Τσικνίζοντας την κρίση

11:13 7/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Ξεκινούν σήμερα Τσικνοπέμπτη οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων. Το σύνθημα δίνει στις 10:45 το πρωί η Φιλαρμονική ορχήστρα με αποκριάτικους ρυθμούς στην Πλατεία Κοτζιά. Στις 12:00 τη σκυτάλη παίρνει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, στην Πλατεία Βαρβακείου, με τους Κωνσταντίνο Μάτσικα και Δώρα Λουίζου. Όσοι βρεθούν στη Βαρβάκειο τους περιμένει παραδοσιακό τσίκνισμα κρεάτων προσφορά των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς. Από τις 17:00 η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων με latin

ρυθμούς θα βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου, ενώ στις 18:30 στο Μετρό Συντάγματος, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα θυμίσει τραγούδια της παλιάς Αθήνας.

Από τις 17:00, στη Φωκίωνος Νέγρη στήνεται μία ξεχωριστή αποκριάτικη γιορτή, με τις ομάδες παιδιών ελληνικών παραδοσιακών χορών και την παιδική χορωδία του Π.Κ. Κυψέλης και σαν μπουλούκι θα ξεκινήσει από το Πολιτιστικό Κέντρο και θα καταλήξει στη Δημοτική Αγορά. Εκεί από τις 18:30 έως τις 20:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΥΑΚΙΝΘΗ Ζακύνθου θα παρουσιάσει χορούς και λαϊκό θέατρο από τη Ζάκυνθο. Στις 20:30 ο καλόγερος, η βάβω και ο θίασος τους διασχίζουν τη Φωκίωνος Νέγρη μ’ ένα λαϊκό δρώμενο – οδοιπορικό.

Θεσσαλονίκη σε ρυθμούς αποκριάς

Σε ρυθμούς καρναβαλιού ετοιμάζονται να κινηθούν και οι Θεσσαλονικείς, καθώς οι περισσότεροι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν, χωρίς κόστος, τους δημότες. κεντρικός δήμος θα πραγματοποιήσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη, στις 19:00, με κεντρικό θέμα «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός». Στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, το Σάββατο, 9 Μαρτίου, θα αναβιώσει Το Σεργιάνι. Πρόκειται για έθιμα της αποκριάς όπως ο Φανός, οι Κλαδαριές της Κοζάνης και οι Μπουμπούνες της Καστοριάς. Στο «5ο Σεργιάνι στην Αποκριά» θα συμμετάσχουν 650 χορευτές από τον Χορευτικό Όμιλο Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα χορέψουν, από το απόγευμα έως αργά το βράδυ, στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου, ενώ στους δημότες θα προσφέρεται άφθονο κρασί.

Καρναβάλι Κεντρική Μακεδονία

Ξεχωριστή σημασία έχει και το δρώμενο Κουδουνοφόροι, στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης, που τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Εορταστικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Οι οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα μπορούν να μείνουν για λίγο στην άκρη, καθώς η αποκριά υπόσχεται να δώσει ξεχωριστό, ιδιαίτερο, “χρώμα” στους λάτρεις του καρναβαλιού. Την τιμητική τους, για μία ακόμη χρονιά, θα έχουν τα παραδοσιακά έθιμα και η σάτιρα, ενώ δεν θα λείψουν οι πιο σύγχρονες μορφές με τα άρματα, τις χορεύτριες από κάθε γωνιά του πλανήτη, το “κυνήγι” του χαμένου θησαυρού.

Στη Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστεί η Ξάνθη, που παρά την κρίση ετοιμάζεται να φιλοξενήσει χιλιάδες επισκέπτες. Ο Δήμος Ξάνθης επιδιώκει και φέτος, μέσα από τη διοργάνωση των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, να προτάξει τα τοπικά μουσικά, θεατρικά, και καλλιτεχνικά σχήματα ώστε να προβληθεί η δουλειά των ντόπιων δημιουργών. Για την Τσικνοπέμπτη έχει προγραμματιστεί βραδιά παραδοσιακών γεύσεων και συναυλία, ενώ κορυφαία στιγμή των εορτών αποτελεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής, 17 Μαρτίου.

Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα

Στη Νάουσα, στο επίκεντρο των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα είναι το δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες. Την Τσικνοπέμπτη, στις 19:30, στην πλατεία Καρατάσου ανοίγει η αυλαία της αποκριάς, με εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας σε συνεργασία με λαογραφικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους και το Σύλλογο Φίλοι του Καρναβαλιού.

Το έθιμο του Φανού στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη, θα αναβιώσει το έθιμο του Φανού, με φωτιές και υπαίθρια γλέντια να στήνονται σε κάθε γειτονιά της πόλης. Οι φανοί, οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την Κοζάνη, οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και οι μπάντες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τοπικού καρναβαλιού. Σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι φανοί, μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι. Την Τσικνοπέμπτη, τη γραβάτα του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα θα …κόψουν Γερμανίδες και Αυστριακές, μέλη του συνδέσμου ελληνογερμανικής φιλίας Νομού Κοζάνης «Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν», στο πλαίσιο ενός ξένου εθίμου που αναβιώνει σε αρμονία με το τοπικό έθιμο της γυναικοκρατίας.

Καρναβάλι του Κόσμου στον Βόλο

Καρναβάλι του Κόσμου 2013. Από τη Βραζιλία στην Ινδονησία διοργανώνει ο Δήμος Βόλου για τη φετινή αποκριά. Φιλοξενούμενες ομάδες καλλιτεχνών, από την Ινδονησία, την Κούβα και τη Βραζιλία, θα παρουσιάσουν διάφορα δρώμενα σε πλατείες και εξωτερικούς χώρους, θέλοντας να παρασύρουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βόλου σε μία ξέφρενη γιορτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα