ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

14:30 9/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Η ρευστή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και η αύξηση του κόστους δανεισμού των τραπεζών στην Ισπανία που έχει σταθερή κυβέρνηση, κλυδωνίζουν τις ευρωπαϊκές αγορές. Την ανασφάλεια εντείνει και η μικρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Τα διεθνή χρηματιστήρια και το ευρώ υποχωρούν. Ελλάδα και Ισπανία

εντείνουν τις ανησυχίες περί επιδείνωσης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurοfirst 300 καταγράφει το μεσημέρι απώλειες 0,46%, αντιστρέφοντας την άνοδο που σημείωναν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το πρωί, λόγω της ανακοίνωσης καλών εταιρικών αποτελεσμάτων και της αύξησης των γερμανικών εξαγωγών τον Μάρτιο. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στα 1,2970 δολάρια, κοντά στο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

Οι ανησυχίες για την Ευρώπη προστέθηκαν στις ανησυχίες για την επίπτωση από την ασθενέστερη ανάκαμψη των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας μία ευρεία υποχώρηση από επενδυτικά μέσα υψηλότερου κινδύνου και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι  μετοχές υποχωρούν σε παγκόσμιο επίπεδο, τις τιμές του πετρελαίου μειώνονται – για έκτη συνεχόμενη ημέρα – κοντά στα 112 δολάρια το βαρέλι και το κόστος δανεισμού της Γερμανίας μειώνεται σε επίπεδο – ρεκόρ.

Και βέβαια, από την κρίση υπάρχουν και κερδισμένοι. Η αναζήτηση από τους επενδυτές ασφαλών καταφυγίων για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους, έδωσε στη Γερμανία τη δυνατότητα να διαθέσει 5ετή ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ με κουπόνι (επιτόκιο) μόλις 0,5%.

Αντίθετα, η ανησυχία των επενδυτών για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας ώθησε την απόδοση των 10ετών ομολόγων της χώρας στο 6,03%, καταγράφοντας μία αύξηση 16 μονάδων βάσης (0,16 ποσοστιαίας μονάδας). Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στις 512 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με πηγές του Ρόιτερ, η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις τράπεζες της χώρας να αυξήσουν κατά περαιτέρω 35 δισ. ευρώ τις προβλέψεις τους για τα επισφαλή δάνεια τους στον τομέα των ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα