Τσίπρας: Βέβαιη η συνεργασία ΝΔ και Χρυσής Αυγής

17:07 6/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Οπως δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας Ν.Δ. και ακροδεξιάς:

«Θα το θεωρούσα βέβαιο αν τους έβγαιναν τα κουκιά. Το είπε και ο κ. Πολύδωρας, αλλά και στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι κ.κ. Μπαλτάκος και Φαήλος Κρανιδιώτης. Δυστυχώς, η ηγεσία Σαμαρά έχει πάει την κοινοβουλευτική Δεξιά δεκαετίες πίσω, πιο κοντά

στον μετεμφυλιακό της εαυτό, παρά στη ΝΔ της μεταπολίτευσης. Ελπίζω, όμως, ότι ο δημοκρατικός κόσμος και τα δημοκρατικά στελέχη που βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία, κάποια στιγμή θα αντιδράσουν και θα εκφραστούν ανοιχτά».

Βολές κατά Βορίδη και Ευάγγελου Βενιζέλου

Σχολιάζοντας τη στάση του Μάκη Βορίδη ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «Είναι φανερό ότι έχει βλέψεις να διαδραματίσει αρχηγικό ρόλο συσπειρώνοντας το πιο δεξιό τμήμα της δεξιάς. Από πολιτικής άποψης βέβαια, προέβη σε μια τουλάχιστον γελοία αποτίμηση των αιτιών της κρίσης».

Εστιάζοντας συγκεκριμένα στην πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Βορίδης στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι:

«Τα φόρτωσε όλα στη δεκαετία του 80, αφήνοντας απέξω τους εξοπλισμούς, τις μίζες, τον εκσυγχρονισμό, την Ολυμπιάδα, το χρηματιστήριο, τα υπέρογκα δάνεια, τα δομημένα ομόλογα και την θηριώδη κερδοφορία των τραπεζών, -τις οποίες σήμερα έχουμε φορτωθεί στην πλάτη μας. Αλλά ο στόχος του δεν ήταν η αποτίμηση των αιτιών. Ούτε καν η αποδόμηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το κάνει με μεγαλύτερη επιτυχία η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Συγκεκριμένα για τον Ανδρέα Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι:

«Ο στόχος του ήταν η περίοδος της αλλαγής, δηλαδή η περίοδος της ηγεμονίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα. Ανεξάρτητα από την πολιτική εκτίμηση που κάνει η αριστερά για εκείνη την εποχή, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο: ότι τότε τελείωσε ουσιαστικά ο εμφύλιος και σταμάτησε ο φόβος του χωροφύλακα και του φακελώματος. Οι συνθήκες, βέβαια, ήταν ήδη ώριμες, και αυτό το πιστώνουμε και στη μεταπολιτευτική θητεία του Κ. Καραμανλή».

«Υπενθυμίζω απλώς ότι ο κ. Βορίδης τότε ήταν μαζί με τον Μιχαλολιάκο σε έναν νεοφασιστικό πολιτικό χώρο που θεωρούσε τη Νέα Δημοκρατία ελεγχόμενη από τους κομμουνιστές, τον Καραμανλή προδότη, τον Παπανδρέου πράκτορα των Εβραίων, και οργάνωνε επιθέσεις με τσεκούρια. Είναι λογικό, λοιπόν, να κρατά κατάλοιπα και συμπλέγματα από εκείνη την εποχή» συνεχίζει ο κ. Τσίπρας.

«Θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό»

Ερωτηθείς για το ποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικό σε ενδεχόμενη κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο πρόεδρος του κόμματος σημειώνει τα εξής:

«Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού. Η επαναφορά της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις. Τα μέτρα ανακούφισης για ανθρώπους και νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, πάντα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου από την κρίση και κοινωνικής ανασυγκρότησης».

Επίσης τονίζει ότι «Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πιέσεις στη Μέρκελ θα ασκήσουν και άλλοι. Το τοπίο θα έχει αλλάξει ριζικά. Τίποτα δε θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Και εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να είμαστε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του λαού μας και του κοινού μέλλοντος των λαών της Ευρώπης».

Ερωτηθείς σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι: «Τυχόν επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα μετέτρεπε τους λαούς της Ευρώπης σε οικονομικούς ανταγωνιστές. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα πει αυτό το δογματικό: «η Ευρώπη δεν μετασχηματίζεται». Όλα μετασχηματίζονται, όλα ανατρέπονται, αν οι κοινωνίες αντισταθούν και αντιδράσουν πολιτικά, αν κλονίσουν τους συσχετισμούς δύναμης. Πολύ περισσότερο όταν το σύστημα με το οποίο οργανώθηκε η Ευρώπη, βρίσκεται σήμερα σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση».

«Θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες μόνο αν μας εξαναγκάσουν»

Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης «με πυλώνες την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και «πάγωμα» στην αποπληρωμή των τόκων. Μια τέτοια συμφωνία θα μας απάλλασσε, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία, από την υποχρέωση καταβολής τόκων ύψους πάνω από 25διςευρώ. Δηλαδή θα απελευθερώναμε πόρους με τους οποίους θα μπορούσαμε και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη».

«Αυτό το σχέδιο θα επιχειρήσουμε να γίνει κατανοητό από τους εταίρους μας. Αν, όμως, από τη πλευρά τους δεν υπάρχει επιθυμία η Ελλάδα να βγει από τη κρίση, αλλά να παραμείνει βυθισμένη σε αυτή, ώστε μετατραπεί σε δική τους αποικία χρέους, τότε είναι προφανές ότι εμείς δεν θα συναινέσουμε.(…) Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι εμείς δεν έχουμε στόχο να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν μας αναγκάσουν να οδηγηθούμε σε αυτές. Και τότε ας το γνωρίζουν:Για εμάς προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού μας και όχι οι απαιτήσεις της διεθνούς τοκογλυφίας.»

Αναφορικά με την ΕΡΤ και τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι:

«Δεν είπαμε ότι η ΕΡΤ δεν έχει προβλήματα. Την κακοδιαχειρίζονται, την δυσφημούν, την απαξιώνουν και την εκμεταλλεύονται εδώ και δεκαετίες. ΚΑΙ προφανώς έχει ανάγκη εξυγίανσης. Αλλά σημασία έχει ποιο είναι το σχέδιο. Αν θέλεις έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ανταγωνιστικό, ανεξάρτητο, οικονομικά βιώσιμο και πρωτοπόρο δημοσιογραφικά, ή αν θέλεις ένα παραμάγαζο που θα κάνει την βρώμικη κυβερνητική δουλειά, αφήνοντας τον τηλεοπτικό χώρο στους ιδιώτες καναλάρχες. Το ίδιο συμβαίνει σε όλο τον δημόσιο τομέα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι αναγκαία αλλά γίνεται με σχέδιο. Η απαξίωση, η υποβάθμιση και τελικά οι μαζικές απολύσεις, εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς στόχους».

Ερωτηθείς για τον αγωγό ΤΑP o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Δεν έχουμε αντίρρηση σε μια επιλογή στο βαθμό που απαντά στις ανάγκες ενός ενεργειακού σχεδιασμού για τη χώρα. Όταν, όμως, οι επιλογές γίνονται με κριτήριο τις σχέσεις ενδοτικότητας με συγκεκριμένα πολυεθνικά συμφέροντα, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Αυτό δεν έχει να κάνει με τους Ρώσους ή τους Αμερικανούς. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον ΤΑΡ δεν υπάρχει ελληνική κρατική συμμετοχή, δεν υπάρχει φορολογία, δεν ισχύει η ελληνική νομοθεσία. Οι όροι της σύμβασης, που αφορούν τα τέλη διέλευσης, το ποιος θα πληρώσει τις απαλλοτριώσεις, και διάφορα άλλα σημαντικά θέματα, δεν έχουν δοθεί καν στην δημοσιότητα».

«Έχω ακούσει ότι μας χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος»

Τέλος, σχολιάζοντας τα όσα καταλογίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ περί συμπάθειας των ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας συμπληρώνει με ειρωνική διάθεση «Επίσης, έχω ακούσει ότι μας χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος και μας υποστηρίζουν οι εξωγήινοι… Αυτό που είπαμε εμείς είναι ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την κρίση με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι η ΕΕ.»

Κεδίκογλου: Χωρίς πυξίδα και προσανατολισμό το κ. Τσίπρας

Τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Άλλη μία από τα ίδια η συνέντευξη του κυρίου Τσίπρα, με σχέδια που μένουν κρυφά, με υποσχέσεις κενές περιεχομένου, με λεονταρισμούς και φτηνά παιγνίδια στις πλάτες των πολιτών. Ακόμα και στο στοιχειωδέστερο οδικό χάρτη απαιτείται πυξίδα και προσανατολισμός.

Όμως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στερείται και των δύο. Μόνο βέβαιο και σταθερό συμπέρασμα των λεγομένων του είναι ότι συνεχίζει την ίδια πορεία, αν και ξέρει ότι βγάζει στα βράχια».

Keywords
χρυση αυγη, τσιπρας, απολυσεις στο δημοσιο, φαήλος κρανιδιώτης, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, ελευθεροτυπια, φαήλος, σαμαρας, νέα, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, συριζα, τραπεζες, εκλογες, ελλαδα, μερκελ, ΕΡΤ, ΕΣΡ, συμμετοχή, ηπα, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, εξωγηινοι, τραπεζα της ανατολης, βενιζελος, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλέξης τσίπρας, δανεια, δημοκρατια, δουλεια, ηγεσια, ηπα, θητεια, ομολογα, περιοδος, πλαισιο, σημερινη, αλληλεγγυη, βοριδης, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δοθει, ευρω, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εμφυλιος, εποχη, επιτυχια, επιθυμια, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ισχυει, λογο, μια απο τα ιδια, μιζες, νικη, παντα, ουσιαστικα, πυξιδα, προβληματα, ρητρα, ρολο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σορος, σχεδια, σχεδιο, τμημα, φαήλος κρανιδιώτης, φαήλος, φοβος, φορολογια, ειπαμε, χωρα, κρυφα, θεματα
Τυχαία Θέματα