Τσίπρας: Μύθοι και αλήθειες για την έξοδο από την κρίση

«Η πιο επαναστατική πράξη που θα μπορούσε να κάνει στις μέρες μας, είναι να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας [...] Τελευταίο στάδιο της πολιτικής των μνημονίων φαίνεται ότι είναι η μυθολογία», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Στο ψέμα, την εξαπάτηση, τη διαστρέβλωση καταφεύγουν καθεστώτα αυταρχικά, διεφθαρμένα και κυρίως αποτυχημένα», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι είναι μύθος ότι «βγαίνουμε από το τούνελ… ότι αρχίζει η ανάπτυξη… ότι κάμπτεται η ανεργία».

Όσον αφορά στις «καθαρές κουβέντες»,

ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου ότι απουσία τους από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «είναι αδικαιολόγητη [..] δε συμβάλλει στην ανάπτυξη, βαθαίνει το διχασμό».

Υπογράμμισε ότι η ανασυγκρότηση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει «και δεν θα γίνει, με ελεεινά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με ρακένδυτους και ανασφαλείς εργαζόμενους, με εκατομμύρια ανέργους ή υπόδουλους σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις».

Παραφράζοντας τον Λένιν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «Ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις».

Όσον αφορά στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ο Άνθρωπος είναι το βασικό εργαλείο της ανάπτυξης. Τάχθηκε υπέρ των αλλαγών, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται ριζικές ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για να αποφύγει την ολική καταστροφή.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενου νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, στο οποίο νωρίτερα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι όσοι το προσδοκούν «πρέπει να είναι προετοιμασμένοι πως αυτό θα συνοδευτεί με ένα πακέτο τόσο σκληρό όσο δεν έχουν ακόμη και οι ίδιοι φανταστεί».

Εκτίμησε ότι η αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι επωφελής για τη χώρα μόνον εάν ο λαός παρέμβει δυναμικά στις εξελίξεις.

Πρωτοβουλίες για την κρίση

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά σε πέντε πρωτοβουλίες για τη μεταμνημονιακή εποχή:

1. Ακύρωση του μνημονίου και αντικατάστασή του, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, με Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο μια Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, μέσω πολιτικής αύξησης των δημόσιων εσόδων.

3. Διαμόρφωση σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.

4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας, μέσω δημοσίων επενδύσεων που θα «ενισχύουν» τις ιδιωτικές και ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας.

5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και η ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων και αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε», είπε, καταλήγοντας στην ομιλία του πως «δεν έχουμε, άλλωστε, άλλη επιλογή».

Keywords
Τυχαία Θέματα