Τρίζει η καρέκλα του προέδρου της Bundestag

Ένα από τα πιο αξιοσέβαστα πρόσωπα του πολιτικού βίου στη Γερμανία, ο επί οχτώ συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος της Κάτω Βουλής Νόρμπερτ Λάμερ , βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για ιδιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας κατά τη συγγραφή της διπλωματικής του εργασίας.

Όλα ξεκίνησαν από τις καταγγελίες ενός ανώνυμου μπλόγκερ (υπογράφει ως Ρόμπερτ Σμιτ), που όμως έχει περγαμηνές αξιοπιστίας στο ενεργητικό του, καθώς κατά το παρελθόν έχει προβεί σε διάφορες αποκαλύψεις για πολιτικά πρόσωπα και έχει επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με όσα είδαν

το φως της δημοσιότητας και χωρίς ο μπλόγκερ να έχει τελειώσει την έρευνά του, στη διατριβή του Λάμερ φέρεται πως 42 σελίδες αποτελούν προϊόν λογοκλοπής και σε άλλα 21 σημεία έχει είτε αντιγράψει από άλλα συγγράμματα είτε έχει απλώς αλλάξει τη διατύπωση. Χαρακτηριστικό είναι πως υποπίπτει σε σφάλματα, τα οποία έχουν κάνει και άλλοι συγγραφείς. Ακόμη δε διστάζει να κάνει παραπομπές σε βιβλία και άρθρα «φαντάσματα», θέτοντας εν αμφιβόλω την εγκυρότητα της διατριβής του.

Η αποκάλυψη αυτή, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη γερμανική πολιτική σκηνή, μιας και ο Λάμερ αποτελεί ένα πρότυπο ηθικής, θεωρείται πολυδιαβασμένος και ιδιαίτερα έξυπνος, ενώ συνέβαλλε στην αναβάθμιση του γερμανικού κοινοβουλίου. Μάλιστα στις σχετικές ψηφοφορίες για την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της βουλής, έχει λάβει τις θετικές ψήφους από συναδέλφους του, που πρόσκεινται στο σοσιαλιστικό κόμμα, παρ ότι ο ίδιος ανήκει στο χριστιανοδημοκρατικό.

Ο ίδιος αποκρούει τις κατηγορίες και έδωσε εντολή στο Πανεπιστήμιο Ρου του Μπόχουμ, απ όπου πήρε το διδακτορικό του να κάνει έλεγχο. Πολιτικοί παράγοντες πάντως, συνιστούν ψυχραιμία και παύση των καταδικαστικών σχολίων εναντίον του, μέχρι να τελειώσει η έρευνα.

Η ιδιωτικοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας στη Γερμανία είναι αδίκημα που τιμωρείται από το νόμο, ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχει επισύρει πέρα από νομικές, ηθικές κυρώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα