αυτό προέβλεπε πως η περικοπή θα ήταν 1% για συντάξεις από 600 έως 800 ευρώ και 2% για συντάξεις από 800 έως 1000 ευρώ. Από αυτό το ύψος και άνω οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές και θα κυμαίνονται από 5% έως 20% για συντάξεις άνω των 2.400 ευρώ. Σημειώνεται ότι από 600 έως 1000 ευρώ παίρνουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι.Περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ, από τα 480 ευρώ που είναι σήμερα, στα 360 ευρώ. Το μέτρο επηρεάζει περίπου 300.000 συνταξιούχους του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας.Περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ, από τα 360 στα 330 ευρώ. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει 400.000.000 – 450.000.000 ευρώ τον χρόνο.Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη ένα
Keywords
Τυχαία Θέματα