ΤΡΟΪΚΑ-ΜΠΑΡΟΖΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τριγμούς στην συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και νέο γύρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να προκαλέσουν οι αξιώσεις των «τροϊκανών», αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο Μαξίμου ήδη επικρατεί προβληματισμός, καθώς οι πρώτες επιαφές των «τροϊκανών» με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων δείχνουν ότι οι δανειστές θέλουν την  κατά γράμμα τήρηση των συμφωνηθέντων. Παράλληλα, σαφές –και σκληρό- μήνυμα προς την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναμένεται να στείλει, το πρωί της Πέμπτης και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Εξάλλου, παράλληλα με τις «άγριες διαθέσεις» που έχει αρχίσει να επιδεικνύει –ξανά- η τρόικα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και ένα επιδεινούμενο κλίμα σε βάρος της χώρας, λόγω της εξάπλωσης του ντόμινο της  κρίσης στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Σαν να μην έφταναν αυτά, τα σενάρια και οι προκλητικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχουν αναζωπυρωθεί, φέρνοντας την κυβέρνηση σε ακόμη δυσκολότερη θέση.

Τεστ συνοχής

Τα μέτρα που ζητεί η τρόικα με χαρακτήρα κατεπείγοντος, αλλά και οι αυστηρές «νουθεσίες» που θα απευθύνει, σύμφωνα με πληροφορίες. στον Αντώνη Σαμαρά ο Ζοζέ Μπαρόζο, θα αποτελέσουν, αυτονοήτως, και τεστ συνοχής για την κυβέρνηση. Μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Μπαρόζο, το πρωί της Πέμπτης, στο Μαξίμου θα διεξαχθεί σύσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, αλλά και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Εκεί, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν όχι μόνο τα λεγόμενα «ισοδύναμα» μέτρα για τη διάσωση των ειδικών μισθολογίων, αλλά και όλες οι απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα και κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού. Μένει να φανεί, λοιπόν, κατά πόσον οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα αποδεχθούν νέα μέτρα και οριζόντιες περικοπές, αλλά και αν θα θέσουν κάποιους όρους.

 Σκληρή αντιπαράθεση

Την ίδια ώρα, με το όπλο… παρά πόδα περιμένει τις κυβερνητικές διεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ήδη ότι η χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στους βουλευτές του κόμματός του αποτελεί «ομολογία εγκατάλειψης της επαναδιαπραγμάτευσης» και επικαλούνται το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς μίλησε για «επαναδιαπραγμάτευση βήμα-βήμα και σε ορίζοντα τετραετίας». Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, στέλνοντας σήμα στο Μαξίμου ότι τυχόν νέα μέτρα θα αποτελέσουν «casus belli» για την Κουμουνδούρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24