Τρεις εισαγγελείς στα άδυτα των ελληνικών off-shore

18:05 9/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις off shore εταιρίες που συνδέονται με τη χώρα μας. Αφορμή αποτέλεσε έρευνα και σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στην οποία αναλύεται ο λαβύρινθος που συνδέει την Ελλάδα με εξωχώριες εταιρίες και φορολογικούς παραδείσους.

Την έρευνα για τις

off shore εταιρίες θα αναλάβουν οι εισαγγελείς Τζώνης και Κορέας οι οποίοι καλούνται να διαπιστώσουν, αν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή από συγκεκριμένα πρόσωπα που εμφανίζονται να συνδέονται με τις 107 υπεράκτιες εταιρίες.

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το περασμένο Σάββατο δημοσίευσε τα ονόματα και τις διευθύνσεις των 107 εταιριών ελληνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι 4 εταιρίες είναι εντός του ραντάρ του υπουργείου Οικονομικών και είναι γνωστές.

Επιπλέον, «από τις 103 off shore με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι 18 συνδέονται με πρόσωπα, τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός νομού Αττικής. Οι μέτοχοι ή διαχειριστές 33 εταιρειών βρίσκονται στην Αττική, μεταξύ των οποίων δέκα στο Κολωνάκι, έντεκα στον Πειραιά, εννέα στη Γλυφάδα, πέντε στα βόρεια Προάστια. Τα συνδεόμενα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν διεύθυνση την Αθήνα κατά κύριο λόγο προέρχονται από δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρίες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, αλλά και από σχολή χορού. Στον Πειραιά εντοπίζονται πρόσωπα που μετέχουν σε 11 off shore και όλα έχουν σχέση με εφοπλιστικά γραφεία και ναυτιλιακές εταιρείες».

Το σκάνδαλο Καρούζου

Από την έρευνα προέκυψαν στοιχεία και για την υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας περιλαμβάνονται στοιχεία για offshore εταιρεία που έκανε εξαγωγές στο Ντουμπάι και συνδέεται με τον κατασκευαστή Γιάννη Καρούζο με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Στην υπόθεση, πέρα από τον προφυλακισμένο κατασκευαστή εμπλέκεται και ένα εμπορικό κέντρο στα νότια προάστια της Αθήνας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη τα στοιχεία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκαλύπτει πως στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 μέσα σε μια μόνο ημέρα, offshore εταιρεία την οποία παρακολουθεί «στενά» το ΣΔΟΕ για το «Καρούζος-γκέιτ», απέκτησε τις μετοχές τριών άλλων εταιρειών, οι οποίες είχαν για έδρα τον δημοφιλή φορολογικό παράδεισο τις Καραϊβικής, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και κυπριακό δικηγορικό γραφείο. Υπενθυμίζεται, ότι ο 57χρονος Γιάννης Καρούζος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012 στο ξενοδοχείο που διέμενε στην Γλυφάδα, καθώς εις βάρος του εκκρεμούσαν έξι καταδικαστικές αποφάσεις οι οποίες έφθαναν αθροιστικά τα 19 χρόνια κάθειρξης. Αυτό το σκέλος της έρευνας θα χειριστεί η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία έχει αναλάβει τη διερεύνηση του σκανδάλου.

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας εντάσσονται στο πλαίσιο παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) σε συνεργασία με εφημερίδες από 48 χώρες που έχει αποκαλύψει ότι περίπου 25 τρισεκατομμύρια έχουν κρυφτεί σε off shore εταιρείες.

Η Έρευνα επεκτείνεται και στη βιομηχανία των μεσαζόντων που αναλαμβάνουν να ιδρύσουν εξωχώριες εταιρείες και να λειτουργούν ως «βιτρίνες» προστασίας των αληθινών δικαιούχων. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις πρόκειται για ένα ευρύτατο δίκτυο δικηγορικών γραφείων, «αχυρανθρώπων» και επιχειρήσεων που υπάρχουν μόνο ως σχήματα συγκάλυψης των πελατών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα