ΒΑΛΤΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΛΕΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος και σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ, εξακολουθεί να αποτελεί αιρετική φωνή, δηλώνοντας σήμερα ότι η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι αποτέλεσμα  της λιτότητας.

«Η υπερβολική λιτότητα οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση τα κράτη που πλήττονται από κρίση. Όταν το παρακάνει κανείς με τη λιτότητα, αποδυναμώνεται η οικονομία του σε τέτοιο βαθμό, που τα δημοσιονομικά του κράτους χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται», υπογράμμισε σε συνέντευξή

του στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse». Προειδοποίησε τους ηγέτες της ευρωζώνης πως αν δεν μπει φρένο στην ύφεση, τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για τη στήριξη των κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινδυνεύουν να πάνε στράφι και υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας στην ευρωζώνη, «μέχρις ότου η οικονομία ξαναβρεί το βηματισμό της και εμφανίσει θετικά ποσοστά ανάπτυξης».

Η ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αποδεχτεί ότι η μείωση των ελλειμμάτων θα καθυστερήσει, τόνισε, ενώ εισηγήθηκε προσωρινή χαλάρωση των κανόνων, ώστε το ταβάνι για το έλλειμμα να διαμορφωθεί σε 4% αντί 3%.

Ο Π. Μποφίνγκερ πιστεύει, πάντως, ότι η ευρωζώνη σε καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους νομισματικούς χώρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα