Βανδαλισμός και σφράγιση ελληνικού ναού στην Αλβανία

Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυρόκαστρου τής Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν ότι σήμερα ομάδες παραστρατιωτικών, έχοντας την συμπαράσταση της δημοτικής αρχής έχοντας ως πρόσχημα μια δικαστική απόφαση, προχώρησαν σε ενέργειες που παραβιάζουν «κάθε έννοια δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελεύθερης άσκησης της πίστης» στην Πρεμετή.

Οι ιερείς αναφέρουν πως χτυπήθηκαν βίαια κληρικοί της περιοχής, σφραγίστηκε ο ναός, παρεμποδίστηκε η προσέλευση πιστών, καθώς επίσης πως σημειώθηκαν βανδαλισμοί , μιας και εκλάπησαν ιερές

εικόνες, λατρευτικά σκεύη κ.α. Παρ όλα αυτά δήλωσαν κατηγορηματικά πως δεν πτοούνται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ελεύθερη λειτουργία του ναού, ενώ ζητούν οι «σκοτεινές δυνάμεις που κινούνται εκτός ελέγχου και διέπραξαν τα σημερινά βίαια επεισόδια, να πάρουν την απάντηση και τιμωρία όπως το αξίζουν απ’ το Νόμο».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στις καταγγελίες των ιερέων και κάλεσε την ελληνική πρεσβεία και τις ελληνικές προξενικές αρχές να παρακολουθούν το ζήτημα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, με δήλωσή του, χαρακτήρισε τα όσα έγιναν «πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες ανεξαρτήτως οποιουδήποτε νομικού ισχυρισμού» ενώ εξέφρασε την ελπίδα «οι ενέργειες αυτές να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης». Ακόμη συμπλήρωσε πως «η βίαιη απομάκρυνση κληρικών, η σφράγιση του ιερού Ναού, την επομένη μάλιστα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, καθώς και η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε νομικού ισχυρισμού». Τόνισε τέλος, επίσης ότι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικό εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού, κλείνοντας έτσι το μάτι στα Τίρανα, ενόψει της εξέτασης του αιτήματος για ένταξη της χώρας στην ΕΕ το Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα