ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ

Χωρίς λεφτά… πως;

Ο κλοιός στενεύει: Λείπουν τα λεφτά από το Κράτος λείπουν και από την αγορά… Και πέρα από τους χιλιάδες μικρομεσαίους που βάζουν «λουκέτο» ο ένας μετά τον άλλο ή προσπαθούν απλά να επιβιώσουν, υπάρχουν και εκείνοι που επιχειρούν να κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά οι συνθήκες τους βάζουν «φρένο». Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό: Για να παραγάγουν προϊόντα χρειάζονται χρήματα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια έπαιρναν κάποια προκαταβολή από τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό, δούλευαν τις μηχανές στο φουλ, πωλούσαν τα προϊόντα τους έπαιρναν

και τα υπόλοιπα χρήματα και έτσι η ζωή συνεχιζόταν.

Τώρα όμως no προκαταβολή, no party. Για να εξάγουν τα προϊόντα τους πρέπει να δουλέψει η παραγωγή. Έτσι, όμως που έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα χρειάζεται να βρουν τα ποσά που απαιτούνται για να τρέξουν το εργοστάσιο… Και τα άτιμα δεν βρίσκονται… Θα πρέπει να παραδώσουν τα προϊόντα τους και μετά από 30 μέρες τουλάχιστον να πάρουν τα χρήματά τους.

Έτσι, ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις αναγκάζονται και συρρικνώνονται.. και αν το ζητούμενο είναι η εγχώρια παραγωγή μέσα σε αυτή την κρίση, με τις δεδομένες συνθήκες ουδείς μπορεί να ρισκάρει.

Πρέπει λοιπόν να ληφθούν άμεσα κάποιες ενέργειες. Ίσως θα μπορούσε να δίνεται η λιγοστή ρευστότητα στοχευμένα: Σε επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, είναι ανταγωνιστικές ή αυτές που έχουν παραγγελίες και δεν μπορούν να τις εκτελέσουν γιατί τους λείπουν τα ποσά που θα «κινήσουν» τις μηχανές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ίσως χρειάζεται να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και να έρθουν κονδύλια μέσω ΕΤΕπ.

Όπως και να έχει πέρα από τους φτωχούς και αδύναμους θα πρέπει να στηριχτούν και όσοι έχουν προοπτικές… Διαφορετικά δεν θα μείνει κανείς να τραβήξει το κάρο ..της επόμενης ημέρας…

Keywords
Τυχαία Θέματα