ΤτΕ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΕΒΑΛΛΑΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Προμήθειες για εγγυήσεις ύψους 57,5 δισ. ευρώ, έχει λάβει από τις Τράπεζες το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως φαίνονται από έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ Σταϊκούρας.

Σε έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι, έχουν εισπραχθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα

όλα τα αναλογούντα ποσά των προμηθειών και έχουν αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σχετική ερώτηση είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή εάν έλαβε τελικά το Ελληνικό Δημόσιο προμήθεια ή επαρκείς εξασφαλίσεις και μάλιστα με ευθύνη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, από τα πιστωτικά ιδρύματα, έναντι των εγγυήσεων που τους χορήγησε.

Στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι με το άρθρο 2 παράγραφος 1 του Ν. 3723/2008 «ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», το ανώτατο όριο για την παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου στα πιστωτικά ιδρύματα έχει ανέλθει στο συνολικό ποσό των 85 δισ. ευρώ.

«Οι εν λόγω εγγυήσεις που είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα, ανέρχονται σε 57,5 δισ., για τις οποίες το Δημόσιο έχει λάβει τη σχετική προμήθεια, που καθόρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος βάσει της λήψης ή μη εξασφαλίσεων», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία για την προμήθεια, τη χρονική διάρκεια καθώς και τα πλήρη στοιχεία των εγγυήσεων αυτών (ποσό δανείου, τράπεζα, υπουργική απόφαση), σημειώνοντας πως «σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει στο υπουργείο Οικονομικών η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν εισπραχθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα όλα τα αναλογούντα ποσά των προμηθειών και έχουν αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο».

Το υπουργείο ενημερώνει επίσης ότι με το άρθρο 3 του Ν. 3723/2008, το Ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε μέσω του ΟΔΔΗΧ

* Ομόλογα έκδοσης 29.12.2008 και λήξης 29.12.2011 ονομαστικού ποσού 5,2 δισ. ευρώ τα οποία έχουν επιστραφεί και ακυρωθεί.

* Ομόλογα έκδοσης 19.4.2010 και λήξης 19.4.2013 ονομαστικού ποσού 2,7 δισ. ευρώ

* Ομόλογα έκδοσης 6.4.2012 και λήξης 6.4.2015 ονομαστικού ποσού μέχρι σήμερα 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα παραπάνω ομόλογα διατέθηκαν στα πιστωτικά ιδρύματα, με συμβάσεις που προβλέπουν καταβολή προμήθειας σύμφωνα με τις εισηγήσεις της ΤτΕ και την παροχή εξασφαλίσεων από αυτά, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών και ενημερώνει: «Η παρακολούθηση της καταβολής προμήθειας των ομολόγων γίνεται από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, βάσει των παραστατικών που αποστέλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα όλες οι αναλογούσες προμήθειες. Ο αριθμός και η παρακολούθηση των ενεχύρων γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι «η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρι

Keywords
Τυχαία Θέματα