Τσίπρας: Ανοιχτός σε συνεργασία με Σοσιαλιστές, αν…

Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την πολιτική οικογένεια των Σοσιαλιστών, που αναδείχθηκε δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην Ε.Ε., αλλά θέτει ως προϋπόθεση της όποιας συνεργασίας «να αμφισβητήσουν οι Σοσιαλιστές τις πολιτικές δημοσιονομικών περικοπών της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ».

Ο Αλέξης Τσίπρας

χαρακτήρισε το κόμμα του ως «όαση στην έρημο» ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «τερατουργήματα» το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και του Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία.

«Δε δεσμευόμαστε»

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε συμφωνία «στην οποία θα καταλήξει ο Αντώνης Σαμαράς με τους πιστωτές κατά τη διάρκεια αυτού του έτους», υπονοώντας πως ο ίδιος θα συνεχίσει να διεκδικεί κούρεμα χρέους και όχι μία απλή διευθέτηση με επιμήκυνση αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια. «Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει εντολή για τη συνομολόγηση συμφωνιών που θα δεσμεύουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια», χωρίς να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής και χωρίς να συμβουλευθεί το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τη σταθερότητα στην Ελλάδα «θα τη φέρουν μόνο οι εκλογές». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξίωσε εκ νέου να έχει λόγο στον διορισμό του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόσθεσε πως αν δεν γίνει αυτό, «θα το θεωρής

ουμε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος κατά του δημοσίου συμφέροντος», εννοώντας πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, θα αλλάξει τον κεντρικό τραπεζίτη που θα έχει επιλέξει αυτή η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα