«Βαβέλ τέλος» από Τσίπρα

ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεται και εκτιμά πως όσο το κάθε στέλεχος λέει... ό,τι θέλει, τόσο θα χωλαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την περίφημη «κυβερνησιμότητα».

«Είναι άλλο πράγμα να γίνουμε κόμμα νεκροταφείο και άλλο να δίνουμε την αίσθηση παιδικής χαράς. Προφανώς και δε θα γίνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να λέει ο καθένας δημοσίως ό,τι θέλει». Η εν λόγω

φράση ανήκει σε κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου και απηχεί πλήρως τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα.

Κανονισμός λειτουργίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προωθήσει στα όργανα του κόμματος τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος δεσμεύει στελέχη και βουλευτές ως προς την ενιαία έκφραση απόψεων, αλλά και την συλλογική ψήφο στη Βουλή.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας έχει ήδη «περάσει» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και μένει μόνο η έγκρισή του από την Κεντρική Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, ο κανονισμός προβλέπει ότι οι βουλευτές οφείλουν να τηρούν ενιαία στάση σε σημαντικές ψηφοφορίες στη Βουλή, αλλά και να συνεννοούνται με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν καταθέσουν τροπολογίες-προτάσεις. Παράλληλα, στον κανονισμό παραμένει η διάταξη για όριο των εμφανίσεων στα ΜΜΕ, ενώ έχει προστεθεί η πρόβλεψη πως, όποιο στέλεχος διαφωνεί με την κεντρική γραμμή του κόμματος, θα μπορεί μεν να λέει την άποψή του, ωστόσο οφείλει να διευκρινίζει την ακριβή θέση του κόμματος. Τέλος, με δεδομένο ότι στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πια και συνεργαζόμενες δυνάμεις-βουλευτές, ο Κανονισμός προβλέπει πως όλοι -είτε είναι μέλη του κόμματος, είτε συνεργαζόμενοι- οφείλουν να τηρούν τις αποφάσεις που θα λαμβάνει η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία επί κρίσιμων θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας.

Άτυπο πειθαρχικό

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί και ένα άτυπο πειθαρχικό. Δε θα πρόκειται για όργανο με συγκρότηση και αυτοτελή παρουσία στα εσωκομματικά, ωστόσο ως πρόβλεψη, η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα μπορεί, σε κάθε συνεδρίασή της, να αποφασίζει κυρώσεις για λήψη μέτρων για βουλευτές και στελέχη που δεν τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις.

Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει την τακτική της δημόσιας αποδοκιμασίας -όπως έκανε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, που αποδοκίμασε τον βουλευτή Καστοριάς Βαγγέλη Διαμαντόπουλο όταν αποκάλεσε τον Σάββα Ξηρό... «εννοούμενο ως τρομοκράτη από το Σύνταγμα και το νόμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα